Victor Ponta: „Nu l-aş fi susţinut public pe dl Dodon şi nici pe dna Maia Sandu”

Fostul prim-ministru al României Victor Ponta a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre votul uninominal, relaţiile dintre România şi R. Moldova, Rusia și Uniunea Europeană, dialogul politic în țările democratice, precum şi relaţia dintre Statele Unite și Rusia în contextul actual.

Despre Dodon şi Maia Sandu: „În primul rând eu am zis public că nu l-aş fi susţinut pe dl Dodon în calitate de preşedinte, dar nu aş fi susţinut nici pe Maia Sandu, şi bine am făcut, vă dau un exemplu: am văzut o declaraţie a dnei Maia Sandu, care zicea: „Banii din România au ajuns la prietenii PSD-ului în Moldova”. Deci, PSD o susţinea şi ea lupta cu PSD-ul. Moldova, nu trebuie să vă băgaţi în bătăliile interne din România, pentru că vă băgaţi degeaba. Trebuie să fiţi prieteni cu toţi. Al doilea lucru: poziţiile dlui Dodon trebuie să ne facă să înţelegem că partenerul României aici, la Chişinău, este actualul Guvern, care s-a ţinut de promisiuni. Al treilea lucru: n-o să intre R. Moldova în Uniunea Europeană prea curând.

Despre votul uninominal: „Eu nu dau sfaturi, dar vă cer mereu să nu repetaţi greşelile României. Ce s-a întâmplat în România pe sistemul ăla: au fost cei care au fost pe primul loc în colegiu, şi au rămas acasă, şi în schimb oameni de pe locul 2, 3, 4, 5, care au ajuns în Parlament. Şi atunci acela nu era un uninominal, era un fel de uninominal românesc. De fapt, cel de pe primul loc trebuie să ajungă în Parlament. În sistem uninominal se creează două forţe politice importante, una dintre ele, care va avea mai mulţi parlamentari, va asigura stabilitate”.

 • Elena Loghin

  Pentru a scapa de asa personaje din politica ca Maia Sandu si Dodon, e timpul de inoit clasa politica, iar asta se poate de facut introducind sistemul uninominal la parlamentare. Astfel vor aparea o multime de oameni gospodari din teritoriu in Parlament, deci se vor selecta cei mai buni din tara. Astfel se vor promova fete noi , mult mai de calitate.

 • Dracon

  In Moldova in genere sunt putini pe care sa-i votezi, dar cel putin bine ca Dodon a fost ales presedinte care are imputerniciri liitate, deoarece cei de la Guvernare nu pot lupta de unii singuri cu Dodon, iar din pacate cei care se declara pro-europeni ca Maia si ca Nastase fac front comun cu alt de Dodon si Usatii

  • Realism Metafizic

   Ponta Respect!

 • Anton Calugher

  Ponta ar putea spune mai multe din perioada cand era premier si oferea Romania ajutor ministerului educatiei de la noi pe cand Maia era ministru. Ce trebuia sa fie, si la ce a ajuns sistemul… ca dupa Maia si mai multi studenti au inceput sa plece in Romania la invatat.