Victoria Mahu revine pe scenă!

fotocentral.vika serioasa lio et adFosta solistă a „Milleniului” va lansa în această toamnă un nou album, „10 Years”

Vocea sa inconfundabilă reprezenta odinioară trupa „Millenium”, a urmat un proiect propriu, „Victoria Oteea”, ulterior, în colaborare cu producătorul Igor Dânga, şi-a lansat primul album, „Atât de fragedă”. Acum, cântăreaţa revine pe piaţa muzicală din Republica Moldova cu cel de-al doilea album, „10 Years/ 10 Ani”. Una dintre piese, „Băsmăluţa”, timp de şapte zile, a adunat pe Youtube 11 mii de vizualizări.

După o absenţă de un deceniu de pe piaţa muzicală din Republica Moldova, Victoria Mahu arată la fel de bine, iar vocea i-a devenit şi mai bună ca odinioară. Cele două fiice au făcut-o mai puternică. A reuşit să-şi depăşească temerile şi să creeze un nou album pe care îl va lansa în toamnă.
„Pe aripile vântului”

Cariera Victoriei Mahu a început în timpul adolescenţei sale, ca solistă a trupei „Millenium”, în cadrul căreia a evoluat circa patru ani. „Millenium” a fost pentru ea o şcoală adevărată „cu elemente de armată, acolo am învăţat ţinuta scenică”, povesteşte interpreta. „Aş fi preferat să fie mai uşor, aveam 14 ani şi îmi era greu. Însă, până la urmă, am creat proiectul meu, ‘Victoria Oteea’, în colaborare cu producătorul Igor Dânga de la ‘Zdob şi Zdub’, am realizat primul meu album, ‘Atât de fragedă’, care cuprindea vreo zece piese.”

„Suntem un popor muzical”

Victoria Mahu vine dintr-o familie simplă. Părinţii săi nu sunt muzicieni. „Mama mea a visat toată viaţa să cânte, însă bunica îi spunea că doar fetele rele urcă pe scenă. În Franţa, mi-am dat seama că suntem un popor muzical, toată lumea cântă şi dansează la noi. Tradiţiile populare s-au pierdut la francezi, lumea nu cântă, nu ştie să danseze. Asta îmi lipseşte foarte mult.”

 

„Îşi schimbă după ei şi drum, şi nume…”

La un moment dat, a decis să se stabilească în Franţa, după dragostea vieţii sale, care a „furat-o pe un cal alb”. Acolo a învăţat din nou, fiind obligată să aleagă o altă meserie, „diplomele mele nu erau valabile, trebuia să lucrez, să-mi asigur existenţa”. A reuşit să confirme o diplomă de muzicolog şi a dirijat coruri din Franche-Comte, regiunea în care s-a stabilit. Însă remunerarea minimă a determinat-o să-şi schimbe complet profesia, ajungând să studieze desenul tehnic.

Şi-a descoperit pasiunea pentru această meserie atunci când a desenat propria locuinţă. Astăzi, lucrează într-un birou, în care execută planuri tehnice pentru exterior. E mulţumită de munca pe care o face, însă sufletul ei simte că nu îi este locul în birou, în faţa monitorului. Îi lipseşte mult comunicarea, oamenii şi scena.

2„Încerc să mă înţeleagă publicul de pretutindeni”

Acum înregistrează un nou album, al doilea în cariera sa scenică, „10 Years / 10 ani”, care conţine zece piese: două în franceză, două în engleză, trei inspirate din folclorul românesc. Vrea ca celelalte cântece să rămână o surpriză pentru melomani. Dintre acestea, „Băsmăluţa” a adunat pe Youtube timp de şapte zile circa 11 mii de vizualizări. „Lumea nu m-a uitat şi asta îmi face o deosebită plăcere, mă inspiră şi îmi dă aripi.”
A tradus în franceză o piesă a grupului „Plai”, „Înfloriţi”, crede că sună mai bine în stilul Norei Johns. Piesa va fi lansată în două versiuni: în română şi franceză. Crede că va reuşi să lanseze în toamnă albumul pe care îl coace în sufletul ei de un deceniu. „Va avea o culoare acustică deosebită şi ritmuri de beatbox, elemente ce vor oferi o culoare aparte pieselor. Toate instrumentele sunt înregistrate simultan, ceea ce dă o energie deosebită pieselor. Înregistrarea a fost făcută la Strasbourg”, spune interpreta.

„Alunelul”, „Bade, pălărie nouă”

Victoria vine acasă de câteva ori pe an împreună cu familia sa. Are două fetiţe – Emma (opt ani) şi Lilly (doi ani), care cântă prin casă „Alunelul”, „Bade pălărie nouă”, o imită pe mama lor. Ea le vorbeşte şi le cântă româneşte. Anul acesta va fi unul de test pentru cântăreaţă. „Dacă albumul va avea succes, voi renunţa la desenul tehnic, cel puţin, pentru o perioadă, deoarece nu le pot face pe toate o dată.”
N-a părăsit niciodată muzica. A ştiut întotdeauna ce vrea. „Pur şi simplu, sunt perioade în care trebuie să dai prioritate anumitor lucruri.” În Franţa, are prieteni de toate naţionalităţile, consideră că aceasta este bogăţia Hexagonului. Îi lipseşte mult casa din Chişinău, dar din moment ce a dat viaţă copiilor săi acolo, ţine mult şi la ţara adoptivă.

Îşi doreşte să poată organiza concerte. Nu se gândeşte la numărul admiratorilor. Visul ei este să fie pe scenă. Nu are televizor şi nu urmăreşte ce se întâmplă în showbizul moldovenesc. Ţine legătura doar cu compozitorul Marian Stârcea, care o susţine mult. Speră că, prin lansarea albumului, va aduce muzicieni din Franţa şi va organiza un concert împreună cei de aici.

 

The following two tabs change content below.