Vicedirectorul Î.M. Regiei „Autosalubritate”: „În ultimii 24 de ani la Chișinău nu s-a făcut nicio sterilizare a câinilor vagabonzi”

Interviu cu vicedirectorul Î.M. Regiei „Autosalubritate”, Alexandru Bajura

Printr-o decizie din 10 mai curent a viceprimarului de Chișinău, Ruslan Codreanu, s-au alocat 300 de mii de lei pentru sterilizarea câinilor și pisicilor de companie, nu și a animalelor străzii. Chișinăul nu are niciun azil pentru câinii străzii, o parte din ei sunt adăpostiți de organizațiile care se ocupă de protecția animalelor.

Stimate Alexandru Bajura, ce acțiuni întreprindeți pentru a stopa înmulțirea câinilor vagabonzi pe străzile Chișinăului?

Azi este foarte complicat să dau un răspuns prompt și corect. Pentru că, conform legislației vechi, toți câinii care erau în stradă trebuia să fie prinși, ținuți zece zile la necropolă și eutanasiați în cazul în care nu se adresa nimeni să-i caute. Cadavrele erau înhumate în necropolă.

După schimbările din 2006 aduse la legislaţie, care nu este finalizată, prin dispoziții și procese-verbale, s-a interzis eutanasierea câinilor.

În prezent, eutanasierea se face numai în cazul când medicul veterinar depistează o boală la câine, din cauza căreia animalul nu poate să se afle  printre oameni. Verdictul este dat de un medic veterinar. Noi avem  medic veterinar la întreprindere.

Unica scăpare azi este o colaborare bună cu ONG-le active care se ocupă de protecția animalelor străzii. Noi, dacă avem posibilitate și ei dispun de spații pentru adăpostul animalelor, atunci le dăm câinii prinși lor. Cele câteva ONG-uri dispun de câte 200–300 de locuri pentru câinii străzii. Din suma alocată din bugetul municipal ducem apă, lemne de foc acestor asociații obștești.

Cât de des primiţi plângeri din partea chișinăuenilor că sunt atacați, mușcați de câinii străzii?

Da, primim. Oamenii se adresează des cu plângeri la noi ca să luăm câinii din curțile blocurilor, pentru că aceștia atacă copiii, maturii. Mergem, luăm câinii, dar nu putem face nimic altceva decât să-i ducem la marginea orașului.

În 2016, printr-o dispoziție a fostului primar, Dorin Chirtoacă, s-a repartizat un teren pentru construcția unui adăpost pentru câini. S-a realizat decizia?

S-a repartizat terenul, s-a făcut proiectul, apoi s-a stabilit suma de bani care trebuia să fie alocată pentru a finaliza construcția azilului pentru câini. Era o sumă enormă, circa 32 de milioane de lei. Atunci, suma respectivă nu era în bugetul primăriei și nu cred că și acum s-ar găsi aceşti bani pentru construcția unui azil pentru câinii vagabonzi. Desigur că ar fi bine. Decizia s-a încheiat doar cu repartizarea terenului și realizarea proiectului pentru adăpostul câinilor.

Printr-o postare făcută pe Facebook la 10 mai curent, viceprimarul Chișinăului, Ruslan Codreanu, a emis o dispoziție prin interzicerea tratamentului inuman față de animale și a anunțat că a fost alocată suma de 300.000 de lei pentru sterilizarea câinilor vagabonzi din capitală. S-a început sterilizarea?

Da, s-a alocat, dar încă nu s-a început. Va fi organizată licitația, apoi firma care va câștiga va face sterilizarea pisicilor și a câinilor de companie, nu și a celor vagabonzi, așa este specificat în decizia viceprimarului. Am insistat să fie sterilizați și cei din stradă. S-a anunțat că se va face măcar la o parte din pisicile și câinii vagabonzi. Nu știu cum va fi dusă până la capăt și această acțiune, deoarece după sterilizare, din spusele medicilor veterinari, câinii trebuie supravegheați timp de două săptămâni.

