VIDEO // Jurnalist rus Pavel Şeremet, critic al guvernului de la Kremlin, ucis la Kiev

Pavel Şeremet, un cunoscut jurnalist rus, a murit după ce maşina în care se afla a explodat în Kiev miercuri dimineaţă. Acesta a fost angajat al postului public de televiziune din Rusia, iar din 2011, a lucrat pentru ziarul ucrainean „Ukrainskaya Pravda”. SBU va lucra asupra versiunii că scopul asasinării jurnalistului a fost destabilizarea situaţiei din Ucraina.

Bărbatul urcase la volan şi a apucat să meargă câţiva zeci de metri înainte ca automobilul să explodeze. Pavel Şeremet, fost jurnalist al televiziunii publice din Rusia, a demisionat în semn de protest faţă de politicile duse de Rusia în Ucraina. Maşina aparţinea Alionei Pritula, fondatoarea şi redactorul-şef al ziarului „Ukrainskaya Pravda”, care nu se afla în automobil la momentul exploziei. Deflagraţia a avut loc în jurul orei 7:45, la scurt timp după ce Şeremet a pornit motorul. Bărbatul a fost ucis pe loc, iar maşina a fost carbonizată.

În ultimii cinci ani, Şeremet trăia în Ucraina şi lucra la ziarul „Ukrainskaya Pravda”. Compania media a fost fondată în 2000 de către Pritula şi Georgy Gongadze, jurnalist ucrainean de origine georgiană, care a fost asasinat pe 17 septembrie 2000.

sheremet

Pavel Şeremet

Ancheta consideră drept versiuni de bază ale crimei activitatea profesională a jurnalistului şi destabilizarea situaţiei din centrul Ucrainei, a menţionat procurorul general al Ucrainei Iuri Luţenko. Acesta a menţionat de asemenea că este necesar să fie acordată mai multă atenţie manifestărilor publice în capitala Ucrainei în timpul apropiat. „Nu cred că ar trebui să interzicem anumite acţiuni publice, însă înainte de orice manifestare trebuie participanţii trebuie să fie verificaţi cu detectoarele de metale. Avem prea multă informaţie despre posibile provocări în următoarele zile. Având în vedere evenimentul tragic de astăzi, aceasta ar putea fi într-adevăr o parte a unui plan mare”, a adăugat procurorul.

Preşedintele serviciului de securitate al Ucrainei, SBU, Vasili Griţak, la rândul său, a declarat că structurile de forţă întreprind acţiuni concertate de anchetă. „Avem o bază de date privind aplicarea unor bombe de artizanat. Contăm pe ajutorul consultativ şi practic al partenerilor din străinătate”, a afirmat Griţak. După spusele acestuia, SBU va lucra asupra versiunii că scopul asasinării jurnalistului a fost destabilizarea situaţiei din Ucraina.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)