VIDEO // O grupare criminală condusă de un asasin cunoscut a răpit trei oameni de afaceri din Transnistria

Procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) şi angajaţii Inspectoratului Național de Investigații a IGP (INI) au reținut membrii unei grupări criminale care a răpit, în februarie 2016, trei oameni de afaceri din stânga Nistrului.

Gruparea formată din cinci făptași, îmbrăcați în uniforme negre cu inscripția POLIȚIA, înarmați cu arme de foc, au oprit pe drumul Chișinău-Anenii Noi, satul Chetrosu, un automobil de model “Range Rover” în care se aflau cei trei oameni de afaceri. I-au imobilizat, i-au încătușat, le-au pus cagule pe cap şi i-au transportat într-o casă din suburbia Chișinăului, unde i-au ţinut o zi.

După aceasta, ei au fost eliberaţi şi amenințaţi ca să nu se adreseze poliţiei, criminalii le-au cerut 100.000 de dolari. Cei trei au transmis interlopilor suma cerută într-un borcan din plastic atârnat de o sfoară întinsă peste Nistru, în regiunea orașului Bender. Poliţia i-a identificat pe autorii infracțiunii. Unul dintre ei este Vitalie Levința, anterior condamnat pentru implicarea în asasinarea la comandă, eliberat din detenție după ispășirea pedepsei de 12 ani privațiune de libertate, membru activ și unul dintre cei mai apropiați oameni a hoțului în lege „Micu”.

După câteva zile, un membru al aceleiaşi grupări a fost răpit în orașul Tiraspol, la comanda unor lideri criminali foarte influenți din stânga Nistrului. Până în prezent, acesta nu a fost găsit, se presupune că a fost asasinat în urma unor reglări de conturi între membrii grupării.

Astfel în urma perchezițiilor efectuate de către procurorii PCCOCS în comun cu ofițerii INI a IGP, la domiciliile suspecților au fost găsite – 400 de dolari, 8.700 de euro, 44.000 de ruble ruseşti, trei binocluri, mai multe cartușe de automat “Kalaşnikov” și de pistol, o husă pentru legitimație cu insigna “MAI”.

Vitalie Levinţa a fost anterior condamnat pentru asasinarea hoțului în lege Valeri Rotari alias “Zelionîi și a lui Evgheni Grişcenco, alias „Jeka” în 2000. Învinuiții riscă de la 13 la 15 ani privațiune de libertate.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)