Victimele lui Baranov „l-au iertat” // AREST

Părțile s-au împăcat. Polițistul bătăuș ar putea din nou scăpa basma curată

 

Pesemne că amenințările și presiunile din partea fostului polițist Radu Baranov, despre care au vorbit cu lacrimi în ochi membrii familiei Guștiuc, și-au făcut efectul. Astăzi, Andrei Guștiuc, bărbatul din Hâncești care afirma la începutul săptămânii că a fost maltratat și amenințat cu arma de Baranov, spune că nu mai are nicio pretenție și își va retrage plângerea de la poliție.

 

Iana Zmeu

 

Timp de câteva zile, membrii familiei Guștiuc și-au schimbat părerea despre polițistul bătăuș, care a băgat spaima în ei. Mai mult, unul dintre bărbații maltratați confirmă versiunea invocată de avocatul lui Radu Baranov. „Da, a fost o înscenare”, a spus deranjat Andrei Guștiuc, așa- numita „victimă”.

 

Acum câteva zile, Radu Baranov a fost reținut pentru că ar fi maltratat doi bărbați și le-ar fi furat mașinile. Pe numele fostului polițist a fost emis un mandat de arest pentru 72 de ore. La expirarea termenului, am încercat să aflăm de la procurorul ce gestionează cazul dacă mandatul de arest a fost prelungit, însă fără succes. „Eu nu răspund la nicio întrebare”, a spus procurorul Eugen Nichifor, refuzând să explice de ce nu vrea să ofere mai multe detalii. Miercuri dimineaţă, procurorii au declarat că Radu Baranov ar putea fi eliberat, chipurile, pentru că au apărut noi circumstanțe și părțile vătămate și-au schimbat depozițiile. Până în seară însă, oamenii legii şi-au schimbat decizia şi au prelungit mandatul de arest cu încă zece zile.

 

Istoria polițistului bătăuș se repetă

 

Dar să depănăm firul evenimentelor. Timp de mai mulți ani, membrii familiei Guștiuc au lucrat la Moscova. Întorși acasă, au hotărât să cumpere din banii câștigați două automobile, unul, pentru tata, de 5 mii de euro și altul, pentru fiu, de 2500 de euro. Vânzătorul s-a dovedit a fi nu altcineva decât Radu Baranov: fostul şef adjunct al Poliţiei Criminale din cadrul Comisariatului de Poliţie Ungheni, triplu campion mondial la lupte universale și cel despre care fostul ministru de interne, Alexei Roibu, a declarat că discreditează imaginea ministerului prin acțiunile sale violente, lucru pentru care a fost demis.

 

Reiterăm că Baranov a fost dat afară după ce camerele video au surprins cum lovește cu piciorul într-un tânăr de 19 ani. Incidentul a avut loc în august 2010, la ora 22, chiar în incinta Comisariatului de Poliție din Ungheni, în prezenţa mai multor colegi ai polițistului care priveau indiferent. Atunci, Baranov a declarat că ceea ce i se întâmplă este o răfuială politică a fostei guvernări. Fostul polițist a relatat că, în perioada campaniei electorale din 2009, la o întâlnire a lui Filat cu alegătorii, a primit indicația să găsească nişte consumatori de droguri care să împiedice buna desfășurare a întâlnirii. Pe final, victima, tânărul de 19 ani, și-a schimbat depozițiile și Baranov s-a ales cu o amendă de 1600 de lei.

 

Ieri spuneau: „Ne este frică pentru viața noastră”

 

Uite că și acum, în cazul mașinilor furate și al persoanelor maltratate, avocatul lui Baranov susține că clientul său este nevinovat și totul este o înscenare. Până și cei care au spus din start că au fost bătuți de fostul polițist sunt gata să-şi pună cenuşă în cap şi să declare că au meritat-o, deși istoria inițială pe care o povesteau membrii familiei Guștiuc părea a fi o secvență din perioada anilor 90.

 

„Soțul meu îi striga: «Radu, nu-l bate pe Andrei! Nu-ți bate joc de familia noastră!»”, își amintește Virginia Guștiuc ce, împreună cu soțul ei, la sfârșitul săptămânii trecute, intenționa să plece peste hotare cu mașina cumpărată acum două luni de la fostul polițist. Însă nu a fost să fie. La punctul de trecere a frontierei, polițiștii i-au informat că actele automobilului nu sunt în regulă. Soții spun că l-au sunat pe Baranov care nu s-a lăsat așteptat. Acesta a venit însoțit de câțiva bărbați și, fără multe explicații, le-au luat mașina. Fiul Andrei, care a venit în ajutor părinților la volanul altei mașini cumpărate tot de la Baranov, a pățit-o și mai ceva. „Nici nu am reușit să ies din mașină că el (Baranov) a început să mă bată. A scos pistolul, mi l-a pus la cap și a spus că mă împușcă”, a declarat pentru un post de televiziune Andrei Guștiuc a doua zi după ce Baranov a fost reținut pentru 72 de ore.

Tot atunci, pe 17 septembrie curent, „victimele” spuneau că le este frică să iasă din casă pentru că sunt amenințați și că nu prea le vine a crede că li se va face dreptate, deoarece sunt oameni simpli de la țară, pe când Baranov are pile peste tot.

 

Azi spun: „Toți fac greșeli. Nu am pretenții”

 

Miercuri, pe 19 septembrie, ziua în care au expirat cele 72 de ore de arest preventiv ale lui Baranov, l-am contactat pe Andrei Guștiuc. Pentru a nu fi acuzați că facem speculații, vom scrie cuvânt cu cuvânt discuția dintre reporterul JURNAL și partea vătămată.

„Ne-am împăcat!”, a menționat Andrei Guștiuc (A.G.), fiind întrebat despre relația lui cu Baranov.

JURNAL: Ați retras plângerea de la poliție?

A.G.: Da, planific să o retrag.

JURNAL: De ce intenționați să o faceți? Ați meritat să fiți maltratat?

A.G: Nu am meritat-o, dar toți fac greșeli. Am fost bătut, dar nu am pretenții.

JURNAL: Avocatul lui Baranov a spus că a fost o înscenare, cine a pus-o la cale?

A.G: Da, recunosc că a fost înscenare. Dar nu mai fac declarații. Noi ne-am împăcat.

 

Apărătorul lui Baranov: „Spiritele s-au limpezit”

 

Potrivit avocatului lui Radu Baranov, clientul său a vândut automobilele familiei Guștiuc, însă cumpărătorii nu s-au achitat. „Respectiv, el a încercat să le recupereze”, a adăugat apărătorul Mihai Conțescu.

Andrei Guștiuc a declarat pentru JURNAL că mașinile i-au fost întoarse și familia a achitat toată suma.

 

Nu am ezitat să-l întrebăm pe Conțescu cine a pus la cale înscenarea despre care a pomenit și de pe urma căreia a avut de „suferit” fostul polițist. „Nu pot să vă spun. Abia s-au limpezit spiritele”, a menționat avocatul. Potrivit procurorilor, părțile vătămate și-au schimbat depozițiile date anterior, prin urmare, cele două cauze penale pornite pentru tâlhărie și furt ar putea lua o altă întorsătură și Baranov ar putea scăpa din nou basma curată.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)