Victor Parlicov: „Energia electrică se va scumpi cu 10%”

ANRE.f.nadea roscovanu

Consiliul de directori al Fondului Monetar Internaţional a aprobat luni, 7 noiembrie, cu vot unanim, programul pentru R. Moldova pentru o perioadă de trei ani. R. Moldova va primi 178,7 milioane de dolari SUA în cinci tranşe, prima dintre care va fi de 35,9 milioane de dolari. Totodată, a fost semnat şi un memorandum prin care R. Moldova îşi asumă o serie de angajamente.

Textul memorandului a fost publicat pe site-ul FMI. Printre angajamente se regăseşte majorarea tarifelor la energia electrică. Expertul în economie de la IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, estimează că tariful la energia electrică va scumpi cu 10%. „Subiectul ajustării tarifelor, transparenţei, corectitudinii a revenit în discuţiile cu FMI şi acest lucru nu e de bine. R. Moldova nu şi-a făcut temele pentru acasă. Încă în primăvara acestui an ANRE a făcut public volumul devizelor financiare care va fi incluse în tarife. După calculele mele, energia electrică se va scumpi cu circa 10%. ANRE s-a obligat să includă devierile financiare, în valoare de 1.8 miliarde de lei, pe parcursul a patru ani. Aceste 10% sunt presiune pe tarif, din cauza devierilor financiare”, a explicat Parlicov.

The following two tabs change content below.
 • Dracon

  Pai si expertul cela al Platformei, Tofilat a zis ca e necesara scumpirea energiei electrice, asa ca nu vad de ce trebuie criticat acest acord

 • Patrick

  Se vede pentru cine numesceste jurnal, guvernul nu a anuntat nici o marire iar energia poate sa o mareasca doar ANRE

 • Ianus

  Dupa cum au declarat oficialii FMI , pretul la energie electrica trebuia sa fie majorata inca pe cand PLDM era la conducerea, dar pe atunci ANRE uita de ceea ca au de lucru.

  • Uncleded

   Parlicov a fost sef la ANRE, sa imi scoata un ochi daca au fost micsorari de preturi in perioada aceasta. El doar a majorat tarifele, si atunci incerca sa se justifice. De ce daca e mare expert nu a putut obtine unele scaderi de preturi?

 • alex kooper

  Apoi cum bre pina acum speriati lumea cu 20 la suta acum cu 10? Ce in campanie elevtorala trebuie speriata lumea da?!

 • Teodor

  In statele europene economia tarilor se tine pe impozite mari achitate de toti si preturi corespunzatoare. Toti vor salari si pensii, dar cind vine vorba de impozite sau orice alta taxa se revolta.