Viaţa după World Trade Center // 11 septembrie 2001

Deşi în momentul atacului terorist de la World Trade Center era la etajul 18 al unui turn, a reuşit să scape şi a ajuns în Republica Moldova

Ziua de 11 septembrie 2001 a schimbat viaţa multor persoane. Prăbuşirea celor două turnuri gemene ale World Trade Center a luat viaţa a aproape trei mii de oameni şi a schimbat cursul istoriei moderne. Nancy Whitney-Reiter, care acum se află în Republica Moldova, era în acea zi la etajul 18 al primei clădiri care a fost făcută una cu pământul. Dacă o întrebi despre momentele prin care a trecut, vorbeşte despre ea la persoana a treia, folosind cuvântul „fata”, „ea”, „ei”, de parcă ar vorbi de o persoană care a murit, ca alta să se nască.

„Fata (Nancy Whitney-Reiter – n.a.) despre care vorbesc s-a născut în Africa, a crescut în Italia şi a terminat studiile în Statele Unite ale Americii”, începe să ne depene viaţa sa Nancy Whitney-Reiter, economist în cadrul USAID Moldova. „La vârsta de 30 de ani, se bucura de succes pe plan profesional, lucra ca analist economic în sectorul privat. A ţinut mai multe discursuri în faţa Congresului SUA, rezultatele analizelor sale au fost publicate în paginile revistei economice „Wall Street Journal”. Avea şi un apartament elegant, un prieten destul de interesant. În aparenţă, totul era super”, spune Nancy.

Durere de stomac

„În septembrie 2001, se afla în New York, pentru o conferință economică, în unul din turnurile gemene. Tot acolo era şi hotelul în care s-a cazat împreună cu prietenul ei. Pe 11 septembrie dimineaţă, s-a trezit cu o durere de stomac mare. Se aflau în camera de hotel când primul avion a lovit clădirea”, continuă să spună aceasta.

„În momentul atacului, au auzit un zgomot foarte mare, era ca un șuierat de tren. Uitându-se pe fereastră şi văzând un obiect de dimensiuni enorme care zboară, a înţeles imediat că se întâmplă ceva foarte grav. L-a luat de mână pe prietenul ei şi amândoi au coborât pe scări, fără să se oprească. Nici nu s-au încălţat, nu au luat actele sau telefonul mobil. Au plecat doar cu hainele în care erau îmbrăcaţi”, spune Nancy.

„Nu pot să mor!”

„Afară era un haos de nedescris, oameni alergând care şi încotro şi părţi ale corpului uman aruncate pe şosea. Când au văzut o roată de la un avion, au înţeles că a fost un atac terorist. Dar momentul cel mai înfricoşător a fost atunci când a doua clădire a căzut şi străzile s-au întunecat cu praf. „Nu pot să mor pentru că încă nu am trăit viaţa mea cu adevărat, nu am făcut nimic bun pentru nimeni, nimic ce ar conta”, era tot la ce mă gândeam atunci”, se opreşte pe un moment.

„După puţin timp, amândoi au ajuns la o altă clădire, unde s-au adăpostit până când a venit feribotul care i-a dus la Staten Island. Dar înainte de pleca, o doamnă, văzând că fata nu avea pantofi, i-a dat pantofii prietenei ei, care a fost lovită în cap cu bucăţi din clădire. Încălţându-i, a simţit prima rază de speranţă şi curaj. (Astăzi, va îmbrăca rochia pe care a purtat-o acum 11 ani, de 11 septembrie, va încălţa pantofii care i-au fost daţi atunci de acea doamnă şi va merge la un restaurant cu soţul său ca să sărbătorească viaţa.) Începând cu acea zi, a renunţat la slujba ei, s-a despărţit de prieten, a vândut aproape toate bunurile sale şi a folosit banii pentru a călători prin lume. Un an de zile a lucrat ca voluntar pentru copiii din America Latină şi a realizat visul ei să se întoarcă în Africa pentru a lucra cu animalele sălbatice. După aceste experienţe, a scris două cărţi, încercând să ajute și pe alții să găsească şi să realizeze visele lor”, spune Nancy.

Îi plac oamenii de aici

Nancy susţine că acum simte că este o persoană de succes. „Am vizitat 65 de ţări. La finele lui 2010 am ajuns în Moldova, m-am simţit aici ca acasă, poate pentru că am crescut în Italia şi moldovenii au multe în comun cu italienii. În primul rând, îmi plac oamenii de aici: am legat prietenii pentru toată viaţa. Mâncarea moldovenească – sarmalele, plăcintele, vinul – sunt preferatele mele”, susţine aceasta, vorbind despre ea deja la persoana întâi.

Deşi în decembrie va trebui să se întoarcă în SUA, spune că va reveni în Moldova. „Eu şi soţul meu am dori să adoptăm copii dezavantajați şi să continuăm călătoriile împreună cu ei”, comunică Nancy.

Circa trei mii de morţi

Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigaşe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite. În dimineaţa acelei zile, 19 terorişti Al-Qaeda au deturnat patru avioane cu pasageri. Teroriştii au preluat controlul avioanelor, prăbuşind două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Ambele clădiri s-au prăbuşit în decurs de două ore, distrugând şi avariind şi alte clădiri din jur. În total, în urma atacurilor au murit 2.993 de oameni, inclusiv teroriştii. Majoritatea covârşitoare a celor morţi erau civili, inclusiv cetăţeni ai 90 de ţări.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)