Veşnicul interimat

 

Deşi interimatul este o funcţie provizorie şi, conform cadrului legal, poate fi exercitată timp de şase luni, mai multe direcţii ale Primăriei Chişinău sunt conduse ani buni de şefi interimari. Consilierii locali susţin că primarul general încalcă legea. Reprezentanţii Oficiului Teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat susţin că orice ilegalitate este înregistrată, iar dispoziţiile ilegale sunt acţionate în judecată. De la 8 septembrie 2016, primarul general a încălcat legea în cazul a trei dispoziţii pe care le-a emis.

 

Şefa Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Chişinău, Irina Voicu, a refuzat să răspundă la întrebarea câte direcţii ale primăriei sunt conduse de interimari, motivând că „o astfel de informaţie o poate oferi doar cu acordul primarului general”. Consilierul PPEM Veaceslav Bulat ne-a spus că primarul nu se grăbeşte să anunţe concursuri publice pentru suplinirea de funcţii, ceea ce este o ilegalitate, incompetenţă managerială, teama de persoane mai bine pregătite, trafic de influenţă şi partizanat politic”, a opinat el. În plus, a relevat acesta, este şi o şmecherie. Un şef interimar nu are competenţe depline ca un şef plenipotenţiar. Dacă admite o încălcare, poate să evite o răspundere penală”.

Unii consilieri au încercat să intervină, însă Legea nr. 136 privind statutul mun. Chişinău a redus atribuţiile aleşilor locali. „Apelurile către instanţele responsabile nu au rezultate. Primarul este bine “acoperit”. Bulat a menţionat că Oficiul teritorial este în prezent mai activ şi atacă toate ilegalităţile depistate în dispoziţiile primarului. „Procurorii spun că acţionează, doar că dosarele rămân pe poliţă. Chirtoacă a fost sancţionat în câteva cazuri privind politica de personal”, a observat consilierul Bulat.

Pedeapsă pentru consilierii neloiali

Potrivit acestuia, primul concurs care va fi probabil anunţat public este cel pentru funcţia de şef al Direcţiei generale educaţie, deşi nu se ştie când va fi organizat. Veaceslav Bulat susţine că la Primăria Chişinău au fost organizate concursuri pentru funcţii în cadrul direcţiilor, iar şefii au fost numiţi fără concurs sau cu unul mimat. Aşa au fost numiţi directorii Mihai Moldovan, Igor Gamreţki şi Mihai Poiată, informaţie confirmată şi de alte surse. „Consilierii CMC nu ştiu cine ocupă funcţii de interimat şi cine sunt deja şefi. Primarul spune că nu vom avea acces la informaţie pentru că am votat pentru organizarea referendumului”, a mai spus Bulat.

Chirtoacă fentează cadrul legal

„Interimatul îi convine lui Chirtoacă și celor numiți în astfel de funcții. Primarul își bate joc de integritate, transparență și profesionalism. Numind interimari, încearcă să fenteze cadrul legal. Îi convine ca în fruntea direcțiilor să fie prieteni de garaj. Interviurile de angajare trebuie să fie transmise online ca să vadă toată lumea că băieții ăștia nu pot lega două cuvinte”, a afirmat Ruslan Codreanu, consilier din partea PPEM.
Şi consilierul PN Ilian Caşu consideră că interimatul îl avantajează pe primar, acesta îi oferă un control politic asupra procesului de administraţie a urbei. „Drept exemplu este cazul şefiei Direcţiei generale educaţie. A fost nevoie de un megascandal ca Nagnibeda-Tverdohleb să fie înlocuită cu partenerul de petreceri al primarului, Alexandru Fleaş”, ne-a declarat Caşu. Consiliera liberală Mariana Lungu a refuzat să comenteze cazul interimatelor. „Mai bine vorbiţi cu preşedintele fracţiunii PL din CMC, Ion Cebanu”, ne-a sugerat ea. Trebuie să spunem că informaţiile pe care le oferă site-ul primăriei despre funcţiile municipale nu sunt actualizate.

