Şeful de direcţie, Valentin Crudu, în loc să rezolve problemele din educaţie, acuză părinţii voluntari de apartenenţă politică

Asociația Obștească „Părinți solidari” a organizat astăzi, 23 octombrie, un flashmob în fața Primăriei Capitalei, Guvernului și Direcției Generale Educație, Tineret și Sport a mun. Chişinău. Organizatorii le-au dus oficialilor câte o tortă din hârtie igienică. Părinții se plâng de faptul că hârtia igienică, săpunul lichid și alte produse de igienă pentru copiii din grădinițele de stat sunt procurate din contul părinților.

Din 1986 nu au mai fost stabilite normativele care ar permite asigurarea instituțiilor de educație timpurie cu produse igienice pentru copii, hârtie igienică nici nu a fost prevăzută. Autoritățile recunosc faptul că resursele alocate în acest sens instituțiilor de învățământ sunt limitate. „Nu există normative în general. Trebuie să știm cât detergent sau produse igienice sunt necesare pentru un copil. Au dreptate părinții când spun că nu există nimic acolo. Nici nu sunt reparate în general blocurile sanitare. Este o problemă care trebuie soluționată. Trebuie să elaborăm alte normative pentru copiii din mun. Chișinău”, ne-a declarat șeful Direcției Sănătate Mihai Moldovanu.

Autoritățile ştiu despre starea deplorabilă a grupurilor sanitare din instituțiile de învățământ preșcolar. „Când am verificat instituțiile preșcolare împreună cu comisiile, am constatat starea sanitară deplorabilă a toaletelor. Au dreptate părinții când spun că nu este nimic acolo și aceste blocuri sanitare nici nu sunt reparate ”, a mai spus Moldovanu.

Viorica Negrei: „Pentru 2018 se prevede majorarea normei alocate per copil”

În 2016, Grupul de inițiativă „Părinți Solidari” a depus o petiție la Direcţia educaţie a Consiliului mun. Chişinău privind aprovizionarea grădinițelor cu produse de igienă pentru copii. Răspunsul primit a fost unul evaziv, autoritățile au invocat insuficiența resurselor financiare. „Cheltuielile preconizate pentru un copil în instituțiile de învățământ preșcolar nu permit alte cheltuieli decât cele prevăzute, altfel ar duce la formarea dificitului bugetar”, se menţionează într-un răspuns din 2016 al Direcţiei respective.

La ședința primăriei de astăzi, 23 octombrie, vicedirectoarea Direcţiei educaţiei Chișinău, Viorica Negrei, a afirmat că direcțiile de sector nu au posibilitatea să procure hârtie igienică, prin urmare, părinții sunt cei care asigură aceste produse. Totodată, pentru anul viitor, potrivit Vioricăi Negrei, se prevede majorarea normei alocate per copil în instituțiile sus-menționate și, din contul acestei majorări, vor putea fi cumpărate produse igienice, inclusiv hârtie igienică.

Crudu a acuzat organizatorii flashmobului de apartenență politică

La Ministerul Educației, părinţii au fost lăsați să aștepte aproximativ o oră un oficial, care, în loc să ofere un răspuns, a acuzat organizatorii de apartenență politică. Este vorba de şeful de direcţie Valentin Crudu (foto), care a specificat că Ministerul Educației nu poate monitoriza toate instituțiile de învățământ, mai ales la capitolul igienă.

„În spatele Grupului ‚Părinți Solidari’ stă un partid politic!”, a observat Crudu, insistând să (se) laude Ministerul Educației a soluționat în ultima perioadă problema alimentației în școli și grădinițe, a suprimat plăţile ilegale etc. În replică, părinții au infirmat faptul că ar face parte din vreun partid politic, subliniind că sunt acuzați pe nedrept de apartenență politică. „Regretăm faptul că sunt aduse astfel de acuzaţii unui grup de părinți care își doreşte doar soluționarea problemelor din instituțiile de învățământ și condiții mai bune pentru toți copiii din municipiu și republică. Cu atât mai mult cu cât am demonstrat, timp de aproape doi ani de activitate neremunerată și voluntară, că suntem în afara politicii, iar problemele pe care le abordăm sunt strict de ordin social”, menționează Ala Revenco, finanțator al Grupul „Părinților Solidari”.