. Victor Ciutac, comemorat la Teatrul Naţional „M. Eminescu” din Chişinău

Cunoscutul actor şi regizor Victor Ciutac a plecat dintre cei vii în aceeaşi zi în care s-a stins prietenul său Grigore Vieru, pe 18 ianuarie 2009. La un an de la dispariţia artistului, cei care l-au iubit şi continuă să-l iubească şi să-l preţuiască s-au reunit duminică în holul Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Chişinău la o manifestare comemorativă, cu participarea unor distinşi oameni de cultură din Iaşi – oraşul unde maestrul şi-a petrecut ultimii 5 ani ai vieţii.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Boris Focşa, a menţionat că Victor Ciutac a fost omul adevărului, încercând prin intermediul teatrului şi al literaturii ”să afle şi să apere adevărul”.

Ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu, a mărturisit că nicidecum nu poate vorbi la trecut despre Victor Ciutac, om al demnităţii şi al curajului, care a avut şi o deosebită vocaţie a prieteniei. „Când a plecat la Iaşi, Chişinăul s-a pustiit. Nu întâmplător din Chişinău se pleacă, avem aici un mediu nociv”, a remarcat Ion Ungureanu, subliniind că V. Ciutac a fost nu doar un strălucit actor şi regizor, ci şi un scriitor important, lăsându-ne ca moştenire romanul „Exilaţi în umilinţă”, în care e reflectată drama unui „spaţiu căzut din istorie”.

Despre tulburătorul roman „Exilaţi în umilinţă” a vorbit şi scriitorul ieşean Valentin Talpalaru, accentuând că această carte trebuie să fie în toate bibliotecile din Basarabia. Tot V. Talpalaru a insistat ca maestrul Victor Ciutac să mai scrie o carte, aceasta a şi apărut recent la Iaşi cu titlul „Povestiri de-acasă”, cuprinzând mărturii ale autorului despre suferinţe, bucurii trăite împreună cu prietenii săi şi conţinând fragmente cu caracter testamentar.

Muzicianul Radu Ştefan din Iaşi a cântat câteva piese lirice emoţionante, acompaniindu-se la chitară. După acest moment muzical au urmat discursuri, confesiuni, cuvinte calde rostite de colegii de scenă ai lui Victor Ciutac, de apropiaţii săi, de soţia Vera Ciutac, care a mărturisit că în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău aude ecoul spectacolelor lui Victior Ciutac.

Manifestarea omagială a culminat cu dezvelirea unui bust al artistului, realizat de sculptorul Mircea Ştefănescu din Iaşi.
Născut pe 2 ianuarie 1938 în satul Şirăuţi, Briceni, Victor Ciutac a jucat din 1964 pe scena Teatrului dramatic “A. Puşkin” (actualul Naţional). După reorganizarea trupei, este director artistic al Teatrului studio “Mihai Eminescu” (din 1994, Teatrul Naţional “Mihai Eminescu”). A creat 70 de roluri în teatru şi circa 50 de roluri în filme reprezentative pentru cinematografia naţională.

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit

Irina Nechit

Ultimele articole de Irina Nechit (vezi toate)