În ultimele două decenii s-a făcut vreodată sterilizarea câinilor vagabonzi din Chișinău?

Nu, nu s-a făcut. S-a încercat, dar nimic nu s-a dus la bun sfârșit. A fost un proiect acum doi ani lansat de primăria capitalei pentru a steriliza câinii. S-a încheiat un acord cu o firmă din România care urma să sterilizeze câinii pe banii lor, iar municipalitatea trebuia să acorde materialul. Din motive politice, nu s-a realizat. Românii au venit la Chișinău, dar au fost trimiși acasă. Nu s-a făcut nicio sterilizare.

La necropola de animale a capitalei se omoară, se otrăvesc animalele?

Nu s-a făcut niciodată și nu se va face. Cum vă imaginați – cine va lua o bâtă și va omorî animalele fără nicio vină? Nu sunt așa angajați la noi. Încercați să angajați un muncitor care să omoare câinii! Nu sunt așa oameni. Nici nu are cine lucra aici din cauza salariului mic, de circa 3000 de lei. Noi nu putem găsi oameni la acest serviciu. Ei strâng din oraş hoiturile animalelor lovite de mașini. Avem șase echipaje care ar trebui să lucreze în fiecare sector al orașului și unul de rezervă, pentru cazurile de concedii de odihnă sau medicale. La noi lucrează doar două mașini. Nimeni nu vrea să lucreze aici. Nu-i otrăvește nimeni. Nu este otravă pentru câini, eutanasierea se face prin injecții. Medicul veterinar spune că tabletele nu pot omorî câinii.

La necropolă aveți un adăpost mic pentru câinii străzii?

Da, este. Dar nu-i ținem acolo, deși uneori îi aducem. Un adăpost revine la șase câini. Ei sunt diferiți și se încep a încăiera și-i facem mai răi, agresivi, dacă-i închidem.

Câți câini vagabonzi are acum Chișinăul?

Nu există o cifră fixă. Unii spun zece mii, alții treizeci de mii. Poate fi această cifră, dar iarna creşte, când deținătorii vilelor îi lasă să se descurce singuri în stradă. Iarna toți câinii străzii din suburbii vin în oraș pentru a se hrăni la pubele. Vara, chișinăuenii îi iau la vile. O mare parte din câinii vagabonzi ai urbei sunt ai chișinăuenilor. Noi, oamenii, suntem vinovați de înmulțirea câinilor vagabonzi. Primăvara, când mergem la vilă, ne luăm câte un cățel ca să se joace nepoții, copiii, iar toamna le dăm drumul în oraș ca să se hrănească singuri. Iată de unde apar câinii vagabonzi.

Aveţi un apel adresat chișinăuenilor pentru a soluționa problema câinilor străzii?

E complicat să dai un sfat cum ar trebui să procedeze, dar e nevoie ca ei să știe că n-ar trebui să permită înmulțirea câinilor în mod inconștient. Dacă știm că avem acasă o femelă și știm că va aduce 3-4 câini, fără a programa ce vom face cu ei și cui îi vom da, atunci  trebuie să acționăm. Adresați-vă la medicul veterinar. Sterilizați măcar câte un câine. Împreună vom soluționa problema animalelor străzii.

Practica orașelor mari europene ar putea fi implementată la noi?

Unii colegi de-ai noștri au fost în Germania, unde problema câinilor vagabonzi a fost soluționată în jumătate de an. Foarte simplu. Au deschis aziluri pentru câini. Apoi au pus o plată pentru fiecare câine adus la azil. În jumătate de an, orașele erau fără câini. Aceștia au fost sterilizați. Dacă apărea un câine într-o săptămână de undeva, era dus la azil. Această practică poate fi aplicată și la noi. Asta ar fi cea mai umană soluție pentru a curăți orașul de câinii vagabonzi. Cheltuielile mari care s-ar face într-un an ar fi cu rezultat, pentru că de fapt se cheltuiesc mulți bani, dar fără folos. Această practică este folosită și în SUA.

Interviu realizat de Victoria Popa