Viaţa în direct

LANSARE // Din 5 martie curent, Jurnal TV, prima televiziune de ştiri din Republica Moldova, emite prin satelit şi cablu

Deşi afară norii cern fulgi cu nemiluita, la recepţia organizată la Hotelul „Leogrand” e o atmosferă caldă. Invitaţii sunt întâmpinaţi de fetele ce înfruntă frigul cu zâmbetul pe buze şi le urează oaspeţilor un „Bine aţi venit!” cordial.

Politicieni, oameni de afaceri, oameni de cultură, jurnalişti au venit pentru a marca împreună apariţia pe piaţa media din Republica Moldova a primei televiziuni de ştiri. Oaspeţii, doamne în rochii elegante şi domni îmbrăcaţi la patru ace, sunt invitaţi în sala unde îi aşteaptă mese doldora de bucate alese şi băuturi fine, iar o orchestră de cameră le delectează auzul cu muzică clasică.

La o oră până la apariţia pe sticlă a primului buletin de ştiri, organizatorii, cu nervii întinşi la maxim, se uită tot mai des la ecranul mare, pe care ceasul arată numărătoarea inversă.

O forfotă mare se stârneşte şi persoanele prezente la eveniment fac o cărare. „Vine preşedintele interimar Mihai Ghimpu”, spune careva, iar acest „zvon” este dus din gură în gură în sală.

Cu 15 minute înainte de ora 20.00, momentul lansării primului buletin de ştiri, începe programul oficial. Locul orchestrei e luat de gazdele serii, editorialistul Petru Bogatu şi reporterul Victoria Ocară, care fac o incursiune în istoria apariţiei postului Jurnal TV.

Sunt aduse în sală drapelele Republicii Moldova, Republicii Germane (ţara de unde vin investitorii) şi steagul postului de televiziune, pentru ca ulterior să fie intonate imnurile acestor două ţări. La două minute până la începerea primului buletin de ştiri, porneşte cursa lansării contra cronometru, însoţită de imagini cu bolizi, fete în stil de majorete dansând pline de antren în faţa scenei.

Trei, doi, unu… „Bună seara, Chişinău! Bună seara, Moldova! Sunt Stela Bodiu şi vă prezint primul jurnal informativ”, ne îndeamnă de pe ecranul improvizat prima prezentatoare a noului post de televiziune. Timp de jumătate de oră, toate privirile sunt îndreptate spre imaginile perindate în primul buletin de ştiri al JURNAL TV. „Am avut emoţii foarte mari, dar am lucrat ca o echipă şi ne încurajam unii pe alţii. Fiecare îşi făcea cruce şi număram una alteia minutele până la ieşirea în emisie directă. A fost o experienţă de neuitat”, spune Stela Bodiu.

„Pare un început bun, cât priveşte prezentatoarea, văd în ea o potenţială Angela Gonţa, în variantă mai nouă”, susţine Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.

„M-am aşteptat la ştiri adevărate, nu la promo, pentru că promo pot face toţi”, a declarat, pentru JURNAL, Vasile Botnaru, şeful biroului de la Chişinău al postului de radio Europa Liberă. Acesta consideră că Jurnal TV este o televiziune care are viitor pe piaţa media, dar este important ca să-şi păstreze verticalitatea şi să nu cadă în plasa politicienilor.

Pe de altă parte, Nicolae Negru, editorialistul ziarului JURNAL de Chişinău, spune că trebuie să te prezinţi mai întâi publicului, pentru ca acesta să ştie cine îi va aduce ultimele ştiri. „E ca şi cum ai spune: „Bună seara, mă numesc…”, susţine Negru. În cazul dat, se numeşte Jurnal TV şi este prima televiziune de ştiri din Republica Moldova.

Seara s-a încheiat cu un tort mare, înfrumuseţat cu luminiţe bengaleze, care a fost tăiat de către echipa Jurnal TV.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)