„Viitorul Moldovei”, în ceaţă

FRAUDĂ // Patru uniuni de creaţie, în conflict cu o fundaţie-fantomă ce vrea să pună mâna pe imobilul din Puşkin 24

Cu doar două zile înainte de învestirea actualului guvern, Întreprinderea de Stat „Agenţia de impresariat”, condusă pe atunci de Oleg Baraliuc, a încheiat un contract cu Fundaţia „Viitorul Moldovei”, prin care Agenţia îi transmitea Fundaţiei, pe o perioadă de 29 de ani, clădirea de pe strada Puşkin 24, „cu drept de folosinţă, administrare şi posesie”. Amplasate în această clădire, patru uniuni de creaţie – Uniunea Teatrală, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Muzicienilor şi Uniunea Meşterilor Populari din R. Moldova, sunt îngrijorate că ar putea să-şi piardă sediul din imobilul de pe str. Puşkin 24. Problema a fost adusă la cunoştinţa mass-media la o conferinţă de presă, organizată săptămâna trecută la Casa Actorului.

Lupta pentru clădirea de pe strada Puşkin 24 va mai dura

„E un furt ziua în amiaza mare. „Viitorul Moldovei” e o fundaţie-fantomă, nimeni nu ştie cu ce se ocupă, scopul ei este de a pune mâna pe clădirea în care se află UNITEM şi alte uniuni de creaţie care s-ar putea să se pomenească pe drumuri”, a declarat Sandu Grecu, preşedintele Uniunii Teatrale. „Cei de la „Viitorul Moldovei” vor să privatizeze imobilul de pe Puşkin 24. În decurs de 29 de ani, ei ar putea face o reparaţie, ar putea plăti pentru arendă, ar crea nişte datorii enorme faţă de stat, iar apoi, pretinzând că au investit în edificiu, îl vor lua în contul datoriilor”, a subliniat şi Eugen Sobor, preşedintele Uniunii Cineaştilor.

Uniunile de creaţie îşi unesc eforturile pentru a nu permite fundaţiei „Viitorul Moldovei” să pună stăpânire pe clădirea de pe strada Puşkin, în care prin tradiţie activează instituţii culturale. Totodată, Ministerul Culturii se află în proces de judecată cu „Viitorul Moldovei”, acuzată că a încheiat un contract ilegal cu ÎS „Agenţia de Impresariat”. Pe 9 iunie va avea loc judecata la Curtea de Apel Economică, aceasta urmând să pronunţe sentinţa. „Sunt patru luni de când ne judecăm cu „Viitorul Moldovei”, care, împreună cu fostul director al „Agenţiei de Impresariat” Oleg Baraliuc, au alcătuit o schemă frauduloasă. Contractul dintre Agenţie şi Fundaţie nu este legal, fiindcă nu a fost semnat de ministrul Culturii de atunci”, precizează actualul ministru al Culturii, Boris Focşa.

„Viitorul Moldovei” , o fata morgana

Lupta pentru clădirea de pe Puşkin 24 – un imobil impunător din centrul capitalei, va mai dura. „S-au făcut mai multe încălcări de legislaţie la perfectarea contractului cu „Viitorul Moldovei”, ne-a comunicat şi Dinu Sorocovici, desemnat director al „Agenţiei de Impresariat” după ce Oleg Baraliuc a fost concediat în decembrie 2009. Potrivit lui Dinu Sorocovici, schema frauduloasă prin care se urmărea înstrăinarea cladirii de pe Puşkin 24, a fost bine pusă la punct de ex-ministrul Culturii, Artur Cozma, în complicitate cu Oleg Baraliuc. „Clădirea e într-o stare jalnică. Nu a fost renovată, nu s-au făcut reparaţii minime, deşi pe vremea lui Baraliuc s-au transferat din bugetul de stat bani pentru reparaţii”, afirmă Dinu Sorocovici.

Deoarece numerele de telefon ale Fundaţiei „Viitorul Moldovei” nu sunt înregistrate la serviciul de informaţii al municipiului Chişinău, am găsit cu mari dificultăţi un număr de contact al „Viitorului Moldovei”, mai exact, al administratorului acestei fundaţii, Ghenadie Tacu. El a fost categoric în declaraţiile sale: „Contractul nostru cu Agenţia de Impresariat e pe deplin legal, nicio judecată nu va demonstra că nu e valabil. Clădirea de pe Puşkin va rămâne în folosinţa fundaţiei, noi vom face o reparaţie de tip A. În plus, doctrina fundaţiei „Viitorul Moldovei” e de a ajuta uniunile de creaţie”.

Artur Cozma, şef al Centrului de Studii Europene: „Baraliuc e un manager bun”

Fostul director al Agenţiei Naţionale de Impresariat Oleg Baraliuc nu a fost de găsit, iar ex-ministrul Culturii, Artur Cozma, ne-a spus că Baraliuc e „un manager bun” şi merită toate aprecierile fiindcă „a căutat şi a găsit un investitor pentru a repara edificul de pe strada Puşkin 24”. La întrebarea dacă investitorul găsit de Baraliuc – fundaţia „Viitorul Moldovei”, – este unul de încredere, ex-ministrul Culturii a răspuns că nu ştie nimic despre „Viitorul Moldovei” (noi am putut afla doar că „Viitorul Moldovei” a finanţat câteva proiecte sportive, iar în proiecte culturale nu a investit nimic – n.a.). Artur Cozma ne-a mai sugerat să-l invităm la o emisiune pentru a ne da mai multe detalii despre sine, şi nu numai, precizând că actualmente activează la Academia de Ştiinţe, şi anume la Institutul de Integrare Europeană şi Ştiinţe Politice, în calitate de şef al Centrului de Studii Europene.

Irina Nechit