Victor Crudu a câștigat Pălăria de Bronz la Knokke-Heist

Pictorul basarabean Victor Crudu a luat Pălăria de Bronz (premiul III) la Festivalul Internațional de Caricatură Knokke-Heist 2013 care a avut loc în Belgia. Premiile I și II le-au revenit lui Spiro Radulovic din Serbia și, respectiv, lui Nikola Hendrickx din Belgia. Premiul I valorează 3500 de euro, premiul doi – 2000 de euro, iar premiul trei – 1250 de euro.

Victor Crudu este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale de caricatură. El s-a născut în 1958 la Ungheni. Primele caricaturi ale sale au fost publicate la începutul anilor ’80.

– Stimate Victor Crudu, câți autori au participat la ediția curentă a Festivalului Internațional de Caricatură Knokke-Heist din Belgia?

Festivalul se desfășoară în fiecare an, în orașul belgian Knokke-Heist. La ediția din 2013 au participat 778 de caricaturiști din 67 de țări. În total, au fost trimise 1978 de caricaturi. Eu particip a doua oară la acest concurs, am trimis trei desene, câte permite regulamentul acestuia.

– „Lucrarea lui Victor Crudu stârnește zâmbetul de la prima vedere”, au declarat reprezentanții juriului comentând rezultatele concursului. Țineți minte cum v-a venit idea lucrării premiate la Knokke-Heist?

Ideea mi-a venit spontan, ca o sclipire, într-o bună zi, când navigam pe internet. Am lăsat lucrarea fără titlu, multe dintre caricaturile mele sunt fără titlu. Important e ca oamenii să zâmbească privindu-le.

– Unde activați? Aveți timp pentru pictură?

Sunt angajat în calitate de pictor la Muzeul de Istorie și Etnografie de la Ungheni, unul din cele mai bune din R. Moldova. Organizez expoziții. Sălile muzeului găzduiesc numeroase şi variate expoziţii, de la artă populară la artă cultă. Muzeul de la Ungheni (deschis în 1967) are valoroase colecţii de lucrări de artă plastică, semnate de Mihail Grecu, Ada Zevin, Andrei Mudrea, Valentin Vârtosu, Emil Childescu, Ion Zderciuc, Dumitru Verdianu, Valentin Vârtosu, Tudor Cataraga, Ilie Cojocaru ș.a. Muzeul nostru găzduiește peste 10 000 de piese autentice. Cât privește creația proprie, pictez în timpul liber. Ideile pentru desene le port zilnic în minte.

– Pe cine dintre caricaturiști îi considerați niște modele?

Caricaturiști de forță sunt în România, Polonia, Bulgaria, Rusia. Acum avansează mult Iranul. În R. Moldova se face puțină caricatură de talie internațională. Această meserie sau artă dispare încetul cu încetul. Totuși mai avem câțiva autori de mare valoare. Admir stilul desenelor lui Sandu Dimitrov. Din generația mai vârstnică îmi place mult Alexei Grabco.

– O să mai participați și la alte concursuri de caricatură anul acesta?

Sigur, anul abia a început. Am trimis deja lucrări pentru concursul din orașul polonez Legnita, concurs pe care îl consider cel mai important. Este greu să nimerești printre participanți, deoarece selecția este foarte riguroasă. Apoi voi participa la concursul din orașul Porto (Portugalia). La fel de prestigios. După care vine concursul de la Gabrovo (Bulgaria).

În pregătire este setul de caricaturi pentru Marostica (Italia) și Istanbul (Turcia).

De regulă, trimit desene pentru concursuri din străinătate. Din păcate, în R. Moldova se fac foarte rar concursuri sau expoziții internaționale de caricatură. Din câte îmi amintesc, la Chișinău a fost organizată o singură expoziție-concurs internațională, cam prin anul 2003. Vreo două expoziții naționale au fost organizate în RM de către Uniunea Jurnaliștilor.

– Ce veți face cu Pălăria de Bronz?

Încă nu am primit-o. Aștept invitația organizatorilor din Belgia. Să dea Domnul să primesc acest premiu. Mi s-a întâmplat să mai câștig premiul III, la un concurs din Turcia, din 2011, dar nu l-am primit nici până azi.

– Vă mulțumesc și mult succes!

 A dialogat Irina Nechit