Viceministru al Agriculturii: „Albina lucrează, noi mai aşteptăm”

După aproape o săptămână de la ninsorile din 20–21 aprilie, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu deţine informaţii reale despre proporţiile pagubelor produse de îngheţuri. Cel puţin asta a lăsat să se înţeleagă viceministrul Agriculturii, Ion Parea, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare agricultură. La întrebarea care este situaţia după căderea ninsorilor abundente şi a îngheţurilor, Parea a spus: „Situaţia nu este critică. Agenţii economici ar fi solicitat reprezentanţilor ministerului să mai aştepte câteva zile, pentru a estima pierderile”.

„Nu am avut posibilitate să ne deplasăm în zonele de sud şi centru pentru a observa situaţia la faţa locului. Dar conform informaţiilor pe care le-am primit de la colegii din teritoriu, albina a început să lucreze şi nu avem probleme ori pericolul că, în urma îngheţurilor şi a ninsorilor abundente, au suferit livezile. Am format comisii la nivel de minister, la nivel de raioane şi până la 3 mai vom avea informaţii clare despre proporţiile pagubelor”, a spus viceministrul. Acesta a mai precizat că, din informaţia obţinută în urma convorbirilor telefonice, au dedus că grâul, orzul şi mazărea nu au fost afectate de îngheţ.

Unul dintre membrii comisiei, Ion Balan, a declarat că a întreprins o deplasare în regiunea de sud şi că a constatat la faţa locului că pagubele sunt enorme. „Au căzut precipitaţii de până la 80 de cm. Plantaţiile multianuale de caişi, pruni, piersici sunt îngheţate în proporţie de 90%. După ninsori au fost îngheţuri, n-a scăpat nicio floare. Polenizarea nu a avut loc. Avem pagube colosale”, a precizat Bălan.

Nu se ştie ce a făcut ministerul

La rândul său, un alt membru al Comisiei Agricultură, Corneliu Furculiţă, a manifestat reticenţă faţă de faptul că proprietarii de terenuri sunt cei care ar fi rugat reprezentanţii Ministerului Agriculturii să aştepte câteva zile pentru a estima pagubele. „Ori reprezentanţii direcţiilor agricultură din teritoriu mint, ori raportul Ministerului Agriculturii e puţin deplasat. Nu cred că agenţii economici stau şi aşteaptă. Ei sărmanii plâng acolo, în câmp. De altfel, nu se ştie ce a întreprins Ministerul Agriculturii imediat ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod de ninsori şi îngheţuri”, a spus Furculiţă.

Parea a subliniat că imediat ce au fost informaţi despre eventualele îngheţuri au emis o atenţionare pe pagina web a instituţiei. Preşedintele Comisiei agricultură, Radu Mudreac, a afirmat că în astfel de situaţii, era de datoria angajaţilor ministerului să se deplaseze în teritoriu şi să „doarmă cu capetele pe baloturi de paie” ca să prevină îngheţul roadei, şi nu să stea pe pagina web.

Fermierii nu au ridicat asistenţa pentru anul trecut

El a mai menţionat că există instituţii specializate, inclusiv Academia de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţii cărora ar trebui să fie implicaţi în procesul de estimare a pagubelor produse de ninsori. „Angajaţii ministerului trebuia să fie deja în teritoriu, şi să nu culeagă informaţia la telefon. Să vadă situaţia la faţa locului, în livezi, şi nu din birouri. Din păcate, nu cunoaşteţi situaţia din teritoriu”, a conchis Mudreac.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii s-a grăbit să precizeze că are deja programate vizite în teritoriu şi că din comisiile raionale, care vor estima pagubele, vor face parte şi specialişti de la minister.

Trebuie remarcat că fermierii care au avut de suferit anul trecut nu au fost încă despăgubiţi. Conform datelor oficiale, îngheţurile din primăvara anului trecut au afectat aproximativ 6.500 de hectare de livezi din raioanele de nord. Valoarea pierderilor a fost estimată la aproape 210 milioane de lei.

The following two tabs change content below.