VIDEO // Kirsan, Igor și extratereștrii

Fostul președinte al Republicii Kalmîkia, cel răpit de extratereștri, în „costume galbene”, a fost oaspetele lui Igor Dodon   

„Cine se aseamănă se adună”, spune un proverb francez. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, și-a primit în vizită sâmbăta trecută, 28 ianuarie, tovarășul. Este vorba de „neobișnuitul”, cuvânt considerat atenuant, om de afaceri și politicianul rus Kirsan Iliumjinov. Kirsan și Dodon au mai multe lucruri în comun: preferă să vorbească despre ei la persoana a treia, se cred mari conducători de stat, sunt pasionați de șah, doar că fostul președinte calmuc spune, la modul serios!, mereu și pretutindeni, că a fost răpit de extratereștri.

Ilie Gulca         

Kirsan Iliumjinov, vorbind în limbajul șahului, este o figură ciudată. Acesta a condus între  1993 și 2005 Republica Kalmîkia, o regiune a Federației Ruse populată în cea mai mare parte de budiști, cea mai săracă din Rusia. Și aceasta nu pentru că locuitorii săi sunt budiști, ci deoarece Iliumjinov a avut în decursul celor peste zece ani de conducere alte preocupări decât combaterea sărăciei – problemele majore, „cosmice”. El a construit „Orașul Șahului” situat la periferia capitalei calmîce, Elista, și a introdus acest joc drept disciplină obligatorie în școli.

Kirsan crede că șahul este „un joc cosmic” adus pe pământ de extratereștri. Povestea lui cu ființele din afara globului terestru a început în 1997, de când tot vorbește despre fel de fel de teme „esențiale”: cosmos, galactici, stele etc. „Mă aflam în apartamentul meu din Moscova. Ei m-au luat de pe balcon, erau îmbrăcați în niște costume galbene. Am plecat la bordul navei lor. Așa am zburat la stele. M-au îmbrăcat într-un costum special, galben, mi-au spus multe lucruri și mi-au arătat stelele din jur. Au vrut să demonstreze că OZN-urile există”, spune calmucul pe unde apucă.

„Ozn-urile există”

Iliumjinov este președinte al FIDE, federația mondială de șah, din 1995, și, în afară de asta, a mai fost „conducător” al Kalmîkiei, cea mai săracă regiune din Rusia, plină până la gât de datorii. „Nimeni n-a știut de acest loc înainte ca să devin eu președinte”, spune el. „Datorită lui Kirsan, lumea a aflat despre Kalmîkia. Toți banii care vin în Kalmîkia pentru drumuri, pentru rețeaua de gaze, totul a fost adus de mine”, se laudă el.

„Un președinte sănătos este cea mai bună pază împotriva corupției!”, a fost sloganul lui Iliumjinov pentru o campanie electorală, rostit dintr-un Lincoln de nouă metri.

Este adevărat că sărăcia acestei regiuni a fost provocată și de Kremlin, Putin l-a încurajat pe Kirsan să deschidă aici în 1993 un paradis fiscal. Mii de companii din toată Rusia au fost înregistrate în Kalmîkia, dar au contribuit puțin la bugetul local. Totuși au plătit ceva, „nu în bugetul public, ci unei agenții ale cărei finanțe au fost controlate de Iliumjinov”, scriu reporterii de la „The Guardian”.

Prieten cu Gadafy și Saddam Hussein

În timpul lui Kirsan, în Kalmîkia, salariul lunar al unui muncitor la o fermă de stat era de 6 lire sterline pe lună (150 de lei), scriu cei de la „The Guardian”: „Ei, dar lui Kirsan nu i-a păsat de aceste lucruri mărunte în comparație cu cosmosul. El gonește cu cele trei Rolls-Royces-uri și cu Hummerul său prin Elista, o urbe cu blocuri mici ce stau să se prăbușească”. În perioada în care președinții regionali erau aleși de către cetățeni, el și-a făcut o campanie electorală dintr-un Lincoln de nouă metri, cu sloganul: „Un președinte sănătos este cea mai bună pază împotriva corupției!”.

