Viespile au cucerit a şaptea Cupă a Moldovei

FOTBAL // FC Sheriff, deşi nu a strălucit, s-a impus din nou în finala Cupei Moldovei Orange

FC Sheriff, supranumiţi viespile, a câştigat, duminică, în faţa a 5.000 de spectatori, pentru a şaptea oară Cupa Moldovei la fotbal, după ce au trecut în finală, cu 2-0, de lupii de la FC Dacia. FC Sheriff nu a strălucit, dar chiar şi aşa a marcat de două ori prin brazilianul Jymmy Franca.

Primele 15 minute ale Cupei Moldovei Orange au aparţinut celor de la FC Dacia. Lupii au exercitat un presing foarte bun şi se părea că au toate şansele să aducă primul trofeu în vitrina clubului, care, anul acesta, face zece ani de la fondare. Cea mai mare ocazie a dacilor a avut loc în minutul 13, când portarul Stoianov a greşit lamentabil. Dacă nu ar fi intervenit fundaşul Tarhnişvili, atacatul Ghenadie Orbu ar fi putut deschide scorul.

FC Dacia a rezistat doar 20-25 de minute, deoarece FC Sheriff a reuşit să echilibreze jocul şi chiar să deschidă scorul. Mijlocaşii FC Dacia au pierdut o minge la mijlocul terenului, lucru de care a profitat Balima. Acesta i-a pasat decisiv lui Franca, care a îndeplinit o simplă formalitate.

Dacii au fost cu gândul la sărbătoare şi nu la meci

Cu gândul mai mult la sărbătoarea pregătită de conducerea clubului, cu prilejul celor zece ani de la fondarea clubului, dacii nu au ieşit de la cabine mai motivaţi, ci mai mult crispaţi. Fotbaliştii, în speţă mijlocaşul Şoimu, aşteptau finalul meciului. Viespile au continuat să atace poarta lui Matiughin, iar, în minutul 52, Franca a majorat scorul la 2-0. Antrenorul FC Dacia, Veaceslav Semionov, a făcut degeaba câteva schimbări, pentru că jucătorii introduşi în repriza secundă au atins de foarte puţine ori balonul. Astfel, FC Sheriff a cucerit ambele trofee şi a intrat în pregătiri pentru preliminariile Ligii Campionilor.

Vor să facă performanţă în cupele europene

Antrenorul campioanei, Andrei Sosniţki, a câştigat pentru prima oară Cupa Moldovei Orange în calitatea sa de antrenor principal. „Nu a fost un meci foarte uşor, dar totul a devenit mai simplu după ce am reuşit să deschidem scorul. Anul trecut, a fost mai greu, chiar dacă ne-am impus cu acelaşi scor. Pentru prima dată câştig Cupa Moldovei în calitate de antrenor principal. Am avut emoţii şi m-am consumat foarte mult anul acesta”, a spus Sosniţki.

Antrenorul are gânduri mari pentru cupele europene şi vrea să repete performanţa fostului principal, Leonid Kuciuk, care a dus echipa în grupele Europa League. „Scopul nostru în cupele europene este să ajungem cât mai departe. Va fi mult mai greu decât anul trecut, deoarece am pierdut mulţi jucători. Vrem să întărim echipa în această vară. În fiecare linie avem nevoie de jucători. Nu vor fi transferuri cu răsunet, pentru că în Moldova nu este posibil aşa ceva”, a conchis Sosninţki.

Cupa Moldovei Orange – la 3000 de metri altitudine

Trofeul care cântăreşte câteva kilograme a fost adus de un paraşutist. Conform tradiţiei instituite de Federaţia Moldovenească de Fotbal (FMF), zece paraşutişti au făcut salturi de la 3000 de metri altitudine şi pe rând au adus drapelul de stat al Republicii Moldova, al FMF şi ale celor două cluburi. Onoarea de a aduce pe pământ Cupa Moldovei Orange i-a revenit campionului naţional, Igor Zabrian, care are în palmares peste 1.000 de salturi cu paraşuta.

Vitalie Hadei