Victimele referendumului

Mai mulţi angajaţi ai unei reţele de staţii PECO din republică au fost obligaţi să scrie cerere de concediere pentru că au votat la referendum. La două săptămâni de la referendum, angajaţii au fost chemaţi de administratorul staţiilor de alimentare cu petrol şi rugaţi să prezinte buletinul de identitate.

Cei care aveau ştampila „Votat” în fişa de însoţire au fost îndemnaţi să plece de bună voie de la serviciu. În alte localităţi ale republicii, autorităţile locale i-au stimulat financiar pe cei care au ignorat referendumul. Iar autorităţile nerecunoscute de la Bender le-au oferit chiar ajutoare sociale pensionarilor care au spus „Nu” referendumului.
Somaţi să plece

Peste 20 de angajaţi ai unei reţele de staţii PECO din r. Soroca au fost ameninţaţi că vor fi concediaţi pentru că au în buletinele lor de identitate ştampila „Votat” la referendumul din 5 septembrie 2010. „Soţul meu a fost chemat la serviciu cu buletinul de identitate. După ce i s-au verificat documentele, i s-a spus să scrie cerere de concediere pentru că a participat la referendum”, ne spune soţia lui Valentin Pârlog, unul dintre bărbaţii ameninţaţi. Femeia susţine că soţul ei şi ceilalţi colegi ai săi de serviciu au fost preveniţi să nu se ducă la referendum, iar acum sunt pedepsiţi pentru că nu s-au conformat ordinului. Acelaşi lucru este confirmat şi de soţia lui Vasile Hriniuc, un alt angajat al aceleiaşi reţele de staţii PECO.

Ordin de sus

Spre deosebire de soţiile lor, bărbaţii refuză să vorbească cu presa despre cele întâmplate. „Noi am scris un demers pe numele deputatului Alexandru Cimbriciuc. Aşteptăm să vedem ce va face dumnealui. În plus, zilele trecute a fost la noi şi procurorul. Nu aş vrea să spun nimic până nu văd ce o să decidă ei”, ne-a spus Pârlog. Acesta susţine că ameninţarea cu concedierea vine de la un nivel mai înalt al companiei, deşi le-a fost comunicat de adjunctul directorului staţiilor PECO, Dumitru Staviţa.

În încercarea de a afla de la cine vine totuşi indicaţia, am telefonat la oficiul central al companiei petroliere. Secretara directorului companiei ne-a declarat că şeful nu e în birou, dar ne anunţă răspunsul de îndată ce vorbeşte cu el.
Procuratura investighează cazul

Deputatul Cimbriciuc căruia i s-au adresat cei ameninţaţi afirmă că spusele angajaţilor staţiei PECO se confirmă. „Avem informaţii că patronii aceleiaşi reţele de staţii PECO au concediat în Ocniţa mai mulţi angajaţi pe acelaşi motiv. La Soroca, deocamdată, nu a fost nimeni concediat, doar ameninţat”, ne spune Cimbriciuc. Deputatul a sesizat despre acest caz şi procuratura r. Soroca. Procurorul-şef al raionului, Sergiu Cibotari, ne-a declarat la rândul său că investighează cazul. „Noi nu am primit nicio cerere din partea angajaţilor staţiilor de alimentare cu petrol. Şi reprezentanţii staţiei PECO resping acuzaţiile, dar se pare că ameninţări au existat”, afirmă procurorul.

Ajutoare pentru boicot

În timp ce la Soroca persoanele care au participat la referendum au fost intimidate, în alte localităţi cei care au ignorat referendumul au fost răsplătiţi. Spre exemplu, Gheorghe Bocşăneanu, un pensionar din s. Varniţa, r. Anenii Noi, suburbie a oraşului Bender, ne-a comunicat că mai mulţi pensionari din această localitate, care primesc pensia în stânga Nistrului, au fost invitaţi la Bender, mulţumindu-li-se pentru că nu au votat la referendum. „Pensionarii au primit în calitate de ajutor social câte 5 kg de ceapă, 5 kg de cartofi şi 5 litri de ulei. Am fost şi eu să primesc acest ajutor, dar am fost refuzat. Mi s-a spus că nu mi se cuvine nimic pentru că am votat la referendum”, afirmă Bocşăneanu. Potrivit bărbatului, din toţi cei peste 700 de pensionari din Varniţa, doar vreo 20 au votat la referendum.

Contactat de JURNAL, primarul de Varniţa, Tudor Serbov, a confirmat spusele pensionarului. „Comuniştii, prin intermediul separatiştilor, i-au corupt pe pensionari”, ne-a declarat primarul fără a oferi mai multe detalii.

Încercările noastre de a contacta autorităţile de la Bender au eşuat, de aceea nu ştim cum explică oficialii din stânga Nistrului cele întâmplate.

Despre aceste incidente Comisia Electorală Centrală nu ştie nimic. Solicitat de JURNAL, secretarul CEC Iurie Ciocan a declarat că instituţia nu a fost sesizată despre asemenea încălcări.

Mariana RAŢĂ