Victoria Angliei, cei „şapte pitici” şi… revanşa cu Polonia :)

Criticat pentru selecţia făcută, selecţionerul Ion Caras are o misiune aproape imposibilă pentru meciul cu polonezii

Tricolorii, călcaţi în picioare pe teren propriu de naţionala Angliei, scor 0-5, vor să uite cât mai repede de prestaţia dezastruoasă din această partidă „istorică” şi să mai spele din ruşine în meciul de astăzi cu Polonia. Criticat pentru selecţia făcută, selecţionerul Ion Caras are o misiune aproape imposibilă pentru meciul cu polonezii, şi anume – să-i motiveze pe fotbalişti să dea ce au mai bun pe teren.

 

Vitalie HADEI

 

Fotbaliştii noştri, dar şi Ion Caras au sperat că englezii vor trata de sus naţionala Moldovei şi, drept rezultat, vor putea profita de pe urma acestui fapt. Nu a fost să fie, oaspeţii au reuşit să deschidă scorul chiar în minutul trei prin vedeta de la Chelsea, Frank Lampard. Acesta a transformat fără emoţii un penalti provocat de fundaşul Simion Bulgaru, care a jucat cu mâna.

 

După acest gol, tricolorii parcă au anticipat umilinţa. Englezii nu au aşteptat să fie invitaţi la joc, acelaşi Lampard a majorat scorul în minutul 29, după ce fundaşii Bulgaru şi Epureanu nu au schiţat nici cea mai mică mişcare pentru a-l bloca mijlocaşul pe englez.

 

Peste două minute, şi-a trecut numele pe lista marcatorilor şi atacantul Jermain Defoe. Pe finalul primei reprize, tricolorii ar fi putut reduce din handicap prin acelaşi Armaş, dar mingea trimisă cu capul din câţiva metri a trecut la o palmă de poarta Joe Hart.

 

Nici în repriza secundă nu s-a produs revirimentul echipei. Artizanul golului patru al englezilor a fost nimeni altul decât Igor Armaş, care a greşit lamentabil la 30 de metri de poartă. Ca rezultat, englezii au intrat în posesia mingii. Chiar dacă ar fi putut marca la acea fază, aceştia au reuşit să lege şase pase în careul nostru, un joc de-a pisica cu şoarecii, şi, în cele din urmă, James Milner l-a executat din 16 metri pe Stanislav Namaşco, care a încasat cel de-al 42-lea gol la echipa naţională, în 31 de selecţii.

 

În minutul 82, englezii au pus cireaşa pe tort, marcând pentru 5-0, după ce Alexandru Gaţcan a deviat cu mâna un balon trimis din lovitură liberă de Leighton Baines. Chiar dacă mai erau cel puţin zece minute până la finele meciului, suporterii naţionalei au început a părăsi stadionul, iar tricolorii se rugau ca arbitrul să pună capăt meciului.

 

Cei şapte pitici, foarte pitici

 

Suporterii moldoveni prezenţi la acest eşec usturător au taxat foarte dur evoluţia echipei. Aceştia s-au arătat dezamăgiţi de faptul că au stat în rând la bilete o noapte, iar alţii au dat bani grei la bişniţari pentru a intra în posesia unui tichet. Cu toate acestea, jucătorii şi-au bătut joc de ei.

 

Cel mai mult aceştia au fost dezamăgiţi de „vedetele” naţionalei, şi anume „morăcănosul” Serghei Covalciuc, „sfiosul” Alexandru Suvorov, „somnorosul” Igor Picusciac, „ruşinosul” Simion Bulgaru, „hap-ciu” Igor Armaş, „înţeleptul” Alexandru Epureanu şi „mutulică” Namaşco.

 

Caras nu şi-a recunoscut jucătorii

 

Chiar dacă îi era foarte ruşine de rezultatul înregistrat şi de antifotbalul prestat de elevii săi, Ion Caras a avut puterea să vină în faţa presei. „Nu mi-am recunoscut jucătorii pe teren. Poate cursul jocului a fost influenţat de golul primit rapid, eu însă nu i-am recunoscut pe jucătorii mei din defensivă. Nu-mi explic cum treceau englezii fără a fi incomodaţi. Sper că am tras învăţăminte de pe urma acestei înfrângeri, să ne concentrăm pentru meciul de astăzi cu Polonia. Cred că Anglia e favorita grupei, cu celelalte echipe, inclusiv Polonia, putem juca”, a precizat selecţionerul.

 

Rebeja: „Jucătorii schiţau nicio emoţie când încasau golurile”

 

Vicepreşedintele FMF, Radu Rebeja, care, de obicei, încearcă să-i protejeze de ziarişti pe fotbaliştii naţionalei, a fost foarte dur la adresa acestora după înfrângerea cu Anglia. „Cel mai regretabil e faptul că fotbaliştii noştri nu au jucat nimic. Nu au arătat nicio emoţie când încasau gol după gol. Nu ştiu de ce motivare aveau nevoie înaintea acestor preliminarii decât meciul cu Anglia”, a spus fostul căpitan al naţionalei.

 

După meciul cu Polonia începe curăţenia la naţională?