13 direcţii din 19 cu şefi interimari

Potrivit unor surse, majoritatea direcţiilor capitalei sunt conduse de interimari: Direcţia generală educaţie, tineret şi sport – Alexandru Fleaş, Direcţia juridică – Valeriu Bogdan, Direcţia Generală Finanţe – Valentina Văzdăuţan, Direcţia Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie – Igor Gamreţki, Direcţia generală comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii – Marcel Zambiţchi, Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare – Sergiu Borozan, Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului – Rodica Terehonschi, Direcţia generală a Fondului municipal de susţinere socială a populaţiei – Igor Ciobanu, Direcţia autorizaţii şi disciplină în construcţii – Ghenadie Ababii, Direcţia construcţii capitale – Roman Sofroni, Direcţia generală asistenţă socială – Ludmila Craciun, Direcţia generală economie, reforme şi relaţii patrimoniale – Aliona Berdilă, Direcţia Social Umanitară şi Relaţii Interetnice – Cristina Aparatu.

Chirtoacă, acţionat în judecată

Şeful Oficiului teritorial Ghenadie Iurco ne-a comunicat că, începând cu 8 septembrie 2016, primarul general a încălcat legea prin procedura de numire în funcţie în cazul a trei dispoziţii. Au existat şi în anii precedenţi ilegalităţi în dispoziţiile emise de către primar în cazul numirii în funcţii a pretorilor, vicepretorilor şi şefilor interimari de direcţii. Cele trei dispoziţii emise după 8 septembrie 2016 vizează numirea în funcţie a doi şefi interimari de direcţie generală şi a unui pretor, ne-a declarat angajata Oficiului Teritorial Chişinău a Cancelariei de Stat, Maria Arhir.

E vorba de cazul şefului interimar al Direcţiei generale arhitectură şi urbanism, Sergiu Borozan. „După demisia arhitectorului-şef interimar al Chişinăului, Ion Carpov, a fost numit în funcţie Sergiu Borozan. Reprezentanţii oficiului teritorial consideră ilegală dispoziţia primarului, deoarece Borozan nu putea exercita interimatul în condiţiile în care nu fusese funcţionar public în direcţia respectivă. Nu au fost prezentate acte care confirmă că Sergiu Borozan este funcţionar public şi nu are sancţiuni disciplinare nestinse. Totodată, numirea persoanei în funcţie nu a fost făcută pe o perioadă strict determinată, deoarece perioada interimatului este de cel mult şase luni”, ne-a spus Arhir.

Potrivit acesteia, oficiul teritorial a depus cerere de chemare în instanţa de contencios administrativ privind anularea dispoziţiei primarului. În prezent, dosarul se află la Judecătoria sectorului Centru. Aceeaşi ilegalitate a fost constatată de juriştii oficiului şi în cel de-al doilea caz, al şefului interimar al Direcţiei autorizaţii şi disciplină în construcţii, Ghenadie Ababii. În viitorul apropiat, oficiul va remite din nou cererea de chemare în judecată pe numele primarului general. Al treilea caz pe care îl avem este dispoziţia privind numirea lui Tudor Călugăreanu în funcţia de pretor al sectorului Râşcani (23 noiembrie 2016).

Chirtoacă încalcă şi Legea nouă

Jurista Maria Arhir menţionează că au mai fost litigii între primarul general şi oficiul teritorial în privinţa numirii în funcţie cu încălcarea legislaţiei a lui Tudor Călugăreanu. Litigiul a fost soluţionat la Curtea Supremă de Justiţie, oficiul a avut câştig de cauză.

Ultima dispoziţie emisă de Chirtoacă, susţine Arhir, în cazul lui Călugăreanu este şi mai abuzivă: „Odată cu intrarea în vigoare a noii legi privind statutul mun. Chişinău, la 9 septembrie 2016, primarul general are competenţe să numească în funcţii pretori şi vicepretori. Însă legea nouă prevede că pretorii şi vicepretorii nu mai sunt funcţionari publici, ci persoane cu funcţii de demnitate publică. Încălcarea primarului constă în faptul că acelaşi Călugăreanu a fost numit în funcţia de pretor interimar. Legea privind persoanele cu funcţii de demnitate publică stipulează clar că demnitarul are un mandat de patru ani şi noţiunea de „interimar” este incompatibilă cu funcţia de demnitate publică”.

Jurista Maria Arhir a ţinut să precizeze că unii şefi de direcţie exercită legal funcţia de interimat. Aceştia sunt şefii adjuncţi. Atunci când şeful s-a eliberat din funcţie, iar adjunctul exercită atribuţiile acestuia nu se consideră interimat. Conform legii, adjuncţii au competenţa să îndeplinească atribuţiile şefului.

The following two tabs change content below.