„Viitorul nostru este în România”

Indiferent de media generală la studii şi de cea de la examenele de Bac, tot mai mulţi basarabeni optează pentru a face studii în România

Candidaţii la admitere îşi depun concomitent actele la câteva universităţi pentru a reuşi să obţină o bursă peste Prut. În viziunea lor, o diplomă europeană şi un stat ca România oferă mai multe şanse tinerilor de a fi angajaţi, în timp ce unele facultăţi din Republica Moldova formează din start şomeri.

De aceeaşi părere este şi Ion M. din Străşeni. Tânărul a absolvit Liceul Teoretic „Ion Vatamanu” cu media generală de 7,2, susţinând Bac-ul cu media de 5,25 (zâmbeşte). „Am ales o facultate în domeniul energetic la două instituţii de învăţământ superior din România. Acolo voi avea posibilitatea să mă angajez. La noi, absolvenţii din acest domeniu nu reuşesc cu anii să-şi găsească un loc de muncă. Dacă nu reuşesc să iau o bursă, părinţii îmi vor achita taxa”, spune tânărul.

Studii şi diplomă europeană

Olga Gudima a absolvit Liceul „Spiru Haret” din Chişinău. Chişinăueanca spune că are cunoştinţe temeinice la chimie având media la bac 9,45 şi o medie generală la studii de 8,2. A ales Facultatea Ingineria Petrolului şi Petrochimia la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, unde vrea cel mai mult să ia bursă. Însă, pentru a nu risca, tânăra a depus actele şi la Facultatea Industria constructoare de maşini de la Universitatea Tehnică din Iaşi şi la Facultatea Mine, Petrol, Gaze a Universităţii din Petroşani.

„În România sunt mai multe perspective de angajare cu un salariu care să-ţi permită să trăieşti. Mai mult, diploma este una europeană şi îţi oferă mai multe şanse de a lucra peste hotare, ceea ce îmi doresc”, îşi explică alegerea Olga Gudima.

Tânăra spune că are şanse să fie admisă, ceea ce i s-a spus şi la Secţia Consulară situată pe strada Grigore Ureche din capitală, pentru că „la aceste facultăţi sunt şapte locuri cu bursă la Ploieşti, cinci locuri la Petroşani şi zece locuri la Iaşi”, ne informează tânăra.

Aspiraţiile şi visele tinerilor, în România

La umbră, sub o umbrelă mare, Ion Manole din Chişinău, alături de alţi părinţi, îşi aşteaptă fiica ce depune actele la o facultate din domeniul economiei. Fiica sa, Diana Manole, depune actele la câteva facultăţi din domeniul economic unde vrea să obţină o bursă. Bărbatul menţionează că a fost decizia fiicei sale de a merge la studii în România şi „noi o susţinem, pentru că acolo studiile sunt mai bune şi şansele de a te realiza sunt mai mari”, mărturiseşte chişinăueanul, care este sigur că fiica sa are şanse să ia o bursă.

„Fără mare stres şi îmbulzeală”

Valeria Diaconu din Străşeni, absolventă a Liceului Teoretic „Ion Vatamanu”, cu o medie generală de 8,84 şi cu cea de la examenele de bacalaureat de 7,25, a depus deja actele la două facultăţi din domeniul economiei din România, dar şi la două facultăţi din cadrul instituţiilor de învăţământ superior din Republica Moldova.

„Am depus actele la Universitatea din Braşov, Facultatea de Economie şi Afaceri Internaţionale, unde sunt trei locuri, şi la Universitatea din Iaşi, Facultatea de Finanţe, unde sunt şase locuri”, spune proaspăta absolventă a liceului, care a venit cu mai mulţi colegi de clasă să depună actele. Potrivit ei, depunerea actelor a fost foarte bine organizată.

Pentru a obţine o bursă, Valeria Diaconu a depus actele la o facultate din domeniul economic la USM şi la ASEM, „un domeniu solicitat şi plătit”, consideră ea.

Ordinea depunerii dosarelor nu are importanţă

Biroul de presă al Ambasadei României la Chişinău anunţă că azi, 30 iulie 2013, este ultima zi de depunere a actelor pentru studii în România la Consulatul din Chişinău (str. Grigore Ureche 2), după care Comisia mixtă de admitere va funcţiona la Cahul (Universitatea „B.P. Hasdeu”), începând de mâine, 31.07.2013, şi până pe 2 august.

Pentru depunerea dosarelor în cele mai bune condiţii şi asigurarea confortului candidaţilor, Ambasada României face apel către tinerii care vor depune dosarele la Universitatea „B.P. Hasdeu” din Cahul, în limita posibilităţilor, să se prezinte în ordinea alfabetică. Admiterea nu se face în ordinea depunerii dosarelor, ci după mediile calculate conform metodologiei ce poate fi consultată la adresele electronice menţionate. Ordinea depunerii dosarelor nu are importanţă. Toţi candidaţii vor avea posibilitatea să depună dosarul. În fiecare an, Comisia mixtă a părăsit Republica Moldova doar după ce a preluat dosarele tuturor candidaţilor care au dorit să se înscrie la studii.

Cu 500 de locuri mai mult

Pentru anul academic 2013–2014, Guvernul României a oferit 5500 de burse pentru cetăţenii Republicii Moldova, cu 500 de locuri mai mult ca în anul trecut. Astfel, 1500 de burse au fost acordate pentru învăţământul preuniversitar; 3300 de burse pentru studii superioare ciclul I, inclusiv 390 de burse pentru extensiunile Bălţi şi Cahul; 550 de burse – studii superioare de masterat (pentru deţinătorii Diplomei de Licenţă din România), 25 burse – rezidenţiat, 125 de burse – doctorat.

Victoria POPA

The following two tabs change content below.