Veaceslav Negruţă: „Cel mai dur mesaj din partea FMI”

fmi

O echipă de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 23-29 februarie 2016. La finele vizitei, Ivanna Vladkova-Hollar a făcut următoarea declarație: „Am avut discuții deschise și constructive cu autoritățile, cu accent pe analiza evoluțiilor economice recente și discutarea politicilor promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și perfecționarea guvernării în sectorul financiar”. În opinia lui Veaceslav Negruţă, acesta este cel mai dur mesaj din partea FMI la adresa autorităţilor R. Moldova din 1992 încoace.

Totuși, perspectivele rămân deloc simple; pentru a le face față, va fi necesară o gestionare competentă a economiei. Închiderea Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale la finele anului 2015 a oprit injectările de lichiditate în sistem prin aceste bănci și, de rând cu stabilizarea pieței valutare și reducerea așteptărilor inflaționiste, i-a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă puțin ratele dobânzilor de politică monetară.

Totodată, politica bugetar-fiscală are capacități limitate de susținere a activității economice pe intern, în special până când noile autorități vor elabora o politică fiscală și o politică de cheltuieli bugetare, care vor duce la consolidarea capacității bugetului public național de a asigura realizarea obiectivelor de pe agenda de dezvoltare.

În plus, guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie. Înlăturarea deficiențelor privind supravegherea bancară constituie un deziderat demult așteptat, atingerea căruia va juca un rol esențial în restabilirea stabilității macroeconomice și, în cele din urmă, în asigurarea prosperării economiei R. Moldova. În acest context, fortificarea guvernării corporative și perfecționarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiția reevaluării complete a beneficiarilor finali.

Discuțiile vor continua în lunile ce urmează; astfel, autoritățile vor avea la dispoziție timpul necesar pentru finalizarea studiilor diagnostice în sectorul financiar și pentru definitivarea și formularea în detaliu a politicilor preconizate”.

În opinia lui Veaceslav Negruţă, acesta este cel mai dur mesaj din partea FMI la adresa autorităţilor R. Moldova din 1992 încoace. „Chiar dacă s-a anunţat că la terminarea misiunii nu vor fi conferinţe de totalizare sau comunicate de presă, FMI a venit cu mesaje directe, limbajul diplomatic fiind păstrat doar în primul şi ultimul alineat din comunicat. Comunicatul se referă nu doar la situaţia din sectorul bancar, finanţele publice, lipsite de politici – lucruri cunoscute şi semnalate de multă lume de ceva timp, dar vizează şi competentele profesionale ale celor care gestionează economia. din păcate, avem ce avem şi perspectivele sunt deloc bune”, a menţionat fostul ministru al Finanţelor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)