Viaţa de câine

Dacă am putea să le înţelegem limba, despre ce ne-ar povesti patrupedele abandonate?

Într-o zi, în Germania s-a auzit un sunet, la telefon a răspuns jurnalista Christa Schechtl, cineva i-a povestit că în Republica Moldova comportamentul față de animale este pur și simplu deplorabil. Patrupezii, în loc să fie sterilizaţi, sunt ucişi cu cruzime. Atunci Christa nu a stat mult pe gânduri și a venit la Chișinău pentru a cerceta situaţia, însă starea lucrurilor nu a bucurat-o deloc.

Stela Televca

Chiar dacă sunt peste 70 de câini şi 30 de pisici, la azilul „Laika” din comuna Ciorescu fiecare câine și pisică are numele său, primeşte îngrijirea necesară și este alintat sau se află printre favoriţii unuia dintre voluntari. Azilul a fost înfiinţat în 2004, iar de atunci multe animale au trecut pe acolo, au beneficiat de tratament şi au ajuns în familiile în care au fost aşteptaţi şi înconjuraţi de mila de care au fost lipsiţi mult timp.

Animale invalide din RM, adoptate de germani

Cristina nu a stat mult pe gânduri, a cumpărat o casă în comuna Ciorescu și, după puţin timp, aceasta a devenit azil pentru câini și pisici, supranumit „Laika”. De atunci Christa vine des la Chişinău, iar animalele, care au nevoie de tratament  minuţios, intervenţii chirurgicale care nu pot fi realizate la noi, sunt duse în Germania. „Acolo sunt multe familii care și-ar dori să le ofere adăpost prietenilor noştri mai mici. Christa publică în presa germană articole în care relatează cum au ajuns animalele la azil, multe din ele au fost împuşcate sau călcate de maşini. Oamenii sunt mai miloşi citind despre aceste situaţii, astfel câinii sau pisicile îşi găsesc mai repede stăpân. În R. Moldova nimeni nu ia acasă un animal fără un picior sau un ochi, dar acolo, din fericire, aceste animale îşi găsesc stăpâni şi sunt tratate cu multă grijă”, ne povesteşte Tatiana Manastârli, medic veterinar la fundaţia de binefacere moldo-germană „Laika” care se ocupă de protecţia animalelor.

Împuşcaţi cu cruzime

De fiecare dată când Christa revine în Moldova, duce înapoi câte cinci-şase câini. Acum pricipalul candidat care aşteaptă plecarea în Germania este căţeluşa Lilu, care a avut o situaţie mai tragică. După ce a fost împuşcată în urmă cu două săptămâni, a fost adusă la azil. De cele mai multe ori azilul adăposteşte animale care au nevoie de tratament. Aici sunt aduşi câini şi pisici care suferă de diferite boli. Iar medicul veterinar, împreună cu voluntarii, încearcă să-i ajute cu ce pot, în măsura posibilităţilor.

„Lilu nu este singura care a suferit din această cauză. Aici sunt aduşi mulţi câini care au fost împuşcaţi sau călcaţi de maşină, dar au supravieţuit. Pe moment, Andrew a trecut printr-o intervenţie chirurgicală, pentru că a fost călcat de o maşină. Cred că o să-și revină cam într-o lună, iar câinele Richard care a fost împuşcat stă acum aproape nemişcat, a pierdut mult sânge şi îi este foarte greu să se mişte”, descrie situaţia animalelor medicul.

Povestea de dragoste dintre Matilda şi Borea

„Mai avem o istorie foarte interesantă”, râde doctoriţa Tatiana. „E mai degrabă o poveste, pe cât de hazlie, pe atât de serioasă. Într-una din zile, a fost adus la azil câinele Borea. Stăpâna sa a decedat, iar Borea nu mai avea unde să stea, odată ajuns aici, lui Boris i-a căzut cu tronc căţeaua Matilda și de atunci începe povestea lor de dragoste”. Sunt tot timpul împreună, unde se duce Matilda acolo este și Borea, nu o lasă singură nici pentru un moment. Iar atunci când apare câinele Artur prin preajmă, Borea devine foarte gelos.

Voluntarele care îngrijesc de câinii de la azil fac glume pe seama lor şi povestesc amuzate despre istoria lor. A fost şi o tentativă de a-l duce pe Borea în Germania, însă tinerele care fac voluntariat la azil s-au gândit că nu e bine să pună capăt unei relaţii atât de frumoase şi de aceea s-a decis că, dacă cineva va dori să-l adăpostească vreodată pe unul dintre ei, va trebui să-i ia pe amândoi.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)