Victimă devenită călău

centralJudecătoria Centru a achitat patru persoane pentru prelevarea a câte un rinichi de la alţi trei conaţionali de-ale lor

Potrivit procurorului responsabil de acest caz, din cadrul Secţiei Combaterea Traficului de Fiinţe Umane a Procuraturii Generale (PG), Nicolae Mătăsaru, în acest caz, se desfăşoară acţiuni de anchetă penală începând cu 2001–2002. Pe atunci, acest caz s-a încheiat cu condamnarea doar a unei persoane. Aceasta avusese iniţial statut de victimă, îi fusese prelevat un rinichi, după care a înregistrat o victimă. Avocatul uneia dintre persoanele achitate, a declarat că susţine decizia Judecătoriei Centru, deoarece adevăraţii suspecţi sunt în libertate.

Victima devenită inculpat se numeşte Vitalie Capuşciu. Acesta este unica victimă în dosar, fiind condamnat la zece ani de închisoare. Investigaţiile se desfăşoară lent, deoarece doi dintre membrii reţelei de trafic de fiinţe umane – un cetăţean al statului Israel şi un recrutor moldovean – au fugit de organele de urmărire penală. Ulterior, aceştia au fost extrădaţi în ţările de origine, în colaborare cu instituţiile abilitate ale statelor în care s-au oprit. Să vedem ce vor face instanţele de judecată mai departe”, afirmă procurorul Mătăsaru.

„El s-a oferit ca donator”

Potrivit procurorului, totul a început în perioada 2001–2002, când, profitându-se de starea financiară grea a celor trei victime, recrutorii i-au condus la o clinică particulară din Istanbul. Despre această clinică, PG, potrivit unei comisii rogatorii, a aflat că activa ilegal.

Cu referire la acest caz, procurorul Mătăsaru afirmă că două dintre victime au ştiut unde vor ajunge. Uneia chiar i s-a propus să caute „doritori”, el însă n-a găsit şi, în cele din urmă, s-a oferit pe sine. O persoană nu a ştiut ce i se va întâmpla din momentul în care va trece hotarul, crezând în promisiunea recrutorilor că va fi angajat în calitate de muncitor la un atelier auto în Istanbul.

Acestora li s-au promis sume egale cu 10–15 mii de euro, însă le-au fost oferite 4000, 6000 şi, respectiv, 10000 de euro. Organizatorul reţelei este un cetăţean al Israelului care a planificat expunerea cetăţenilor moldoveni la intervenţiile chirurgicale de prelevare. Până a ajunge în Turcia, ei au avut de făcut faţă unui control medical prealabil în R. Moldova.

De menţionat că, în 2007, organizatorul traficului de origine din Israel a fost anunţat în urmărire internaţională de PG pentru comiterea traficului de fiinţe umane. A fost reţinut în Ucraina în octombrie 2009, fiind predat organelor israeliene pentru tragere la răspundere penală.

Acesta este suspectat şi de cauzare intenţionată a leziunilor corporale grave, escrocherie, folosirea documentelor oficiale false. În privinţa cetăţeanului străin, acţiunile de urmărire penală continuă să avanseze, se menţionează în comunicatul serviciului de presă al PG, dar nu ştim la ce etapă sunt.

În acest caz, procurorul Mătăsaru afirmă că, în 2003, la cererea uneia dintre victime, a fost intentat un dosar penal de către Direcţia Generală Urmărire Penală a MAI.

În cazurile altor două victime, în 2007, Centrul de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane al MAI a dat curs unui dosar în urma denunţului făcut de victima condamnată. Aceasta a dat numele altor suspecţi implicaţi în organizarea traficului şi circumstanţelor în care aceştia desfăşurau activitatea clandestină şi ce victime au mai existat. Cele două dosare au fost cumulate în unul singur şi remise instanţei de judecată.

Recalificarea faptei de trafic

Conform hotărârilor instanţelor de judecată, în această situaţie, procurorul Mătăsaru a afirmat că există o decizie a instanţei potrivit căreia, în 2007, unuia dintre inculpaţi, C.R., care este rezident la medicină, i-au fost recalificate acţiunile, fiind trecut de la trafic de fiinţe umane (art.165 CP) la şantaj. Adică, el nu s-ar fi ocupat de recrutare, ci ar fi contribuit prin alte acţiuni apropiate profesiei sale la organizarea acestui „business”. În ce priveşte modul de sancţionare, acestuia i-a fost aplicată o pedeapsă de cinci ani condiţionată, cu suspendarea ei, pe un termen de probă de doi ani.

În realitate, aceasta înseamnă că, dacă va respecta condiţiile obligatorii de a nu părăsi domiciliul, nu va face închisoare. Condamnatul însă a plecat peste hotare. În asemenea caz, judecata a decis pedepsirea lui cu închisoarea după ce va fi reţinut, în temeiul unui demers al executorului judecătoresc la care era în gestiune cazul, de a-i înlocui, totuşi, pedeapsa condiţionată cu cea reală.

Instanţa a dat aviz pozitiv demersului, solicitând urmărirea lui şi extrădarea. Suspectul a fost identificat de organele competente ale Italiei şi predat instituţiilor de resort din Republica Moldova. El a contestat decizia de condamnare reală a instanţei de fond la Curtea de Apel, motivând că fusese examinată în lipsa lui şi i-a fost încălcat dreptul la apărare. Curtea de Apel a admis recursul acestui suspect şi a casat pedeapsa.

Judecătoria Centru i-a achitat pe suspecţi

În prezent, acesta şi ceilalţi bănuiţi fac parte dintr-un dosar comun, care se examinează potrivit semnelor de abuz de starea de vulnerabilitate a persoanei, în contextul traficului de fiinţe umane şi înşelăciune în unul dintre cazuri. Procurorul Mătăsaru a solicitat condamnarea celor patru inculpaţi la pedepse cuprinse între opt şi zece ani de detenţie.

Judecătoria sectorului Centru însă i-a achitat, motivând că nu se fac vinovaţi de comiterea infracţiunii invocate. Procurorul consideră că sentinţa este ilegală şi va continua să o atace în instanţele ierarhic superioare. Potrivit sursei citate, un singur element din lege este suficient pentru a argumenta semnalmentele traficului de fiinţe umane. În plus, există o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie nr. 37 din 22.11.2004 cu privire la traficul de fiinţe umane şi traficul de copii care indică existenţa stărilor de vulnerabilitate până la proba prezumtivă.

Contactat de JURNAL, Ruslan Dodica, avocatul uneia dintre persoanele achitate, a declarat că susţine decizia Judecătoriei Centru, deoarece adevăraţii suspecţi sunt în libertate.

Alina Avram

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)