Viitorul naţionalei sună… prost

FOTBAL // Egiptenii i-au umilit pe micii tricolori cu scorul de 5-0

Naţionala de seniori a Republicii Moldova a refuzat să joace un amical cu selecţionata Yemenului pentru că aceasta ar fi prea slabă. În acelaşi timp, beloruşii care au şanse de calificare la turneul final din Ucraina şi Polonia au jucat cu Omanul, naţională care ocupă locul 97 în clasamentul FIFA.

Pentru că selecţionerul Gabi Balint a refuzat amicalul cu Yemen, oficialii Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal au organizat un amical între naţionala Under 23 a Republicii Moldova şi selecţionata similară a Egiptului. Jucătorii moldoveni, care sunt pregătiţi pentru a face pasul cel mare la naţionala, antrenată de Gabi Balint, au pierdut cu categoricul scor de 5-0, iar viitorul selecţionatei Moldovei este foarte nebulos.

20 de mii de suporteri în tribune

Egiptenii au fost susţinuţi în tribune de peste 20 de mii de suporteri. Totuşi moldovenii nu s-au sfiit şi au început curajos partida. Momentul-cheie al meciului s-a produs în minutul 18, când brigada de arbitri a greşit şi a dictat un corner pentru gazde. Aceştia au executat perfect cornerul, scorul fiind deschis după o lovitură de cap. Al doilea gol a venit în minutele de prelungire ale primei reprize, când Sheroida l-a învins pe portarul Denis Rusu cu o lovitură de cap.

Arbitrul din Kenya, „vedeta” meciului

În repriza secundă, jucătorii moldoveni au avut câteva tentative de a reduce din handicap. Însă cei care au marcat au fost din nou egiptenii. Aceştia, de această dată, au fost ajutaţi de arbitrul din Kenya, Sikobe Caleb Amwayi. Un fundaş moldovean a comis un fault la marginea careului de 16 metri, dar kenyanul Sikobe a arătat punctul cu var. Căpitanul naţionalei, Artur Ioniţă, a protestat vehement, însă arbitrul nu şi-a schimbat decizia. Drept rezultat, scorul a devenit 3-0.

Kenyanul a ţinut cu tot dinadinsul să fie vedeta acestui meci şi a mai dictat un penalti controversat în minutul 86. Egipteanul Arafat a tras prost, iar portarul moldovean a respins balonul, dar arbitrul a cerut repetarea loviturii. Denis Rusu a mai respins o dată lovitura de la 11 metri, dar fundaşii noştri nu au reacţionat la timp, iar executantul penaltiului a reuşit în cele din urmă să trimită mingea în poartă. Pe final, gazdele au reuşit să marcheze pentru 5-0.

Chirilov: „Nu am de unde alege jucători mai buni”

Selecţionerul naţionalei de tineret a Moldovei, Sergiu Chirilov, a declarat că este nemulţumit de atitudinea unor jucători, în speţă a celor din apărare. „Unii jucători nu au făcut faţă unui asemenea meci. Am prea puţini jucători la dispoziţie pentru a face o selecţie cât mai bună. Din 90 de fotbalişti, născuţi în 1990–1992, pot alege doar şapte-opt. Este foarte puţin. Eu am nevoie de cel puţin 20 de jucători pentru a avea o echipă competitivă”, a precizat Chirilov.

Finlanda a umilit San Marino

Naţionala Finlandei a câştigat cu 8-0 partida de pe teren propriu cu San Marino, într-un meci contând pentru preliminariile Euro 2012. Astfel, adversara naţionalei lui Gabi Balint a acumulat primele trei puncte în acest ciclu preliminar.

Celelalte adversare ale echipei noastre din Grupa E au jucat meciuri amicale miercuri seara. Astfel, lidera grupei, Olanda, a câştigat cu 1-0 partida cu Turcia, iar Suedia a jucat la egalitate, scor 0-0, cu Germania. Ungaria a câştigat meciul de pe teren propriu cu Lituania, scor 2-0.

Moldova a căzut şase poziţii în clasamentul FIFA

Echipa naţională a RM a căzut şase poziţii în clasamentul FIFA care a fost dat publicităţii miercuri. Echipa lui Balint ocupă locul 84, cu 405 puncte acumulate.

Adversarele echipei noastre din Grupa E ocupă poziţii mult mai bune în acest clasament, cu excepţia naţionalelor Finlandei şi statului San Marino. Olanda este pe locul doi, cu 1718 puncte, Suedia – locul 35, cu 703 puncte, Ungaria – 43, cu 615 puncte, Finlanda – 87, cu 389 puncte şi San Marino – 203, fără niciun punct acumulat.

Vitalie Hadei