VIDEO // Cel puțin 90 de morți în urma unei tentative de lovitură de stat în Turcia

UPDATE // cel puţin 90 de morţi şi 1.500 de militari arestaţi, conform unui bilanţ provizoriu, în Turcia după o tentativă de puci

Forțele de securitate turce au arestat circa 754 de persoane, majoritatea militari, în legătură cu o tentativă de lovitură de stat organizată de un grup de soldați rebeli, care ar fi fost înăbușită sâmbătă dimineață în Turcia. Cu toate acestea, au rămas unele grupuri de militari rebeli care continuă să lupte. Ei au elicoptere militare. Rebelii îl acuză pe președintele Recep Tayyip Erdoğan că încalcă tradițiile seculare ale țării, una dintre acestea fiind „zero probleme” cu vecinii.

Cel puțin 60 de persoane, dintre care numeroși civili, au fost omorâți într-o tentativă de lovitură de stat a unui grup de soldați rebeli care ar fi fost înăbușită sâmbătă dimineață, a declarat un responsabil turc. Forțele de securitate turce au arestat circa 754 de persoane, majoritatea militari, în legătură cu această tentativă, a spus același responsabil sub acoperirea anonimatului.

turcia2

Parlamentul Turciei după atacurile puciștilor.Foto: www.theguardian.com

turcia3

Un vehicul militar preluat de ofițeri de poliție. Foto: www.theguardian.com

Ofițeri de poliție apărând Palatul Prezidențial. Foto: www.theguardian.com

Premierul turc, Binali Yildirim, a anunțat în această dimineață că a numit un nou șef de stat-major interimar, pentru a-l înlocui pe generalul Hulusi Akar, care ar fi fost luat în prizonierat de către militarii autori ai tentativei de puci. Generalul Ümit Dündar, comandantul primei armate din Istanbul, a fost numit în acest înalt post militar.

ostatic

Generalul Hulusi Akar, care ar fi fost luat în prizonierat de către militarii autori ai tentativei de puci, a fost eliberat

Fethullah Gülen, un cleric stabilit în Pennsylvania, SUA, acuzat de Erdoğan că ar fi dirijat tentativa de puci, a respins acuzațiile. „Condamn, în termeni vehemenți, tentativa de puci din Turcia. Guvernarea trebuie luată în urma unui scrutin liber și corect, și nu cu forța. Să acuzi de așa ceva pe cineva care a suferit atacuri militare în ultimele cinci decenii este o insultă. Resping categoric aceste acuzații”, a declarat Gülen.

The following two tabs change content below.