VIDEO // A fost identificată persoana datorită căreia killerul Vitalie Proca şi-a ridicat actele de la registru // VIDEO

Iuliana Dzero este fosta inspectoare de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) care a dat avizul fals ce a permis la eliberarea pașaportului pe numele killerului moldovean Vitalie Proca. Cu acest document de identitate, Proca a părăsit Republica Moldova, de mai multe ori, inclusiv ca să mitralieze un tânăr la București şi să-i administreze câteva gloanțe bancherului Gherman Gorbunţov, aflat la Londra, scrie rise.md.

La acel moment, asasinul nu avea dreptul la perfectarea pașaportului. Era condamnat și își executa pedeapsa cu termen de probă.Procurorii au învinuit-o pe fosta inspectoare de depășirea atribuțiilor de serviciu și neglijență în serviciu. După aproape patru ani de proces, în prima instanță, judecătorii au găsit-o vinovată de săvârșirea mai multor infracțiuni, însă Dzero a scăpat de pedeapsă „în legătură cu survenirea termenului de prescripție”.

Iuliana Dzero are 34 de ani. Din 2004 până în 2013 a deținut funcția de inspectoare a Direcţiei Informaţii şi Evidenţă Operativă din cadrul MAI, fiind responsabilă de verificarea anchetelor parvenite de la ,,CRIS Registru” (reorganizată în Agenția Servicii Publice – n.r.) şi a „cererilor-chestionar” pentru eliberarea pașapoartelor.

În 2013, Dzero a fost eliberată din funcție și anchetată de procurorii Anticorupție în stare de libertate.

 

Despre felul care a ridicat actele, Vitalie Proca spune următoarele în cadrul interviului acordat JURNAL TV: “În această tentativă a fost implicat Vlad Plahotniuc, Vanea Pisatel, Valera Halupa și eu. Mai este o persoană care s-a ocupat de documente. Toți fac parte din aceeaşi echipă, care nu e a mea, eu am ieșit atunci de la pușcărie. Ca să pregătești un om pentru așa ceva, o faci din timp. Am avut o pedeapsă mare în mandatul trecut. A stat în umbră dl Vlad Plahotniuc. El pregătește un om până își atinge scopul. Am avut mandat de 25 de ani, m-au pus în libertate după 13 ani nu de flori de cuc, m-au lăsat liber un an de zile, am stat acasă, mi-au dat mereu bani, pachete. La un moment dat, rămâi dator pe viață. Şi, ca să șteargă datoriile, faci un lucru, mai ales că mai câștigi și niște bani.

– Dar cum a fost posibil? Ştiu că ați fost eliberat condiționat, având vreo 50 de încălcări…

Am avut 100 și ceva de încălcări…

– Şi cum v-au făcut actele?

Știți cum mi-au fost făcute actele? Azi m-am dus și le-am depus și mâine le-am primit. Cu numele meu. N-o să se ducă X să zică: fă-i documentele acestuia. M-am dus, m-am fotografiat, mi-au respins și mi-au zis să mă duc să depun actele la sediul de pașapoarte din Centru. M-am dus acolo, am depus dimineață și după-amiază le-am luat”.