Vicecomisar de Ialoveni, sub acuzare

b7212050c37c99ddfea89d4b07a20f21Avocatul părţilor acuzate neagă una dintre afirmaţiile esenţiale ale procurorilor

Procuratura Anticorupţie (PA) a înaintat cinci capete de acuzare şi cere instanţei de judecată condamnarea la 14 ani de închisoare a unui vicecomisar al raionului Ialoveni responsabil de lucrul operativ. Pentru alţi doi colegi ai acestuia, învinuirile aduse de PA „acumulează” 12 ani de detenţie. Sentinţa primei instanţe în acest caz încă n-a fost pronunţată.

Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, inculpaţilor li incriminează comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 46 (grup criminal organizat), 324 (corupere pasivă) şi 327 (abuz de serviciu, Cod Penal). Un vicecomisar de Ialoveni mai este învinuit de procurori pentru păstrarea substanţelor narcotice în proporţii mari fără scop de înstrăinare (art. 217) şi de păstrarea ilegală a muniţiilor (art. 290 CP).

Potrivit comunicatului de presă al serviciului de presă al PG, încă pe 2 octombrie 2011, PA a fost sesizată de doi cetăţeni care au cerut tragerea la răspundere a trei ofiţeri operativi de poliţie de la Ialoveni. Cu o lună mai târziu, organul de urmărire penală s-a adresat cu un demers Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cerând suspendarea reclamaţilor din posturile ocupate. MAI a respins demersul Procuraturii de a-i elibera din funcţie.

Reformele din sectorul de drept ne uimesc

Petiţionarii au declarat că, în perioada 19–20 septembrie 2011, inspectorii operativi au săvârşit o faptă de corupţie. Ultimii ar fi cerut şi ar primit o sumă de bani în valută naţională şi străină, în total 144.612 lei, pentru a muşamaliza o tâlhărie pentru care primii ar fi vinovaţi.

Procuratura a dat curs imediat acţiunilor penale pe numele angajaţilor MAI. Percheziţiile au fost efectuate la birou, domiciliu, în automobilele personale ale ofiţerilor de poliţie. În final, organele de urmărire penală au descoperit şi ridicat substanţe narcotice, şi anume „marijuana” în cantitate de 20,94 g şi cinci cartuşe, la domiciliul vicecomisarului.

Învinuit de apropierea de delincvenţi

Avocatul părţilor inculpate, Gheorghe Ionaş, afirmă că, pornind de la infracţiunea incriminată, coruperea pasivă, unuia dintre vicecomisarii IP Ialoveni (responsabil de lucrul operativ) i-a fost efectuată o percheziţie într-o locuinţă care nu aparţinea acestuia, însă chiriaşii erau prietenii săi.

„Considerăm că nu poate fi incriminată infracţiunea de corupere în condiţiile în care nu au fost prezentate mijloacele băneşti ca dovadă materială şi nu a existat un flagrant. În primul rând, persoanele care s-au plâns pentru presupusa acţiune de corupere venită în complicitate sunt interesate să tragă la răspundere lucrătorii operativi de poliţie care au participat la descoperirea unui atac tâlhăresc comis de petiţionari. Făptaşii sunt în libertate, însă iniţial au fost reţinuţi doi dintre cei trei, ulterior eliberaţi, potrivit articolului 167, al 2.

În acest caz de jaf, săvârşit într-o casă din Ialoveni, există deja sentinţa de condamnare. Peste abia două săptămâni din ziua transmiterii mijloacelor băneşti, cei trei delincvenţi s-au adresat cu o plângere la Procuratura Anticorupţie din capitală.

O altă infracţiune imputată de PA este cea de formare a unui „grup criminal organizat”, însă această învinuire confirmă derogări de la lege”, afirmă avocatul. Potrivit percheziţiei care a urmat, într-un spaţiu locativ care nu era proprietatea vicecomisarului, au fost depistate 20 g de marijuană şi 5 cartuşe, fără scop de înstrăinare. „Deci, nu s-a confirmat ca erau păstrate cu scop de vindere”, explică avocatul.

„Vicecomisarul rămânea rareori peste noapte la ei”

„Considerăm că nu s-a depistat apartenenţa şi entitatea narcoticelor”, mai spune acesta. În calitate de martori, găzdaşii au declarat că n-au observat muniţii şi substanţe narcotice în respectiva locuinţă, iar vicecomisarul rămânea rareori peste noapte la ei. În plus, considerăm că a fost încălcată competenţa teritorială. CNA şi PA sunt abilitate să efectueze investigaţii doar în limitele competenţei lor, restul învinuirilor ţin de competenţa organului de urmărire penală unde este comisă infracţiunea.

Conform datelor şefului Direcţiei Generale Resurse Umane a MAI, Anatolie Dănilă, anual, peste 1000 de angajaţi se concediază din subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne şi vin alţii în locul lor. În MAI este o fluctuaţie ca oricare alta”, spune sursa menţionată.

Alina Avram

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)