Viaţa între disperare şi haine de firmă

Amărăciunea migraţiei părinţilor frânge aripile copiilor rămaşi acasă

Străinătatea a făcut-o pe Alexandra Hanganu să scrie despre efectele migratiei. Revenită din Italia, tânăra de 26 de ani a înşiruit în cartea „Aripi Frânte” zece istorii dramatice despre viaţa unor familii de moldoveni şi români care au luat şi ei, ca mulţi alţii, drumul străinătăţii pentru o viaţă mai bună. Aceste familii însă au neglijat faptul că aici, acasă, au rămas copii care au nevoie cel mai mult de dragostea părinţilor.

„Părinţii lui Dumitru au ales să-i trimită bani, oricât de mulţi, să-şi cumpere orice, să nu ducă lipsă de nimic, numai să nu le ceară să vină acasă… Dumitru a înţeles foarte curând preţul abandonării sale şi nu şi-a refuzat nimic. În jurul lui se roteau cele mai arogante şi răsfăţate fete din liceu şi cei mai scandaloşi băieţi. Cu încetul, Dumitru a început să lipsească de la ore, iar pe urmă, nu venea cu zilele. Nopţile mergea cu băieţii şi fetele în localuri, ziua dormea şi rămânea acasă, explorând internetul ore întregi. Viaţa din calculator i se părea mult mai atrăgătoare.

Petrecea ore în şir în faţa acestui drog electronic şi se izola în universul jocurilor virtuale. Îşi găsise în calculator un foarte bun prieten şi înghiţea fără să aleagă tot ce îi oferea acesta. Nu se mai simţea atât de singur, iar drama despărţirii părinţilor lui nu i se mai părea atât de gravă.

Câte puţin, şi-a dat seama că mii de femei, mame, au procedat exact ca şi mama lui şi că există mii de copii, mai mari şi mai mici, rămaşi „orfani” de un părinte sau de ambii.

Laşitatea părinţilor lui nu mai părea atât de inexplicabilă. Majoritatea femeilor au plecat de acasă pe furiş, ca şi mama sa. Ce se întâmplase oare cu ele, cu toate?”.

Nu este o poveste inventată, este soarta unui tânăr din Republica Moldova, care rămas singur, după plecarea părinţilor, înţelege că viaţa nu mai are sens. Întâmplarea respectivă o găsim în cartea cutremurătoare „Aripi Frânte”, scrisă de tânăra profesoară Alexandra Hanganu.

Trei ani printre străini

Alexandra este de la sudul R. Moldova, din satul Colibaşi, raionul Cahul. A plecat să muncească pentru o viaţă mai bună în Italia, iar după trei ani, a revenit acasă. „Acolo am întâlnit mame, atât din Republica Moldova, cât şi din România, care îşi povesteau cu înfrigurare soarta, plângând în sughiţuri când îşi aminteau de copiii de acasă care erau lăsaţi în grija rudelor sau, mai rău, a vecinilor”, spune Alexandra.

„Statistica m-a făcut să scriu”

Tânăra afirmă că ideea de a scrie o carte pe tema migraţiei a apărut din nevoia de a sensibiliza lumea şi de-ai prezenta realitatea. Ea menţionează că în această carte a redat soarta unor copii răpuşi de dorul părinţilor plecaţi în lumea largă, care aleg să se sinucidă. „Datele Ministerului Afacerilor Interne, sunt alarmante în ceea ce priveşte suicidul în rândul minorilor: în anul 2010, 44 de tentative şi12 decese; în 2011, 28 de tentative şi 18 decese; în 2012, 108 de tentative şi 24 decese, iar în prima jumătate a anului 2013, 63 de tentative şi 13 decese. Astfel, migraţia părinţilor devine a doua cauză de suicid, după eşecul sentimental. Toate istoriile sunt cazuri auzite pe care am încercat să le redau cu multă sensibilitate şi să-i atenţionez pe părinţi despre efectele migraţiei”, argumentează tânăra.

Unii tineri au sfârşit în „nebunia nopţii”

Alexandra mai povesteşte în această culegere şi despre soarta unor adolescenţi care, într-o noapte au încercat să plece ilegal peste hotare, însă unii au ajuns după gratii, iar alţii şi-au găsit sfârşitul în nebunia acelei nopţi. „Sunt expuse şi cazuri de copii care îşi trăiesc viaţa între disperare şi haine de firmă, adolescenţi ce gustă tot mai mult din mărul otrăvit şi bolnăvicios al societăţii păşind pe un tărâm unde moralitatea vine strivită şi fracturată. Nu am neglijat nici aspectul dezbinării şi familiei odată cu plecarea sutelor de mii de femei în căutarea aşa-zisului „viitor”, spune tânăra.

„Aripi frânte” relatează şi cazuri zguduitoare de moldoveni care au plecat ilegal la muncă, cu vize şi paşapoarte false, plătind două, trei chiar şi patru mii de euro. Unii s-au deplasat cu maşini furate, au mers pe jos, au dormit în frig şi ploaie, iar alţii au trecut ape înot, iar Marea Nordului au trecut-o într-un cargou. Au lucrat la cele mai grele munci pentru a le oferi familiei lor, nu se ştie când, un viitor mai bun, iar doi moldoveni mor pe pământuri străine.

Alexandra Hanganu conchide că doreşte să deschidă ochii părinţilor plecaţi, că banul străin, făcut departe de casă nu poate cumpăra dragostea copiilor, oricât de mulţi ar fi ei. „Am vrut doar să mediatizez problema copiilor rămaşi acasă şi a aduce la cunoştinţă părinţilor aspectele negative ale migraţiei asupra copiilor: scăderea interesului pentru şcoală, dependenţa de calculator, distribuirea iraţională a banilor, consumul de alcool, singurătatea, privarea de afecţiune părintească, huliganismul , sentimentul de abandon şi lipsa de educaţie”, mai spune tânăra autoare.

STATISTICI

Datele Ministerului Afacerilor Interne, sunt alarmante în ceea ce priveşte suicidul în rândul minorilor: în anul 2010, 44 de tentative şi12 decese; în 2011, 28 de tentative şi 18 decese; în 2012, 108 de tentative şi 24 decese, iar în prima jumătate a anului 2013, 63 de tentative şi 13 decese. Astfel, migraţia părinţilor devine a doua cauză de suicid, după eşecul sentimental.

Lilia Zaharia 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)