Veaceslav Platon: „Am fost amenințat că voi fi anunţat în urmărire”

 

Veaceslav-Platon_risemoldova_2016

Veaceslav Platon. Foto: rise.md

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a comunicat în martie curent reporterilor RISE Moldova că a fost ameninţat că va fi anunţat în urmărire internaţională. Interviul a avut loc pe 24 martie 2016, cu patru luni înainte ca autoritățile moldovene să-l includă în lista celor mai căutate persoane. Ieri, 25 iulie, procurorii și serviciile secrete ucrainene l-au reținut pe Platon. Procuror general interimar al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a declarat pentru RISE că în timpul reținerii „Platon avea asupra sa un pașaport fals ucrainean”.

Reluăm din interviul realizat de RISE Moldova un fragment din acest interviu:

– Aţi spus că puteţi descifra frauda cu miliardul în jumătate de oră.
Desigur, totul poate fi uşor rezolvat şi nu trebuie să începem cu autoflagelare și să strici reputația întregului sistem bancar din R. Moldova. Acesta trebuie să fie o logică de stat care, însă, nu există la noi. Una este că băncile cad din cauza unei politici investiționale proaste, şi alta – din cauza unui furt.

– Dar cu banii din acest miliard ce s-a întâmplat. S-au întors o parte în R. Moldova?
Da, desigur, doar o parte a revenit în R. Moldova.

– Cum s-au întors?
E o informaţie pe care încă nu o pot spune.

– Vă temeţi de ceva sau nu doriţi să vorbiţi?
Desigur, mi-e teamă de răfuială, dar, de fapt, nu mă tem. Eu cunosc doar o parte din informație, pe care o analizez, trag concluzii şi, din experienţa mea bogată, îmi dau seama cum închideau „găurile” din aceste bănci.

– Vă este teamă să spuneţi pentru că e pusă în pericol securitatea fizică sau materială?
Mă tem pentru siguranța oamenilor care îmi sunt dragi. Or, au fost ameninţate şi închise persoane apropiate. Şi eu am fost amenințat că voi fi dat în urmărire.

– Dat în căutarea pentru ce?

Nu contează. Este suficient ca cineva să declare că am fost implicat. Și doamna Beţişor (procuror – n.r.) va emite o ordonanţă cu privire la punerea sub acuzare. Asta e justiţia de azi. Astăzi nu există un guvern legitim care ar acționa pe baza Constituției, nu există nici deputați, nici judecători, nici procurori independenți.

The following two tabs change content below.