Vegan de Moldova

vegana_daniela luca„Dacă abatoarele ar avea pereţi de sticlă, toţi ar deveni vegetarieni” Paul McCartney

Un supravieţuitor al Holocaustului afirmă că pentru animale „Treblinca este în fiecare zi”, poate de aceea că au trecut prin ororile lagărelor de concentrare, Israelul este prima naţiune care este preponderent vegană. Când eram mici, eram gata să ajutăm orice fiinţă aflată în pericol, şi lacrimile ne împânzeau ochii când cineva încerca să le facă rău animalelor.
Cu siguranţă, fiecare îşi aminteşte de scene groteşti ca tăiatul porcului sau a găinii, sau a căprii şi suferinţa provocată de aceste „ritualuri” macabre. Dar undeva , „along the way”, ceva se schimbă în conştiinţa noastră, uităm… uităm că bucata din farfuria noastră a fost cândva cineva. Cineva şi nu ceva, un suflet viu aidoma nouă.

Ne oripilează scenele cu consumul cărnii de câine, dar oare vacile, porcii, găinile nu sunt şi ele un fel de câini? Doar că nu am avut şansa de a le cunoaşte, de a le înţelege şi aprecia calităţile. Este o disonanţă cognitivă să iubim şi să apărăm câinii şi pisicile în timp ce, fără milă, omorâm cu cruzime miliarde de animale, lăsându-le să se înece în propriul sânge.

Daniela Luca