Vezi cum pot să se califice tricolorii la Euro-2012

După patru meciuri disputate, naţionala Republicii Moldova a acumulat şase puncte şi păstrează şanse de calificare la turneul final de peste doi ani. Selecţionerul Gabi Balint spune că încă mai crede în calificare, dar s-ar mulţumi şi cu locul trei în grupă. Pentru a prinde locul doi, naţionala Moldovei are un plan, pe care trebuie să-l urmeze cu stricteţe. Calificarea la Euro-2012 poate fi obţinută după un raţionament destul de simplu.

Cel mai bine ar fi ca tricolorii să obţină victorii pe linie în cele şase meciuri rămase, dar practic este imposibil să câştigi în Olanda, chiar dacă batavii vor fi calificaţi când se va disputa meciul retur cu Moldova.

Naţionala noastră şi-ar permite să facă o remiză cu Suedia, cu condiţia să câştige meciul de pe teren propriu. Balint poate să piardă şi meciul cu Olanda, dar să câştige în faţa Ungariei (meci de pe teren propriu – n.r.), cu Finlanda în deplasare şi cu San Marino pe teren propriu. Dacă va avea acest parcurs, naţionala lui Gabi Balint ar acumula 19 puncte.

În acelaşi timp, principalele contracandidate la locul doi, Suedia şi Ungaria, trebuie să aibă şi ele un parcurs care ne-ar conveni nouă. Astfel, Suedia trebuie să obţină un singur punct în dubla cu Moldova, să piardă în faţa Olandei, să facă o remiză în Ungaria şi să câştige cu San Marino. La final, aceştia ar avea 18 puncte.

La rândul lor, ungurii nu trebuie să obţină niciun punct în dubla cu Olanda şi în meciul din deplasare cu Moldova. Aceştia trebuie să facă o remiză cu Suedia şi să obţină şase puncte în meciurile cu San Marino şi Finlanda. Astfel, naţionala Ungariei ar acumula 16 puncte şi s-ar clasa sub Moldova şi Suedia. (V.H.)