Victime ale migraţiei

Au plecat în străinătate pentru a le asigura viitorul copiilor, însă soarta le-a pregătit o lovitură

„Nu pot să explic de ce Cristinelu s-a spânzurat”. Mătuşa băieţelului,  Ludmila Zlotea din Căuşeni, nici până astăzi nu-şi poate explica de ce nepoţelul ei drag, de doar zece ani, şi-a pus capăt zilelor. Motivul principal însă rămâne unul – micuţul simţea profund lipsa părinţilor şi, atunci când a fost pus în faţa unor probleme, minore la prima vedere, lui Cristi nu a avut cine să-i spună că totul va fi bine. Părinţii lui Cristi erau plecaţila Moscova, lăsându-l pe el şi pe ceilalţi patru copii ai lor în grija mătuşii.

Alţi doi părinţi au revenit din Rusia, fiind anunţaţi de vecini că fiicele lor, de 22 şi, respectiv, şapte ani, au fost descoperite fără suflare în apartament.

Svetlana Panţa

O casă părăsită, cu uşa dărâmată în care cândva locuia o familie numeroasă – mama, tata şi cinci fii ai lor. Pentru a scăpa de sărăcie, părinţii lui Cristi şi-au luat lumea în cap şi au plecat în Rusia la muncă. Nici prin gând nu le-a putut trece că fiul lor de zece ani îşi va pune capăt zilelor. „L-am găsit spânzurat de cablul de la antenă. Nu înţeleg de ce a făcut acest lucru”, spune mătuşa printre lacrimi. Femeia avea grijă de copiii surorii sale, în timp ce aceasta împreună cu soţul său era în străinătate. Banii câştigaţi îi transmiteau acasă copiilor, însă aceştia erau prea puţini pentru a-i asigura pe fiii lor cu tot necesarul.

„Cristi mi-a povestit că era un băieţel care râdea de el. Acesta îi spunea: mama şi tatăl tău lucreazăla Moscova, dar tu oricum umbli cu încălţămintea ruptă”, ne relatează femeia pe umerii firavi ai căreia a căzut povara de a avea grijă de cinci copii, deşi ea încă nu a reuşit să-şi formeze propria familie. Deşi profesorii de la şcoală susţin că atunci când a venit fotograful la şcoală pentru a poza elevii din clasa a patra pentru albumul clasei, a fost fotografiat şi Cristi, mătuşa ne povesteşte că nepotul ei a venit recent acasă foarte supărat. „El mi-a spus că pe toţi colegii lui i-au fotografiat, iar pe el – nu, pentru că el nu va avea bani să achite pozele. Eu i-am spus că dacă nu în clasa a patra, în clasa a noua precis va fi şi în albumul clasei”, ne povesteşte Ludmila. Miercuri, Cristi a fost petrecut pe ultimul drum, părinţii planifică să-i facă o piatră la mormânt pe care să pună poza lui Cristi luată din albumul de familie.

„Nimeni nu se va mai juca cu aceste jucării”

Un alt caz care a cutremurat locuitorii unui bloc din Chişinău. „Părinţii fetelor ne tot sunau şi ne spuneau că de câteva zile îşi sună fetele şi nimeni nu le răspunde”, povesteşte Lilia, una din vecine, care acum câteva zile a descoperit corpurile fără suflare a două fete, de 22 şi, respectiv, şase ani. Fetele erau singure acasă, iar părinţii lor împreună cu sora munceaula Moscova.„Când am intrat în apartament, primul lucru pe care l-am observat erau zeci de jucării de pluş. Am ridicat privirea spre pod şi am văzut că este întunecat de fum, iar când m-am uitat spre pat…”, vecina începe să plângă. „În pat am văzut cum stau fetiţele nemişcate. Au murit în somn, micuţele”, a mai adăugat femeia.

Sistemul de încălzire din camera unde dormeau fetele, pesemne, avea unele defecţiuni, ceea ce i-a făcut pe oamenii legii să vină cu versiunea preliminară că surorile au decedat în urma unei intoxicări cu gaze.  Potrivit poliţiei, instalaţia de încălzire a fost montată fără autorizaţie. Departamentul Situaţii Excepţionale precizează că expertiza medico-legală va stabili din ce cauză au murit fetele. Părinţii surorilor au revenit dela Moscova. Suntdistruşi de durere. Potrivit vecinilor, părinţii le-au spus că nu vor mai pleca în străinătate deoarece nu mai au pentru ce…

Doar pe parcursul anului 2011 în R. Moldova au decedat 13 copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, dintre care cinci şi-au pus capăt zilelor.

De ce se sinucid copiii?

„Tentativele de suicid în rândurile minorilor sunt motivate adesea de lipsa de atenţie. Copiii care încearcă să-şi pună capăt zilelor prin diverse metode, deseori nu-şi dau seama că gestul lor s-ar putea solda cu moartea. Le-aş recomanda părinţilor să acorde cât mai multă atenţie copiilor lor, nu doar prin cadouri, dar să se implice în viaţa lor de zi cu zi, să le cunoască problemele şi să vină cu recomandări. În cazul în care sunt plecaţi peste hotare, nu trebuie să rupă legătura cu copiii rămaşi singuri acasă şi, atunci când îi sună, să-i întrebe nu doar despre note, dar să se intereseze şi de starea lor psihologică”, recomandă Liliana Popov, psiholog.

The following two tabs change content below.