Veşti proaste pentru cei care lucrează în Rusia

migranti_rusia_newsru_com-680x365[1]

De la 1 ianuarie 2016, moldovenii care lucrează în Federaţia Rusă vor plăti mai mult pentru permisul de lucru. Potrivit Departamentului Politici Economice și Dezvoltare din capitala Rusiei, certificatul va costa lunar 4200 de ruble. Ultimele scumpiri au avut loc la începutul anului 2015, când președintele Congresului diasporei moldovenești, Aleksandr Kalinin, a anunţat că cei care lucrează în baza permisului, inclusiv cetățenii R. Moldova, vor fi obligaţi să achite lunar 3000 de ruble, în loc de 1216, preţul din 2014.

Oficial, în Federația Rusă lucrează peste 500 de mii de cetăţeni ai R. Moldova. Salariul unui muncitor este de aproximativ 35 mii de ruble, echivalentul a 10 mii de lei. „Nu am auzit încă de aceste scumpiri, dar nu ne mai miră deja nimic. Am un salariu de 40 mii de ruble, o să fiu nevoit să dau pentru patentă vreo 13 mii de ruble, să achit gazda. Nu voi mai rămâne cu nimic. Şi aşa mănânc te miri ce ca să pot trimite un ban acasă, la copii”, ne spune Ruslan Noviţchi, care lucrează de trei ani în Sankt Petersburg.

Alţi moldoveni care lucrează în Rusia nu au auzit de scumpirea permisului, dar spun că vor fi obligaţi să plătească, deoarece în R. Moldova nu au de lucru. Potrivit unor informaţii, în primele zece luni ale anului 2015, în bugetul oraşului Moscova au fost adunate 8,3 miliarde de ruble din achitarea permiselor.