Veaceslav Negruța despre acuzațiile lui Candu: „Nu zăpăciți lumea, dle președinte al parlamentului!”

„Este în stilul puterii să încerce să zăpăcească lumea”, a fost replica fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, la acuzațiile aduse acestuia de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, ieri, 1 august, într-o conferință de presă.

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, i-a răspuns lui Candu printr-un mesaj pe Facebook prin care spune că este „în stilul puterii să încerce să zăpăcească lumea”. „Amnistia capitalurilor și fiscală din 2008 și cea recent aprobată de putere, pe ascuns, nu au nimic în comun cu Legea metodelor indirecte de evaluare a veniturilor și proprietăților adoptată în 2011, care urma să fie aplicată un an mai târziu. Sunt lucruri diferite.”

„Iar munca efectuată de fisc în 2012 (fotografia fiscală a cetățenilor) urma să servească ulterior drept bază pentru aplicarea metodelor indirecte, inclusiv investigații fiscale, față de cetățenii care au cheltuieli mai mari decât venituri. Cu această lege, dacă ar fi fost aplicată, nu avea să se ajungă la amnistia fiscală și de capitaluri în 2018. Iar toți ar fi fost tratați corect și echitabil de către legislația și autoritatea fiscală. Să fie clar: nu are nimic în comun Legea metodelor indirecte și lucrul preparatoriu de atunci cu amnistia promovată de autorități în 2018”, a precizat fostul ministru.

Potrivit lui, procesele din 2011–2012 erau parte a memorandumului cu FMI: „Aspectele metodologice au fost preluate de la FMI. Iar fiscul, dacă nu mă înșel, a avut și misiuni tehnice de la FMI pe acest aspect. În 2012 nu au avut loc amnistie fiscală sau de capitaluri!”.

Negruța i-a recomandat lui Candu să nu zăpăcească lumea: „Nu zăpăciți lumea, domnule președinte al parlamentului! Ați votat Legea metodelor indirecte pe care ați blocat-o ulterior o perioadă lungă. Pentru că incomoda pe mulți cu venituri dubioase, probabil”.

În cadrul unei conferințe de presă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a vorbit despre faptul că ambasadele acreditate la Chișinău și instituțiile internaționale ar fi anticipat lucrurile, criticând pachetul de legi legat de reforma fiscală și declararea voluntară a bunurilor.

„În 2012 a fost făcută o liberalizare de capital, o amnistie a capitalului? Care nu a fost numită așa. Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, care acum se dă mare și tare, a promovat în Parlament o liberalizare de capital și, dacă vă aduceți aminte, cetățenii R. Moldova puteau să declare până la un milion de lei fără să îi arate și fără să facă dovada provenienței acestor bani. Peste 25 de mii de cetățeni și-au declarat acest milion, bani pe care statul nu i-a văzut. Sunt 25 de miliarde de lei declarate și statul nu a avut absolut niciun control, nu s-a plătit nicio taxă la buget. Iată aia este o adevărată spălare de bani”, a declarat spicherul.

The following two tabs change content below.