Viaţa nu e întotdeauna împresurată cu flori

PLĂCEREA DRAGOSTEI // Alexandrina ar fi dat orice să-l ţină cât mai des în braţe pe badea Gherman

Ce se întâmplă când, în goana pentru înavuţire, femeia se leapădă de sat, de casă, de ţară, de copii şi de bărbat? Chiar şi atunci când a adunat destul ca să se întoarcă lângă cei dragi, nu mai vrea. Nu-i mai pasă că a lăsat acasă un copil de numai câţiva ani, nu i se mai opreşte gândul nici la părinţii săi.

Sofia e în Italia de şapte ani. În răstimpul acesta a venit o singură dată acasă, să-şi ia divorţul. Copila sa era deja destul de mare ca ochii bărbaţilor să se oprească asupra ei. Atât i-a promis fetei mama ei că dacă o să aibă nevoie de ceva, să i se adreseze, pentru asta, i-a lăsat un număr de telefon şi i-a strecurat în palmă 50 de euro, să-şi cumpere ceva.

O abandonează şi tatăl său

Tatăl copilei, care suporta cu greu ruşinea că l-a părăsit nevasta, pornise să bea, nu ieşea din cârciuma satului pânâ nu-l scoteau cu forţa de acolo. Apoi, într-o bună zi, a ieşit din casă şi s-a dus în lume. Care spunea că e la Moscova, care zicea că s-a oploşit la o văduvă peste câteva sate de localitatea lor. Copila avea atunci 13 ani. Nu-i păsa nici lui, cum nu i-a păsat nici macă-sii ce o să se întâmple cu odrasla lor. Atâta timp cât mai era în viaţă bunică-sa, mica Alexandrina trăia la ea. Duceau împreună gospodăria, se hrăneau din pensia bătrânei, împreună lucrau grădina. Avea cel puţin fata sentimentul că e protejată.

Apoi, într-o seară, a murit bătrâna. Tot ceea ce a agonisit i-a lăsat fetei. Mare avere nu era, dar locul unde se afla gospodăria buneilor era bun, în mijlocul satului, chiar la şosea. Aşa că peste o habă de vreme au pornit să-i vină cumpărători. Se interesau familiile tinere. Se întorseseră de la muncă şi aveau bani destui ca să cumpere, cum ziceau ei, „rabla de gospodărie a babei Dunea”. Fata nu se grăbea. Abia împlinise 15 ani şi nicidecum nu putea semna un act de vânzare-cumpărare. Tatăl fetei nu dăduse până atunci niciun semn de viaţă. Deşi nu era ruptă din soare, Alexandrina avea ceva plăcut în chipul ei, formele i se rotungeau şi în ochii bărbaţilor vedea că e dorită. Dacă o întâlneau pe hudiţă şi erau singuri, îndrăzneau s-o îmbrăţişeze, chipurile în glumă, în joacă îi atingeau sânii şi o strângeau în braţe de-i fărâmau oasele.

Rămâne şi fără sprijinul bunicii

Azi-mâine şi tot aşa până a dorit fata să afle cu tot dinadinsul ce înseamnă să faci dragoste cu un bărbat. Cel care a îndrăznit să o înveţe de toate a fost măhăleanul ei, un bărbat de 40 de ani, însurat demult, tată a trei copii, cel mai mare era de-o seamă cu Alexandrina. Uite el a dat buzna peste ea într-o seară. Venise, chipurile, să împrumute ceva, a urcat după fată în pod, acolo ţinea ea seminţa de mălai, şi a avut-o pentru prima dată pe un braţ de rufe prăfuite. Trup tânăr în mâinile unui bărbat experimentat! Alexandrina ar fi dat orice să-l ţină cât mai des în braţe pe „badea Gherman”.

Nimeni să fi bănuit măcar. Nevasta lui Gherman, femeie frumoasă şi fudulă, se lăuda tuturor că de la o vreme bărbatu-său nu-i mai ieşea din cuvânt, că ţinea la ea mai mult decât în tinereţe. Că n-o scapă din ochi şi o alintă cu fel de fel de cadouri. Dar nu bănuia sărmana că în felul acesta Gherman încerca să-şi diminueze mustrările de conştiinţă. Dacă n-ar fi trăit în sat, de mult şi-ar fi părăsit nevasta pentru copila ceea din mahala. Venea la Alexandrina pe furiş, o iubea cu disperare şi-i era teamă că într-o bună zi fata ar putea să-l lase pentru cineva mai tânăr.

Descoperă plăcerea trupului de bărbat

Din momentul ce a descoperit plăcerea unui trup de bărbat, Alexandrina ar fi vrut o altă relaţie, cu unul mai tânăr şi liber, să-şi poată arăta iubirea ei tuturor. Se gândea că dacă cineva o va îndrăgi cu adevărat, ar putea să-şi întemeieze o familie, să nască un copil şi să se pună pe gospodărie. Deşi nu avea 16 ani împliniţi, după cum arăta fata, după cum se mişca şi după felul cum arunca ocheade tinerilor din sat, pricepeai că cunoaşte dragostea nu numai din cărţi  şi filme.

Flăcăii roiau în jurul ei, iar sufletul lui Gherman se pârjolea de  gelozie. Până şi fiul lui, care a învăţat într-o clasă cu Alexandrina, se topea de dragul fetei. Anume el a şi invitat-o într-o seară la club. Mecanicul de cinema tocmai adusese două filme noi şi tinerii din sat simţeau că vor avea o seară mai altfel decât în alte zile. Alexandrina, care se îmbrăca şi trăia din banii ce-i dădea „badea Gherman”, s-a chitit în ziua aceea mai dihai decât în alte dăţi. Mahalaua a rămas trăsnită când i-a văzut pe cei doi tineri, mână în mână, în drum spre club.

Mahalaua rămâne trăsnită

S-a găsit un binevoitor şi a alergat la casa lui Gherman să-i spună şi neveste-sa noutatea. Femeia s-a burzuluit pe loc, cum adică, fiul ei în tot satul n-a găsit o altă fată decât pe nepricopsita ceea de Alexandrina? Şi nimeni dintre cei prezenţi n-a observat cum s-a schimbat la faţă Gherman. A ieşit bărbatul din casă pe nesimţite. A tras pe la cârciumă, a băut răchiu până a simţit că nu mai poate, s-a furişat în casa Alexandrinei şi s-a pus pe aşteptat. Fata s-a întors spre dimineaţă, veselă şi însoţită de fiul lui. Şi atunci Gherman l-a luat la bătaie pe fiu-său fără nicio explicaţie. L-ar fi omorât, dar Alexandrina s-a băgat între ei şi l-a apărat pe cel tânăr de furia tatălui.

Abia atunci şi-a dat seama fata că nu-şi va putea aranja viaţa în localitate din cauza lui Gherman. El va fi întotdeauna între ea şi altcineva. Satul aşa şi n-a priceput de ce băiatul lui Gherman a încăsat bătaie de la taică-său. Nu le place fata, au găsit ei atunci o explicaţie. Mai mult chiar, nevasta lui Gherman a venit la Alexandrina cu o propunere – îi dă atâţia şi atâţia bani, dacă pleacă din sat. Nici pe departe să bănuiască femeia că acela era şi gândul Alexandrinei – să părăsească localitatea şi să-şi facă un viitor cu altcineva. A venit tânăra la Chişinău, lucrează aici la un magazin de firmă. A vândut pământul şi casa buneilor şi şi-a cumpărat un apartament. Peste un an, Gherman a divorţat de nevastă-sa şi trăieşte acum cu Alexandrina. Au împreună un copil.

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)