Victor Ţurcanu îşi schimbă declaraţiile la 180 de grade

Ex-preşedintele Victoriabank  Victor Ţurcanu, cel care acum şase ani a fost acuzat de luare de mită şi care a afirmat în repetate rânduri că totul ar fi o înscenare a acţionarilor băncii în frunte cu Vlad Plahotniuc, în urma memoriului dat publicităţii săptămâna trecută de Victor şi Viorel Ţopa a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia i-a luat apărarea lui Plahotniuc şi i-a numit pe cei doi escroci şi bandiţi. Victor Ţurcanu deţine un pachet de acţiuni de 11,5% la Victoriabank şi l-a înlocuit pe Plahotniuc în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administrare al băncii după ce acesta a ocupat funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului.

Cristina BACIU

Victor Ţurcanu a fost acuzat în 2005 că a luat mită în valoare de 15 mii de dolari pentru a facilita un împrumut în valoare de 550 de mii de dolari. Creditul urma să ajungă la controversatul om de afaceri Adrian Nichifor, acum aflat în puşcărie pentru omor.

Mita ar fi fost intermediată chiar de avocatul băncii Dorel Ţurcan. Ambii au fost arestaţi. Victor Țurcan şi avocaţii săi au susţinut că mita a fost doar un pretext şi că arestarea sa a fost ordonată în contextul unor neînţelegeri între acţionari. Aceste neînţelegeri ar fi apărut după ce, în mai 2005, aproape 30 la sută din acţiunile Victoriabank ar fi trecut în posesia a cinci firme, trei din acestea fiind înregistrate ca firme off-shore. Avocatul a declarat imediat după reţinerea clientului său că acesta ar fi fost ameninţat cu moartea de noii acţionari şi că în spatele arestării din octombrie 2005 şi preluării acţiunilor din mai 2005 a stat Vlad Plahotniuc.

Declaraţiile lui Victor Ţurcanu, într-un interviu acordat JURNALUI în 2005

„Ştiu cine a dat comanda să fiu îndepărtat de la conducerea Victoriabank. În februarie 2005, în cadrul Consiliului de Administraţie (CA) al băncii au apărut trei acţionari noi, care la început deţineau 28,6 la sută din acţiuni, iar apoi, făcând presiuni asupra altor acţionari, au mai cumpărat 4,5 la sută de acţiuni. Astfel, aceşti noi acţionari, prin reprezentatul lor Vlad Plahotniuc, care este prim-vicepreşedinte al CA, încearcă, prin toate metodele, să mă îndepărteze de la conducerea instituţiei. Directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Valentin Mejinschi, după spusele lui Plahotniuc, îi este un prieten foarte bun. Acest Plahotniuc chiar mi-a spus că nu numai Mejinschi, dar şi MAI va îndeplini orice comandă va dori el şi că, până la urmă, tot mă va băga la pârnaie”.

„Din informaţiile pe care le deţin, Nichifor a căzut în nişte belele în vara lui 2005, fiind reţinut de CCCEC pentru contrabandă. Plahotniuc, fiind consăteanul lui Nichifor, îl scapă de la CCCEC şi cred că îi cere în schimb un serviciu, prin care îmi este organizat flagrantul. Mai departe s-au derulat toate evenimentele cu cazul de mită.”

„Plahotniuc m-a ameninţat că distruge banca. M-a ameninţat că o să-mi organizeze droguri, mită, trafic de arme, doar ca să mă bage în puşcărie, că o să rămân fară casă, fără nimic. Aceleaşi întrebări pe care mi le-a adresat el în cadrul şedinţei Consiliului de Administrare mi le-au adresat ulterior reprezentanţii CCCEC. Se vede că CCCEC este mână în mână cu Plahotniuc”.

Declaraţiile lui Victor Ţurcanu, lansate la 16 septembrie 2011:

„Viorel şi Victor Ţopa, prin memoriul adresat unor instituţii de stat, tind să inducă în eroare opinia publică că ei sunt pătimaşi şi asupra lor s-ar fi organizat o acţiune de raider. Acum patru ani, ei și-au însușit în mod fraudulos 14% din acțiunile Victoriabank. În prezent, nici nu figurează în lista acționarilor băncii, după ce proprietarii deposedați și-au redobândit acțiunile. Nu este niciun raider, în realitate, are loc reîntoarcerea valorilor la persoanele care au fost proprietari legitimi ai acestor valori.”

„Când au apărut la bancă Victor şi Viorel Ţopa, au început să exercite acţiuni de terorism, să-i demită pe toţi, inclusiv pe mine din funcţia de preşedinte, deoarece îi încurcam să-şi realizeze planurile. În perioada 2007–2010 din Victoriabank a fost eliberat practic tot personalul. Într-adevăr, pretutindeni figura Vlad Plahotniuc. Pe parcursul acestor ani însă, analizând documentele, am ajuns la concluzia că Victor şi Viorel Ţopa se foloseau de numele lui Plahotniuc”.

„Aş recomanda ca politicienii, organele care verifică aceste cazuri, să fie foarte atenţi, iar verificările să fie obiective. De jure Viorel şi Victor Ţopa nu figurează în calitate de acţionari, de facto – da. Sunt escroci şi bandiţi, iar metodele lor banditeşti funcţionează de mai mulţi ani în această ţară. Mi-ar părea foarte rău dacă în această capcană ar nimeri Guvernul, în special Vlad Filat, care în repetate rânduri a făcut trimitere la cei doi Ţopa că ar fi fost prejudiciaţi în urma atacurilor asupra băncilor”.

„Suntem în relaţii de lucru, foarte bune cu Vladimir Plahotniuc. Odată cu plecarea sa în Parlament, eu am fost numit în locul său, în funcţia de preşedinte al CA.

Plahotniuc nu este membru al Victoriabank. A fost numit în funcţia de preşedinte al CA la rugămintea a şase companii ale acţionarilor băncii.”

Subordonat lui Plahotniuc

În replică, Viorel Ţopa a declarat că Ţurcanu merită a fi atacat în judecată pentru declaraţiile sale. „După întreruperea subită a procesului judiciar în care a fost implicat, la intervenţia Procuraturii Generale, iată că Țurcanu nu-l mai învinuiește pe Plahotniuc de nimic, ba chiar în mod disciplinat votează absolut tot ce se cere în Victoriabank. Probabil trebuie de atacat în judecată minciunile nerușinate pe care le-am auzit astăzi. Însă acum vreau să reiterez numai una: îmi pare rău că  este un om slab, gata, pentru orice vasalitate, să mintă nerușinat. Metaforic vorbind, îmi pare rău că şi-a vândut sufletul diavolului”, menţionează Viorel Ţopa.

Schema celor subordonați lui Plahotniuc

Liderul Mișcării Antimafie Sergiu Mocanu a publicat ieri o schemă prezentată în iulie anul trecut în care arată că „adevăratul stăpân al ţării în care mai supravieţuiesc doar unii dintre noi este anonimul Plahotniuc”. Mocanu invită să revenim asupra schemei pentru a se vedea cum s-au schimbat lucrurile față de anul trecut.

„AIE a dat viaţă publică şi acoperire politică celei mai odioase structuri mafiote care a existat vreodată în ţara asta. Mafia pe care a construit-o şi a condus-o regimul Voronin acum guvernează Republica Moldova. Pe cei care au văzut anul trecut structura mafiotică a lui Plahotniuc îi invităm să o privească din nou şi să încerce să vadă ce n-a funcţionat pe parcursul unui an de guvernare a AIE”, scrie Mocanu pe blogul său.