Victor Ponta: „Nu l-aş fi susţinut public pe dl Dodon şi nici pe dna Maia Sandu”

Fostul prim-ministru al României Victor Ponta a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre votul uninominal, relaţiile dintre România şi R. Moldova, Rusia și Uniunea Europeană, dialogul politic în țările democratice, precum şi relaţia dintre Statele Unite și Rusia în contextul actual.

Despre Dodon şi Maia Sandu: „În primul rând eu am zis public că nu l-aş fi susţinut pe dl Dodon în calitate de preşedinte, dar nu aş fi susţinut nici pe Maia Sandu, şi bine am făcut, vă dau un exemplu: am văzut o declaraţie a dnei Maia Sandu, care zicea: „Banii din România au ajuns la prietenii PSD-ului în Moldova”. Deci, PSD o susţinea şi ea lupta cu PSD-ul. Moldova, nu trebuie să vă băgaţi în bătăliile interne din România, pentru că vă băgaţi degeaba. Trebuie să fiţi prieteni cu toţi. Al doilea lucru: poziţiile dlui Dodon trebuie să ne facă să înţelegem că partenerul României aici, la Chişinău, este actualul Guvern, care s-a ţinut de promisiuni. Al treilea lucru: n-o să intre R. Moldova în Uniunea Europeană prea curând.

Despre votul uninominal: „Eu nu dau sfaturi, dar vă cer mereu să nu repetaţi greşelile României. Ce s-a întâmplat în România pe sistemul ăla: au fost cei care au fost pe primul loc în colegiu, şi au rămas acasă, şi în schimb oameni de pe locul 2, 3, 4, 5, care au ajuns în Parlament. Şi atunci acela nu era un uninominal, era un fel de uninominal românesc. De fapt, cel de pe primul loc trebuie să ajungă în Parlament. În sistem uninominal se creează două forţe politice importante, una dintre ele, care va avea mai mulţi parlamentari, va asigura stabilitate”.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău