Victimele l-au chemat în cealaltă lume

Mister şi realitate în cazul sinuciderii deţinutului minor din Penitenciarul nr.13

Expertiza medico-legală a pus punctele pe „i”. Deţinutul de 15 ani, care pe 15 noiembrie curent a fost găsit în cameră strangulat, şi-a pus capăt zilelor. Organele de urmărire penală urmează să stabilească motivele care l-ar fi împins pe minor la acest gest disperat.

Iana Zmeu

Pe de altă parte, Natalia Păun, şefa serviciului psihologic al penitenciarului în care a a avut loc suicidul, ne vorbeşte că minorul era chinuit de visele în care îi apăreau victimele infracţiunii pe care a săvârşit-o acum un an. „Băiatul a fost condamnat pentru că, împreună cu alţi trei minori, au violat şi ucis fără milă două surori”, explică psihologul.

Era aproximativ ora şase dimineaţă când un gardian de la Penitenciarul nr.13 a bătut la uşa celulei în care erau patru minori, printre care şi Vladimir. Deşi tinerii spun că au privit televizorul până noaptea târziu şi băiatul de 15 ani nu părea să fie neliniştit sau alarmat, când au deschis ochii dimineaţa, l-au văzut pe Vladimir atârnat deasupra uşii. Minorul s-a spânzurat cu lenjeria de pat, legând-o de gratiile găurii sistemului de ventilare. A fost anunţată mama băiatului. „Când a venit după lucrurile fiului său, ne-a întrebat doar dacă a avut datorii şi din acest motiv s-a sinucis”, ne-a relatat Păun.

Povesteau despre omor cu zâmbet pe faţă

Şefa serviciului psihologic al penitenciarului spune că i-a cunoscut pe Vladimir şi pe complicii săi (trei minori, dintre care două fete) în aprilie 2011, când aceştia au fost aduşi în puşcărie pentru a li se face expertiza psihiatrico-legală.

Adolescenţii au violat şi omorât două surori din raionul Cahul, pe una îngropând-o de vie. „Ei şi-au recunoscut fapta, însă niciunul nu se simţea vinovat. I-am întrebat de ce au făcut-o? Ei au spus că s-au distrat, le era vesel”, îşi aminteşte Păun.
Atunci minorii asasini au povestit oamenilor legii că le-au şi pus câte un nume „amuzant” victimelor: „Broasca” şi „Cioara”. După ce au săvârşit crima, aceştia au spus că, în acel loc scăldat de sânge (minorii au măcelărit victimele cu un hârleţ), au observat o broscuţă şi o cioară cu o lăbuţă frântă.

„Pe cine îl interesează unde mă duc?”

Lipsa de educaţie, părinţii plecaţi peste hotare, situaţia social vulnerabilă a familiei, traume psihologice la vârsta fragedă sunt doar câteva cauze care îi împing pe minori să comită infracţiuni. „De exemplu, celălalt băiat care a participat la crimă, când avea trei ani, a văzut cum mama sa şi-a omorât tatăl, lovindu-l cu toporul în cap. Vladimir, la rândul său, de asemenea, era lăsat în voia sorţii. Mama sa era plecată la Moscova. După ce a fost reţinut fiul său, când a venit pentru prima dată la întrevedere, cum credeţi ce i-a adus? Un cartuş de ţigări”, îşi aminteşte psihologul.

Deşi a săvârşit o crimă odioasă, Vladimir încă mai spera că va scăpa de pedeapsă. Mai mult, şi-a pus capăt zilelor, acesta a scris o solicitare că vrea să-şi perfecteze actele de identitate. Ce s-a întâmplat în cele câteva ore cât colegii săi de celulă dormeau duşi? Nimeni nu ne poate spune, însă în timpul şedinţelor cu psihologul penitenciarului, băiatul spunea că le vedea în vis pe cele două surori care îl trag de mână şi îl cheamă după ele. În timpul detenţiei, băiatul şi-a tras un tatuaj pe picior. Câteva cuvinte scrise într-o rusă stâlcită şi cu greşeli, care, în traducere, sună în felul următor: „Pe cine îl interesează unde mă duc?”

În dimineaţa zilei în care Vladimir a decis să-şi „urmeze” victimele, pe teritoriul penitenciarului a fost observată o cioară cu o lăbuţă frântă.

Potrivit serviciului de presă al Departamentului Instituţiilor Penitenciare, numărul de cazuri de suicid în rândul deţinuţilor este constant. Anual, din diverse motive, îşi pun capăt zilelor 5-7 puşcăriaşi. Datele Biroului naţional de statistică arată că anual în R. Moldova aproximativ 700 de persoane îşi pun capăt zilelor.

Legenda: foto ZdG
Surorile au fost găsite la această stână din satul Zârneşti. Una dintre acestea a fost îngropată de vie.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)