VIDEO // Membrii CSM s-au întrecut să îi dea lecţii de jurnalism jurnalistei Mariana Raţă, însă au evitat să abordeze implicarea magistraţilor în frauda bancară

Ședință cu scântei la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). O judecătoare din capitală s-a plâns instituției că a fost vizată greșit într-un articol al portalului Anticorupție.md. Jurnalista Mariana Rață recunoaște că a fost comisă o eroare, dar afirmă că acest fapt este determinat de accesul îngreunat la informații. Cu toate acestea, membrii CSM s-au întrecut să îi dea da lecții de jurnalism jurnalistei. „Am impresia că am fost chemată pentru a fi apostrofată”, a spus ea. Pe de altă parte, subiectul privind abaterile comise de mai mulţi judecători, menționate în articol, nici nu a fost discutat, transmite jurnal.md.

La CSM s-a discutat despre articolul intitulat „Judecătorii miliardului furat”, ce se referă la mai multe decizii dubioase pentru sistemul bancar, faţă de care procurorii nu au luat nicio atitudine. Judecătoarea Aliona Miron a cerut ca jurnalista Mariana Raţă să publice o dezminţire pentru că nu ar fi fost implicată în acest caz. Deși a fost invitată la CSM pentru a discuta despre articol, Mariana Rață a fost întrebată doar despre cazul Alionei Miron. Jurnalista a povestit că a întâmpinat mai multe piedici în obținerea informațiilor, motiv pentru care nu a acuzat-o direct pe judecătoarea din sectorul Râșcani.

Deși a recunoscut greșeala și a explicat cu amănunte circumstanțele, membrii Consiliului au avut reproșuri. Pe final, membrii CSM le-au recomandat tuturor jurnaliștilor ca atunci când se ciocnesc de un refuz din partea vreunei instanțe să sune la Consiliu pentru a cere informații. CSM a luat act de situația creată și a menționat că Inspecția Judiciară va examina cele menționate în articol.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)