 

Rebeja a discutat cu Ion Caras, dar şi jucătorii naţionalei după meci şi aşteaptă o schimbare de atitudine în meciul cu Polonia. „Partida cu Polonia trebuie jucată ca ultima din cariera lor. Ei trebuie să demonstreze că au caracter şi nu sunt indiferenţi faţă de naţională. Vreau să cred că în meciul de astăzi jucătorii vor avea o altă atitudine şi nu se vor mai face de râs”, a conchis oficialul.

 

Vor începe să naturalizeze jucători?

 

Rezultatul cu Anglia, dar şi aria de selecţie foarte restrânsă i-ar putea face pe oficialii FMF să recurgă, în cele din urmă, la naturalizarea de jucători. Preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, era categoric în privinţa acestei practici, dar acum lucrurile se pot schimba. Cel puţin, selecţionerul Ion Caras nu ar fi împotrivă să fie naturalizaţi câţiva jucători. Acesta a declarat pentru JURNAL că nu se opune vehement naturalizării, doar că fotbaliştii care ar vrea să joace sub culorile tricolorului ar trebui să fie cu un cap mai sus decât actualii internaţionali moldoveni.

 

Polonia a jucat la egalitate cu Muntenegru 

 

După prima etapă a grupei H a preliminariilor Campionatului Mondial din Brazilia, naţionala noastră se află pe ultimul loc cu un golaveraj de -5. Adversara noastră de astăzi, Polonia, a jucat în deplasare cu Muntenegru, scor 2-2. Polonezii au deschis scorul în minutul 6 prin J. Blaszczykowski, iar gazdele au egalat în minutul 27 prin Drincici. Muntenegrenii au trecut în avantaj pe finalul primei reprize prin vedeta de la Juventus, Mirko Vucinici, polonezii nu au capitulat şi au egalat în minutul 55 prin A. Mierzejewski.

Meciul dintre Polonia şi Moldova va avea loc astăzi pe stadionul municipal din Wroclaw, începând cu ora 21.45.

Rezultatele înregistrate vineri în preliminariile CM-2014, zona Europa

GRUPA A
Croaţia – Macedonia 1-0 (N. Jelavici, 69)
Ţara Galilor – Belgia 0-2 (V. Kompany, 42, Vertonghen, 83)

GRUPA B
Malta – Armenia 0-1 (Sarkisov, 70)
Bulgaria – Italia 2-2 (S. Manolev, 32, G. Milanov, 66/ P.D. Osvaldo, 36, 40)

GRUPA C
Kazahstan – Irlanda 1-2 (Nurdauletov K. 37 / Keane R. pen. 89, Doyle K. 90)
Germania – Feroe 3-0 ( M. Götze, min. 28, Ozil, 54, 71)

GRUPA D
Estonia – România 0-2 (Torje, 55, Marica, 73)
Andorra – Ungaria 0-5 (R. Juhasz, 12, Gera, 32, A. Szalai, 54, Priskin, 68, Koman, 82)
21:30 Olanda – Turcia 2-0 (Van Persie, 17, Narsingh, 90)

GRUPA E
Albania – Cipru 3-1 (A. Sadiku, 36, Cani, 84, Bogdani, 87/ Laban, 45)
Slovenia – Elveţia 0-2 (G. Xhaka, 20, G. Inler, 51)
Islanda – Norvegia 2-0 (K. Árnason, 22, Finnbogason, 81)

GRUPA F
Rusia – Irlanda de Nord 2-0 (Fayzulin 30, Shirokov R.-pen. 78)
Azerbaidjan – Israel 1-1 (Abishov R. 65 / Natcho B. 50)
Luxemburg – Portugalia 1-2 (D.D. Mota, 13/ Ronaldo, 28, Postiga, 54)

GRUPA G
Liechtenstein – Bosnia 1-8 (Christen. 61/Misimovic. 26, 31, Ibisevic. 34, 40,83, Dzeko. 46, 64, 81)
Lituania – Slovacia 1-1 (M. Zaliukas, 18/ Sapara, 41)
Letonia – Grecia 1-2 (A. Cauna, 42/ N. Spiropoulos, 57, T. Gekas, 69)

GRUPA I
Georgia – Belarus 1-0 (T. Okriashvili, 51)
Finlanda – Franţa 0-1 (A. Diaby, 20)

Programul meciurilor de astăzi în preliminariile CM – 2014, zona Europa:

Grupa A:

(ora 21.30) Serbia – Ţara Galilor

(21.45) Belgia – Croaţia

(22.00) Scoţia – Macedonia

Grupa B:

(21.00) Bulgaria – Armenia

(21.45) Italia – Malta

Grupa C:

(21.30) Suedia – Kazahstan

(21.35) Austria – Germania

Grupa D:

(20.30) România – Andorra

(21.00) Turcia – Estonia

(22.30) Ungaria – Olanda

Grupa E:

(20.00) Cipru – Islanda

(21.00) Norvegia – Slovenia

(21.30) Elveţia – Albania

Grupa F:

(20.00) Israel – Rusia

(21.45) Irlanda de Nord – Luxemburg

(22.15) Portugalia – Azerbaidjan

Grupa G:

(21.15) Slovacia – Liechtenstein

(21.00) Bosnia – Letonia

(21.45) Grecia – Lituania

Grupa H:

(21.30) San Marino – Muntenegru

(21.45) Polonia – Republica Moldova

(22.00) Anglia – Ucraina

Grupa I:

(20.30) Georgia – Spania

(22.00) Franţa – Belarus.