Veronica Bacalu nu a fost invitată în RM!

Candidatul PLDM şi PD la funcţia de preşedinte, Veronica Bacalu, despre care s-a vehiculat în presă că, de ziua ei, pe 28 februarie, trebuia să sosească la Chişinău pentru a discuta cu deputaţii PL şi a se face cât de cât cunoscută opiniei publice, nu a primit nicio invitaţie în acest sens din partea vreunui partid politic.

Svetlana Corobceanu

Amintim că, anterior, liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că nu-şi dă acordul pentru această candidatură deoarece nu o cunoaşte. Duminică, liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nu va participa la procesul de desemnare a altor candidaţi dacă PL nu o va accepta pe Bacalu. Nici unul, însă, nici celălalt nu a luat legătura cu doamna pentru a-i propune să vină la Chişinău.

Tudor Coşuleanu, tatăl Veronicăi Bacalu, ne-a spus că a avut o discuţie cu fiica sa în acest week-end. „Ne-a spus că nu au existat niciun fel de discuţii că trebuie să vină în Moldova. Din păcate, la noi nimic nu se face la modul serios”, a spus el. Potrivit aceleiaşi surse, Veronica Bacalu e la curent cu declaraţiile liderului PL, Mihai Ghimpu. „Ea a zis că Mihai Ghimpu are dreptate, că trebuie să discute cu deputaţii şi să apară în faţa opiniei publice, dar, vă zic, nimeni nu i-a propus să vină în Moldova”, ne-a mai spus Coşuleanu.

Pentru a nu fi pusă într-o situaţie jenantă

Solicitat de JURNAL, liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a confirmat că aceasta nu a fost invitată, „având precedentul de conduită a Partidului Liberal cu candidatul Ion Ababii, acesta fiind chemat la fracţiunea PL şi întrebat ca la interogatoriu: „Dumneata doreşti să fii preşedinte al Republicii Moldova?”. Văzând aceasta, nu i-a rămas decât să spună: „Cred că nu mai doresc”. Anticipând o asemenea conduită noi nu ne putem permite să o punem pe dna Bacalu într-o situaţie jenantă, nemaivorbind de cheltuieli de timp şi de bani”, a spus Streleţ.

Acesta a ţinut să reitereze că Bacalu întruneşte toate condiţiile necesare identificării unui candidat apolitic, asupra cărora s-a convenit în AIE: nu a făcut parte din nomenclatura sovietică, comunistă, nu este reprezentant al unor grupări oligarhice, este devotată cauzei Republicii Moldova, este o bună cunoscătoare a limbii engleze şi e bun specialist în relaţii internaţionale. „Noi nu avem obiecţii faţă de această candidatură. Şi dacă am fi avut certitudinea că cineva îşi doreşte cu adevărat să cunoască opinia doamnei Bacalu asupra cursului de guvernare de mai departe, asupra cursului reformelor, a unor eventuale garanţii pentru stabilitatea garniturii guvernamentale, asupra integrării europene, în mod sigur, aceasta ar fi fost invitată şi urma să vină”, a mai spus Streleţ.

Se mai caută un candidat?

Deşi duminică Vlad Filat a declarat că PLDM nu va mai participa la procesul de desemnare a candidatului pentru funcția de președinte, dacă PL nu o va accepta pe Veronica Bacalu, şi că fostul viceguvernator al BNM ar avea 50 de voturi asigurate, Valeriu Streleţ ne-a spus că pe moment are loc procesul de identificare a compromisului în privinţa unui candidat care ar întruni votul a 58 de deputaţi din AIE. Acesta însă a refuzat să ne ofere nume.

Examenul PL

Deputatul liberal Valeriu Munteanu respinge acuzaţia precum că discuţia cu candidatul Ion Ababii la sediul PL l-ar fi determinat pe acesta să-şi retragă candidatura la funcţia de preşedinte. „Domnia sa, într-un mod foarte explicit, ne-a spus că nu doreşte să candideze şi a enunţat o serie de argumente în favoarea opiniei sale. Acest lucru poate fi probat. Eram 12 deputaţi la discuţii”, a spus el. Cât priveşte candidatura Veronicăi Bacalu, acesta a declarat că ţinea de responsabilitatea celor care au înaintat-o s-o invite în Republica Moldova. „Noi nu ştim până în acest moment, poate că şi doamna Bacalu se îndoieşte la fel ca şi domnul Ababii dacă vrea să ajungă preşedinte. Dumneaei nu trebuia să vină în Republica Moldova doar pentru Partidul Liberal, ci şi pentru a apărea în faţa opiniei publice. Când a candidat la funcţia din cadrul FMI, s-a deplasat pentru un examen, neavând certitudinea că va fi angajată, aşa şi în cazul dat, noi nu putem oferi garanţii până nu vom discuta cu doamna”, a mai spus Munteanu.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu