Victimele protestelor din aprilie vor primi indemnizaţii de la stat

Persoanele care au avut de suferit în urma evenimentelor din aprilie 2009, inclusiv poliţiştii, vor primi indemnizaţii, înlesniri şi tratament de reabilitare fizică şi psihologică. O decizie în acest sens a fost luată, astăzi, de membrii Comisiei guvernamentale pentru identificarea victimelor evenimentelor din 7 aprilie şi stabilirea mecanismelor de ajutorare a acestora.

Preşedintele comisiei, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat că de aceste înlesniri vor putea să beneficieze poliţiştii şi carabinierii, chiar dacă mulţi dintre cei din urmă s-au demobilizat din trupele de carabinieri. „Fiecare minister trebuie să prezinte pentru şedinţa viitoare liste cu cei care au avut de suferit. Fiecare dintre aceştia trebuie compensaţi moral şi financiar”, a spus Tănase.
Membrii comisiei au menţionat că s-ar putea să se adreseze şi unii provocatori şi persoane care au săvârşit acte de tâlhărie. „Trebuie să fim atenţi cum facem această delimitare, pentru că nu ar fi normal ca cineva care a săvârşit asemenea acte să fie recompensaţi”, a punctat ministrul Justiţiei.

Viceministrul Afacerilor Interne, Iurie Cheptănaru, a declarat că deja au fost identificaţi poliţiştii care au avut de suferit. „Este vorba de 271 de angajaţi ai poliţiei, care au fost răniţi. 144 dintre aceştia au primit circa 225 mii lei indemnizaţii. Dar sunt şi carabinieri în termen, care au fost prezenţi la acele evenimente şi au avut de suferit, iar unii dintre aceştia au fost demobilizaţi. Noi îi vom identifica şi vom realiza lista completă”, a spus Cheptănaru.

Deocamdată nu s-a stabilit suma indemnizaţiei pe care urmează să o primească victimele evenimentelor din aprilie. O decizie în acest sens va fi luată la una din şedinţele viitoare.

De menţionat că cei care au avut de suferit, dar care au anumite temeri, pot să se adreseze comisiei, care garantează că le va fi păstrată confidenţialitatea.

Vitalie Hadei