„Viitorul nostru a fost decis de nişte oameni care visează la cârnaţ de două ruble”

victor-stratu

Un tânăr stabilit în Germania, Victor Stratu, şi-a rupt paşaportul moldovenesc după ce a aflat rezultatele alegerilor prezidenţiale. El se declară dezamăgit de felul în care autorităţile moldoveneşti au organizat alegerile în străinătate, de fraudele comise de către Comisia Electorală Centrală şi de gestul celor care s-au lăsat convinşi, pentru niscaiva lei, să voteze pentru socialistul Igor Dodon.

În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din R. Moldova, cei din diasporă au parcurs mii de km, au stat ore întregi în frig, au cheltuit sute de euro sau dolari pentru a-şi exercita dreptul la vot. Cu toate acestea, din păcate, câteva mii de moldoveni nu au putut să voteze deoarece s-au terminat buletinele de vot. Dezamăgiţi, aceştia au scris contestaţii şi au semnat o petiţie prin care solicită demisia Comisiei Electoral Centrale şi a ministrului Afacerilor Externe.

Gestul conaţionalului nostru, Victor Stratu, care lucrează în Germania, a fost urmărit de mai mulţi internauţi pe reţelele de socializare. După ce a aflat rezultatele alegerilor, tânărul şi-a rupt paşaportul moldovenesc, precizând: „Nu îndemn pe nimeni să îmi urmeze exemplul, am vrut doar să îmi exprim marea mea dezamăgire, a diasporei, care au crezut în ceva mai bun, care au făcut un mare efort pentru a se mobiliza, care au parcurs mii de km pentru a vota, unii dintre ei cu copii”.

Victor a declarat pentru JURNAL de Chişinău că nu a participat în primul tur din cauza că nu a avut posibilitatea să parcurgă 900 de km. Acesta nu regretă faptul că şi-a rupt paşaportul şi spune că nu este nicio problemă să-şi perfecteze alte acte de identitate în cazul unor noi alegeri.

pasaport-victor

„Cel mai important lucru este ca oamenii să înţeleagă cât de mult îşi doreşte diaspora o schimbare şi ce eforturi a depus. Nu judec pe nimeni cu cine a votat, fiecare votează ceea ce este. Îi judec pe cei care s-au vândut pentru 100 de lei, pentru că viitorul nostru a fost decis de nişte oamni lipsiţi de demnitate, lipsiţi de minte, care visează la cârnaţ de două ruble. Cunosc persoane care au dat ultimii banii că să ajungă la Berlin, care au renunţat la multe ca să schimbe ceva pentru R. Moldova. Doare când vezi că votul tău a fost în zadar, iar alţii, pentru niscaiva lei sau cu cinci litri de benzină, au hotărât soarta ta şi a copiilor tăi”, Victor Stratu.