VIDEO // Klaus Iohannis nu o acceptă pe Sevil Shhaideh în funcția de premier

sevil_shhaideh

Iohannis nu o acceptă pe Sevil Shhaideh în funcția de premier.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că nu acceptă propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să ocupe funcţia de premier. „Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumetele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere”, a declarat preşedintele.

Propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie premier a fost făcută la 21 decembrie. Liviu Dragnea a fost foarte ferm săptămâna trecută, afirmând clar că nu va renunţa la această nominalizare, fiind singura variantă susţinută de PSD pentru funcţia de premier.

Potrivit Constituţiei, sunt două scenarii cu impacte economice majore în sensul negativ, care ar putea fi puse în scenă de războiul politic dintre cei doi lideri: dizolvarea Parlamentului şi suspendarea preşedintelui.

Dacă nu se ajunge la o înţelegere, partidelor li se poate impune un premier, pe care îl pot însă respinge în Parlament de două ori. Dacă persoana respectivă este respinsă de două ori, preşedintele dizolvă Parlamentul şi se fac alegeri anticipate. Aceasta este strategia pe care i-o lasă la îndemână Constituţia şefului statului.

Și Parlamentul are armele sale, adică demararea procedurii de suspendare a preşedintelui, pe acest motiv. Ambele scenarii pot aduce consecinţe economice dezastruoase, în principal pe cursul de schimb euro leu.