VIDEO // 4 versiuni privind prăbuşirea avionului rusesc Tu-154

În dimineaţa lui 25 decembrie, s-a prăbuşit în Marea Neagră un avion al Ministerului Apărării Al Federaţiei Ruse, Тu-154, care se îndrepta din Soci spre baza „Hmeimim”, Siria. La bordul aparatului de zbor erau 92 de oameni, printre aceştia au fost artişti ai Ansamblului „Aleksandrov”, jurnalişti ai postului „Pervîi kanal”, NTV şi „Zviozdî”, precum şi filantropul Elizaveta Glinka. Toţi aceştia, potrivit tuturor versiunilor, au decedat. 

Avionul se îndrepta spre o unitate rusească din Siria, Latakia. El a decolat de pe Aeroportul „Cikalovski”, o suburbie a Moscovei, la 01:38, după ora Moscovei, la 25 decembrie. Persoana responsabilă din partea acestui aeroport a comunicat pentru postul TV RBK că, înainte de decolare, avionul a fost verificat şi nu au fost înregistrate probleme tehnice. În aceeaşi dimineaţă, avionul a aterizat în Soci, Adler, pentru alimentare. La 05.25, după ora Moscovei, avionul a decolat din nou, dar la două minute a dispărut din radare.

O cauză oficială încă nu există. Printre cele mai discutate versiuni – un defect tehnic a aparatului de zbor, o greşeală a pilotului, un impediment spontan sau act terorist.

Un defect tehnic

Agenţia de presă „Interfax” a menţionat că versiunea principală ar fi un „defect tehnic”. În favoarea acestei cauze a catastrofei este termenul de exploatare a avionului: aparatul de zbor care s-a prăbuşit Tu -154 a fost produs în 1983, el a acumulat 6.689 de ore de zbor. Serviciul de securitate a zborurilor a Forţelor Armate a spus că avionul prăbuşit a avut o stare tehnică adecvată. El a fost reparat ultima dată în decembrie 2014.

În istoria Tu-154 au murit peste 3.000 de oameni. Cu toate acestea, experţii numesc Тu-154 unul dintre cele mai sigure avioane. Anume din acest considerent Тu-154 a fost exploatat atât de mult, spun aceştia. În cazul unei probleme tehnice, poate ateriza chiar şi fără motoare. Experţii cred că avionul a explodat în aer, altfel pilotul ar fi dat semnalul de calamitate.

Totodată, expertul aviatic Vladimir Kormuzov califică Tu-154 drept „depăşit moral”: în aviaţia civilă aceste avioane nu mai sunt folosite, ele sunt folosite de structurile de stat. Ele au un număr foarte redus de ore de zbor – avionul care s-a prăbuşit a zburat după reparaţie 26 de ore pe lună, a adăugat Kormuzov. La o asemenea exploatare pasivă, vârstă avionului nu are nicio importanţă, spune fostul viceministru al Aviaţiei Civile a URSS Oleg Smirnov. Potrivit acestuia, sarcina principală a comisiei este să afle cât de strict a fost supravegheat avionul.

Greşeală de pilotaj

O altă versiune este o greşeală de pilotaj. Primele minute după decolare, una dintre cele mai importante etape ale zborului, a spus pilotul Andrei Lamanov, care a aterizat în 2010 un avion avariat Тu-154 pe un aeroport abandonat din oraşul Ijma. În această perioadă de zbor, are loc debalansarea avionului şi piloţii trebuie să reacţioneze permanent. Cu toate acestea, după cum evidenţiază Krasnoperov, pentru piloţii militari cu experienţă, nu este o problemă să execute aterizarea pe apă şi să transmită semnalul de catastrofă.

Pilotul avionului care s-a prăbuşit, Roman Volkov, era unul cu experienţă, cu peste 3.000 de ore de zbor. Piloţii numesc aeroportul din Soci drept dificil din cauza condiţiilor vremii. Potrivit serviciului meteorologic al Rusiei, duminică, în regiunea aeroportului Adler, au fost condiţii meteo normale, vizibilitatea era bună.

În 2006, la câţiva kimometri de acelaşi ţărm din cauza unei greşeli de pilotaj s-a prăbuşit avionul unei companii din Armeni, А-320; în 1972, în vecinătatea oraşului Adler, în Marea Neagră s-a prăbuşit un alt aparat de zbor Il 18 al companiei „Аэрофлот”, cauzele catastrofei nu au fost stabilite.

Alte versiuni, precum actul terorist sau defectarea motoarelor din cauza păsărilor, au fost respinse.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)