Verbarium Fest la prima ediție

 

Actrița și tânărul dramaturg Ina Surdu a participat la Verbarium Fest–2013

Avem potențial, acesta doar trebuie descoperit și valorificat

Ideea unui festival de dramaturgie contemporană s-a născut în cadrul Centrului de Dramaturgie Contemporană (CDC) din Chișinău.

Ea a fost realizată de o echipă de tineri entuziaști din care fac parte actori, regizori, teatrologi, dramaturgi precum Ina Surdu, Veaceslav Cebotari, Steluța Lupan, Ion Coșeru, Oksana Buga, Irina Iachim, Diana Stamate, Mariana Starciuc, Tinka Iachim ș.a.

Acești tineri în colaborare cu CDC și UNITEM au organizat, între 29 august și 1 septembrie, prima ediție a Festivalului Internațional Verbarium, reușind să aducă în Republica Moldova dramaturgi și regizori valoroși din Germania, Polonia și România, care au fost antrenați în ateliere de scriere dramatică.

Alina Nelega: „Cred în ateliere bazate pe descoperire”

Invitata specială a festivalului a fost cunoscutul dramaturg român Alina Nelega, deținătoare a numeroase premii la concursuri de dramaturgie din România, Europa, SUA. Alina Nelega a susținut un atelier de scriere dramatică în Sala-studio „Valeriu Cupcea” a Teatrului Național „Mihai Eminescu”. După lectura piesei „matrioshka.md” de Mariana Starciuc, a avut loc o discuție interesantă, la care a participat și Alina Nelega, care a subliniat:

„Nu cred în a preda dramaturgie, nu cred în acest tip de ateliere care transmit informație. Cred în acele ateliere care se bazează pe descoperire și acesta este scopul. Spectacolul-lectură în România este un pic mai în față. Spectacolul-lectură este un gen aparte, este un spectaol în sine. Vreau să-i felicit pe toți realizatorii spectacolului „matrioshka.md”, de la autoarea textului, care bănuiesc că l-a și regizat, până la actrițele care au avut un ritm, o vervă, o energie extraordinară în a transmite mesajul.

Acest text are multe lucruri reprezentative, el poate să funcționeze în scenă, dar soarta unui text e aproape întotdeauna o loterie. Depinde ce șansă are, ce regizor are, ce actori, ce public etc. Acest text are o structură, există o preocupare pentru urmărirea unui scop. Eu cred că e un text cu multe, multe calități. Dar, din experiența mea, știu că un text nu este terminat până când nu este terminat”.

CDC vrea să contribuie la renașterea dramaturgiei naționale

Dramaturgul german Nis-Momme Shtokman a semnat regia propriului text „Omul care mânca lumea”, Olga Macrinici din România a semnat regia la propriul text „Moldovashop: avem di tăti”. Katarzyna Raduszynska, tânăr regizor din Polonia, a regizat textul lui Dorota Maslowska „Între noi totul e bine”. Toate spectacolele-lectură au fost urmate de discuții, dezbateri privind formulele noi de teatru și problemele tinerilor creatori de teatru.

În zilele festivalului au fost proiectate de asemenea filme ale unor tineri regizori din R. Moldova: „Tata” de Leonid Cojocaru, „Ana” de Natalia Shaufert și „Între Edison și Tesla” de Mircea Bobână.

CDC-ul, inclusiv prin acest festival, vrea să contribuie la renașterea dramaturgiei naționale, să descopere, să educe și să promoveze noi talente în scrierea dramatică. Am hotărât să fim deschiși, să ne sincronizăm pe cât putem cu ceea ce se întâmplă pe scenele din Europa, să fim conectați cu teatrul european.

Ina Surdu: „Vreau să știu din gura unui neamț ce e cu dramaturgia germană”

Actrița și tânărul dramaturg Ina Surdu ne-a mărturisit: „De fapt, festivalul acesta l-am organizat pentru noi, tinerii oameni de teatru. Eu vreau să știu din gura unui neamț ce e cu dramaturgia germană, nu doar din cărți și din ceea ce citim pe net”.

După fiecare eveniment din festival, fie el atelier de scriere dramatică, spectacol-lectură, prelegere sau vizionare de film, oamenii de teatru încercau, prin dialog, să caute niște soluții pentru a scoate din impas dramaturgia națională.

La festivalul Verbarium au participat peste 200 de tineri oameni de teatru, inclusiv 11 tineri dramaturgi, 26 de actori profesionişti și amatori, zece tineri din echipa de organizare.

Avem potențial, acesta doar trebuie descoperit și valorificat.

La mulți ani, CDC! La mulți ani, Verbarium Fest!

Rusanda Alexandru Curca

 

The following two tabs change content below.