Victor Socaciu: „Avem un viitor în care ne vom întâlni cu siguranţă”

VREMEA COLINDELOR // Victor Socaciu a susţinut un concert de binefacere la Chişinău

„În braţele mamei” e titlul concertului pe care l-au prezentat pe 19 decembrie interpreţii Victor Socaciu şi Valy Boghean la Teatrul Naţional de Operă şi Balet. Organizat de Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei, acest spectacol de binefacere este parte componentă a programului „În braţele mamei”.

Un act de caritate în prag de Crăciun

Potrivit portalului misionar „Moldova creştină”, programul respectiv prevede susţinerea tinerelor mame care, din diferite motive, sunt constrânse să-şi abandoneze copilul. În acest scop, în Chişinău, va activa un Centru Maternal care va oferi condiţii de cazare pentru zece mame cu copii, pe o perioadă de maximum 12 luni. Sursele financiare acumulate în urma concertului de duminică vor fi direcţionate spre amenajarea Centrului Maternal.

Cunoscutul interpret de folk Victor Socaciu a răspuns cu toată căldura invitaţiei de a cânta piese emblematice din repertoriul său. Prezenţa sa la un concert de binefacere a fost cu atât mai apreciată de publicul basarabean, cu cât vizita la Chişinău a artistului a avut loc la distanţa de un an după ce Victor Socaciu a trecut printr-o grea încercare a destinului: în septembrie 2009, el a fost supus unui transplant renal (a primit doi rinichi de la o fetiţă de zece ani, aflată în moarte cerebrală) la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Operaţia a fost una reuşită, interpretul revenindu-şi repede după intervenţia chirurgicală extrem de complicată şi reluându-şi activitatea artistică, dar şi cea politică, în calitatea sa de senator în Parlamentul României.

Victor Socaciu face muzică folk de 30 de ani

În cadrul spectacolului de binefacere din Chişinău, Victor Socaciu a cântat colinde, piese în care răsună protestul social, precum şi cântece lirice. Invitat la emisiunea „Acasă devreme” de la Jurnal TV, Victor Socaciu şi-a exprimat bucuria de a se afla alături de spectatorii basarabeni în prag de Crăciun sau de Sfântul Nicolae: „Aici mă simt ca acasă. Toate piesele mele, fie cele cu tematică naţională sau socială, protestatară, fie cele de dragoste sau colindele, au o miză umanistă. Concertul va include comunicarea de la suflet la suflet, de la frate la frate, de la român la român. Contează starea de graţie de care suntem capabili – omul de pe scenă aprinde fitilul, iar acesta va fi trimis în sală. De aproape 30 de ani fac muzică folk, pentru că folkul e rădăcina muzicii, iar omul cu chitara e în îngemănare directă cu publicul. E minunat că ceea ce simţi tu poţi să transfigurezi în stare artistică”.

Artistul a mărturisit că face adeseori acte caritabile pentru că ele reprezintă o „şansă de a bucura pe cineva prin felul de a te dărui pe tine însuţi”. Interpretul are prieteni printre folkiştii basarabeni, fiind în relaţii mai apropiate cu Victor Buruiană, Silvia Grigore, iar pe Iurie Sadovnic l-a invitat să participe la festivalul de muzică folk „Om bun”, care a ajuns în anul acesta la ediţia a 20-a. Despe Ion şi Doina Aldea-Teodorovici artistul spune că „formau un cuplu extrem de iubit în România”. După părerea lui Socaciu, pe malul stâng al Prutului există „o importantă mişcare folk”, „basarabenii au calităţi extraordinare în muzică, în artă; de aici a venit un val de valoare muzicală peste noi, asta vă face mult mai iubiţi, mai apropiaţi de ţara-mamă”.

„Vă îmbrăţişăm ca pe fraţii noştri buni!”

Întrebat dacă reuşeşte să îmbine arta cu activitatea sa de om politic, interpretul a răspuns: „Este menirea mea să pun umărul şi în politică. În ţările europene, cu naţiuni ce au tradiţii de mii de ani, se pune problema păstrării acestor tradiţii. Statul trebuie să ocrotească oamenii de cultură care nu sunt comerciali şi care fac o artă de mare profunzime, destinată elitei. Cultura e esenţială în viaţa modernă, ea dă identitate unui neam”.

În decembrie curent, Victor Socaciu a vizitat a şasea oară Chişinăul şi afirmă că ar veni mai des, dacă ar fi cu putinţă. El a adresat basarabenilor un mesaj emoţionant, din partea sa şi a familiei sale: „Vă îmbrăţişăm pe toţi ca pe fraţii noştri buni! Există în lumea asta mare oameni care urmăresc ce se întâmplă în Republica Moldova. Avem un prezent nu cel mai fericit posibil, dar avem un viitor în care ne vom întâlni cu siguranţă”.

Irina Nechit

The following two tabs change content below.