. Victor Ciutac, comemorat la Teatrul Naţional „M. Eminescu” din Chişinău

Cunoscutul actor şi regizor Victor Ciutac a plecat dintre cei vii în aceeaşi zi în care s-a stins prietenul său Grigore Vieru, pe 18 ianuarie 2009. La un an de la dispariţia artistului, cei care l-au iubit şi continuă să-l iubească şi să-l preţuiască s-au reunit duminică în holul Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău la o manifestare comemorativă, cu participarea unor distinşi oameni de cultură din Iaşi – oraşul unde maestrul şi-a petrecut ultimii 5 ani ai vieţii.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Boris Focşa, a menţionat că Victor Ciutac a fost omul adevărului, încercând prin intermediul teatrului şi al literaturii ”să afle şi să apere adevărul”.

Ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu, a mărturisit că nicidecum nu poate vorbi la trecut despre Victor Ciutac, om al demnităţii şi al curajului, care a avut şi o deosebită vocaţie a prieteniei. „Când a plecat la Iaşi, Chişinăul s-a pustiit. Nu întâmplător din Chişinău se pleacă, avem aici un mediu nociv”, a remarcat Ion Ungureanu, subliniind că V. Ciutac a fost nu doar un strălucit actor şi regizor, ci şi un scriitor important, lăsându-ne ca moştenire romanul „Exilaţi în umilinţă”, în care e reflectată drama unui „spaţiu căzut din istorie”.

Despre tulburătorul roman „Exilaţi în umilinţă” a vorbit şi scriitorul ieşean Valentin Talpalaru, accentuând că această carte trebuie să fie în toate bibliotecile din Basarabia. Tot V. Talpalaru a insistat ca maestrul Victor Ciutac să mai scrie o carte, aceasta a şi apărut recent la Iaşi cu titlul „Povestiri de-acasă”, cuprinzând mărturii ale autorului despre suferinţe, bucurii trăite împreună cu prietenii săi şi conţinând fragmente cu caracter testamentar.

Muzicianul Radu Ştefan din Iaşi a cântat câteva piese lirice emoţionante, acompaniindu-se la chitară. După acest moment muzical au urmat discursuri, confesiuni, cuvinte calde rostite de colegii de scenă ai lui Victor Ciutac, de apropiaţii săi, de soţia Vera Ciutac, care a mărturisit că în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău aude ecoul spectacolelor lui Victior Ciutac.

Manifestarea omagială a culminat cu dezvelirea unui bust al artistului, realizat de sculptorul Mircea Ştefănescu din Iaşi.
Născut pe 2 ianuarie 1938 în satul Şirăuţi, Briceni, Victor Ciutac a jucat din 1964 pe scena Teatrului dramatic “A. Puşkin” (actualul Naţional). După reorganizarea trupei, este director artistic al Teatrului studio “Mihai Eminescu” (din 1994, Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”). A creat 70 de roluri în teatru şi circa 50 de roluri în filme reprezentative pentru cinematografia naţională.