VIDEO // Gafă a reginei Angliei surprinsă de o cameră indiscretă

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, surprinsă de o cameră indiscretă, a afirmat marți că unii oficiali chinezi au fost „foarte nepoliticoși”, apreciere făcută la o recepție la numai câteva ore după o gafă a premierului David Cameron cu privire la Nigeria și Afganistan. Suverana britanică a făcut această afirmație într-o convorbire cu Lucy D’Orsi din conducerea poliției londoneze, care îi relata despre dificultățile întâmpinate în timpul vizitei de stat a președintelui chinez Xi Jinping din luna octombrie a anului trecut.

Lucy D’Orsi a supervizat securitatea în timpul vizitei președintelui chinez. „Nu știu dacă ați aflat, dar au fost momente destul de solicitante pentru mine”, a spus D’Orsi, iar regina a răspuns afirmativ. Continuând descrierea evenimentelor, cadrul superior din poliția londoneză a povestit felul în care oficiali chinezi au plecat de la o întâlnire cu Barbara Woodward, ambasador al Regatului Unit în China, spunându-i că vizita lor s-a terminat. „Au fost foarte nepoliticoși cu ambasadorul”, a afirmat atunci regina.

Un purtător de cuvânt al palatului regal a refuzat să comenteze „conversațiile private ale reginei”, desfășurate în cadrul unui eveniment organizat pentru a 90-a aniversare a suveranei britanice. El a subliniat totuși că vizita lui Xi Jinping a fost „un adevărat succes”, toate părțile implicate „conlucrând strâns pentru a se asigura că totul se desfășoară bine”.

Transcriere

Lordul Chamberlain: Aş putea să o prezint pe Lucy D’Orsi, comandatul care a fost responsabil de securitate în timpul vizitei oficialilor chinezi?

Regina: O, ce ghinion.

Lordul Chamberlain: Care a fost subminată serios de către chinezi, însă ea a reuşit să păstreze controlul. Şi mama sa, Judith, a fost implicată activ în protecţia copiilor şi lucrul social.

Judith Copson: Da, sunt foarte mândră de mama mea.

Lordul Chamberlain: Trebuie să povestiţi cazul Dvs.

D’Orsi: Da, am fost comandantul suprem (gold commander), nu sunt sigură dacă aţi ştiut, a fost o încercare grea pentru mine.

Regina: Da, ştiu.

D’Orsi: Da a fost… Cred că în momentul în care au ieşit din Palatul Lancaster şi mi-au spus că vizita s-a încheiat, m-a simţit…

Regina: Au fost foarte grosolani cu ambasadorul.

D’Orsi: Da, sigur. Au fost, Barbara [Woodward] a fost cu mine, ne-au părăsit pe amândouă.

Regina: Extraordinar.

Copson: Ştiu, este de necrezut.

D’Orsi: A fost foarte grosolan şi foarte nediplomatic din partea lor, cred.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)