În calitatea sa de președinte al FIDE, cutreierând globul, Kirsan s-a împrietenit cu Gadafy și Saddam Hussein. Cu acesta din urmă a avut mai multe întâlniri chiar înaintea invaziei americane în Irak, însă el l-a descoperit ca „persoană normală, un politician care a avut grijă de poporul său și a vrut să facă lucruri bune pentru oameni”. În biroul său din Elista, are portrete cu alți eroi de-ai săi, printre care și Lenin: „Bunicul său a fost calmuc, și el ne spunea frați”, obișnuiește să spună Iliumjinov vizitatorilor săi.

„Pentru a omorî un om, e nevoie de doar două săptămâni”

Kirsan și-a scris o autobiografie pe măsura sa, care include capitole cu astfel de titluri: „Без меня народ неполон / Fără mine, poporul este incomplet” și „Чтобы убить человека, нужно всего две недели / Pentru a omorî un om, e nevoie de doar două săptămâni””. Apropo de omoruri, potrivit agenției Interfax, în 1998, în Kalmîkia, a dispărut ca ulterior să fie găsită moartă redactorul ziarului „Sovietskaia Kalmîkia Segodnea”, Larisa Iudina. Președintele organizației regionale „Iabloko”, Ivan Kalmîkin, l-a acuzat public pe Iliumjinov că acesta ar fi pus la cale omorul. În cele din urmă, a picat un pion, a fost condamnat pentru acest omor unul dintre apropiații lui Kirsan.

Cu toate acestea, Iliumjinov continuă să se bucure de un sprijin mare în lumea șahului, dar de asemenea este criticat, în special de către marele maestru și omul politic Garry Kasparov, pentru actele de corupție din federație și pentru rolul pe care îl joacă în schemele Kremlinului acest om de afaceri controversat.

Iliumjinov a fost introdus în lista persoanelor supuse sancțiunilor de SUA pentru relațiile sale cu Banca Centrală din Siria și cu preşedintele sirian Bashar Al-Assad. În acest sens, Kirsan a declarat pentru LifeNews că intenționează să ceară de la Departamentul de Justiție „cel puțin 50 de miliarde de dolari”.

Kirsan, modelul lui Dodon

Dodon vrea să îl copieze pe Iliumjinov și chiar a subliniat că intenționează să prezinte Guvernului o iniţiativă cu privire la includerea şahului în curricula şcolară din Moldova: „Există experiența mai multor state în care, după includerea şahului în programa şcolară, a crescut esențial reuşita elevilor”.

Același Dodon a relatat, potrivit unui comunicat de la Președinție, că Iliumjinov a adus în R. Moldova 1.500 de seturi de şah, care vor fi transmise în şcolile din localităţile republicii. Și aici atenție, Federaţia de Şah din Moldova, adică Dodon, a decis să transmită 200 de seturi în Găgăuzia și 800 în Transnistria, și restul 500, pentru că moldovenii sunt mai puțini sau au până în gât table de șah, să rămână în dreapta Nistrului.

800 de seturi în Transnistria, 500 în dreapta Nistrului

La rândul său, Kirsan Iliumjinov a specificat că „intenționează să realizeze în Moldova mai multe programe de dezvoltare a șahului și susținere a tinerilor șahiști și a transmis Președintelui țării două nominalizări ale Preşedintelui FIDE, pentru doi tineri, cei mai buni șahiști din Moldova, care vor putea participa la Campionatul Mondial între (sic!) copii, fără participare la etapa de selecționare la Campionatul Europei”.

„Cred că unul din aceste locuri îl vom oferi elevilor de pe malul stâng al Nistrului. Acolo sunt şahişti foarte buni, care au obţinut şi titlul de campion al Moldovei în propriile categorii. Sper că în cadrul următoarei vizite în ţara noastră, vom vizita Transnistria pentru a organiza şi acolo un campionat de şah. Cred că şahiştii vor juca un rol important şi în reintegrarea statului nostru”, a concluzionat Dodon.