Viaţa sexuală, un barometru al stării de bine

Activitatea sexuală îmbunătăţeşte tonusul organismului şi previne o serie de boli grave, precum cancerul de prostată şi bolile cardiovasculare. Dar, fără un organism sănătos, nici sexualitatea nu poate fi împlinită. Află ce poţi face pentru a nu intra într-un cerc vicios.

Reduce stresul, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi activitatea inimii, ne menţine în formă şi ne creşte speranţa de viaţă. Mai mult, combate durerile de cap şi, fiindcă ne creşte imunitatea, ne protejează de acţiunea microbilor cu care intrăm în contact. Iar beneficiile sexului nu se opresc aici. Sănătatea mintală este şi ea influenţată de calitatea vieţii sexuale prin reglarea activităţii hormonale şi prin stimularea producerii unor neurotransmiţători esenţiali în acest sens.

Prelungeşte viaţa cu 10 ani

Dacă faceţi dragoste de două ori pe săptămână, vă prelungiţi în mod considerabil viaţa şi puteţi câştiga până la zece ani în plus faţă de cei mai puţin activi la acest capitol. Concluzia a rezultat în urma unui studiu realizat în 2006 la Universitatea din Chicago, Statele Unite. În timpul actului sexual, creşte secreţia hormonului feminin estrogen, cu rol în protecţia vaselor de sânge şi a inimii, scăzând riscurile de boli cardiovasculare şi de infarct.Tot estrogenul menţine şi sănătatea sistemului osos, fiindcă previne decalcifierea oaselor, adică osteoporoza.

De asemenea, prin efectul de protejare a vaselor sangvine, scade şi riscul de demenţă. Între concluziile studiului se remarcă şi aceea că femeile care au căsnicii fericite trăiesc, în medie, cu patru ani mai mult decât semenele lor mai puţin împlinite din acest punct de vedere. În egală măsură, viaţa persoanelor cu sexualitate activă este mai lungă şi pentru că activitatea sexuală îmbunătăţeşte cu 20% capacitatea organismului de a lupta cu infecţiile. Implicit, aceste persoane au un organism mai viguros şi mai longeviv, arată un alt studiu american.

Are efect calmant şi anestezic

S-a dovedit că femeile care fac sex cel puţin o dată pe săptămână au menstruaţii regulate şi mai puţin dureroase, acest lucru influenţând în mod pozitiv şi fertilitatea. Eliberarea de oxitocină în timpul orgasmului declanşează şi producerea de efedrine care acţionează ca un anestezic eficient în a atenua durerile musculare, pe cele articulare şi migrenele.Totodată, relaxează sistemul nervos, având un rol calmant.

Previne cancerul de prostată

Mai multe ejaculări înseamnă mai puţine riscuri de a suferi de boli ale prostatei, inclusiv de cancer. Mărturie în acest sens stau mai multe studii publicate în ultimii ani în revista „Journal of the American Medical Asso­ciation”. În plus, cercetătorii americani de la Institutul „Kinsey” pentru Cercetarea Sexualităţii şi Reproducerii din SUA susţin că sexul poate fi „fântâna tinereţii”, deoarece oxitocina eliberată în timpul actului sexual favorizează regenerarea celulară, întinerind pielea şi ajutând la cicatrizarea mai rapidă a rănilor.