Viceguvernatorul BNM se plimbă pe banii Universalbank la Munchen?

B.C. Universalbank, care de pe 25 noiembrie curent a intrat în administrare specială şi riscă să fie lichidată dacă nu-şi consolidează activele, ar fi plătit nu mai puţin de 37 312 Companiei Voiaj Internaţional pentru biletele tur-retur spre Munchen, Germania, de care au beneficiat viceguvernatorul Băncii Naţionale, Ema Tăbârţă, şi directorul adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Ion Echim.

Potrivit unei facturi remisă redacţiei, Compania Voiaj Internaţional a recepţionat banii pentru cele două bilete de avion – 37 312 lei, cu destinaţia Munchen – Chişinău de la Universalbank.

În presă circulă zvonuri precum că atunci când trebuia să fie decisă soarta B.C. Universalbank, viceguvernatorul Ema Tăbârţă se afla în delegaţie în Germania, Munchen, acolo unde proprietarul băncii comerciale, Gherman Gorbunţov, deţine unele active, inclusiv o casă de locuit.

„Astfel, faptele expuse demonstrează foarte clar că viceguvernatorul Băncii Naţionale, Ema Tăbârţă, este implicată în scandalul cu Universalbank, a folosit mijloacele băneşti ale Universalbank în scopuri personale şi, în mod flagrant, este vorba de un conflict de interese. Ema Tăbârţă este administratorul BNM şi a utilizat informaţia de tip insider prejudiciind imaginea statului”, se spune în mesajul venit la redacţie, care de altfel a fost remis şi preşedintelui Parlamentului, premierului, procurorului general, directorului SIS, CCCEC, dar şi Fondului Monetar Internaţional.

De menţionat că cei de la Curaj TV au surprins-o pe Ema Tăbârţă şi pe Ion Echim când reveneau din Germania, iar prima s-a arătat surprinsă că este filmată. „De ce vreţi să ştiţi de unde vin? M-am plimbat”, s-a răstit funcţionarul. Întrebată dacă se plimbă pe banii Universalbank, aceasta l-a trimis la plimbare pe jurnalistul care o filma. „Care bancă? Duceţi-vă şi plimbaţi-vă la ora asta! Daţi-mi voie să mă duc acasă. Sunt funcţionar, dar am ziua mea liberă”, a menţionat viceguvernatorul.

Întrebată dacă are ceva de ascuns, aceasta a răspuns cu un sec „da”, după care a urcat în maşina care o aştepta după miezul nopţii la aeroport.

Bogdan Ciobanu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)