Vasile Iovu: „Orchestra «Folclor» e sufletul meu”

ANIVERSARE // Marele naist Vasile Iovu a împlinit 60 de ani

Vârsta de 60 de ani i-a adus lui Vasile Iovu nenumărate buchete de flori, daruri, felicitări din partea apropiaţilor, prietenilor, colegilor, admiratorilor maestrului. Marele naist şi-a sărbătorit aniversarea la Filarmonica Naţională, unde activează în cadrul Orchestrei de muzică populară „Folclor”. Au participat la ceremonie şi preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, şi primul preşedinte al RM, Mircea Snegur, care i-a urat maestrului „să ne fie sănătos şi noi să-i fim în preajmă”.
Pentru că vara sălile de concert sunt închise şi colectivele artistice pleacă în vacanţă, Vasile Iovu a promis că va pregăti pentru public un concert de excepţie cu piese folclorice şi cu creaţii de muzică clasică pe care îl va prezenta în decembrie, tot la Filarmonica Naţională. „Nu-mi simt vârsta, sunt acelaşi dintotdeauna şi nu-mi doresc decât sănătate pentru a face lucruri frumoase şi importante”, ne-a spus Vasile Iovu. „Sunt bucuros că am atâţia prieteni, colegi minunaţi. De 40 de ani sunt la orchestra «Folclor», condusă de Petrică Neamţu.

De fapt, Filarmonica Naţională e casa mea, iar orchestra «Folclor» e sufletul meu”.

Naiul, cel mai fidel prieten al maestrului

Alături de Vasile Iovu, în zile de sărbătoare şi în clipe de tristeţe, este Naiul, cel mai fidel prieten al maestrului. Amintim că Vasile Iovu e primul naist profesionist din stânga Prutului şi primul profesor în clasa de nai a Academiei de Muzică din Chişinău, autorul primei „Metode de nai” destinată învăţământului muzical mediu şi universitar. Decisiv pentru cariera sa artistică a fost Gheorghe Zamfir, pe care l-a întâlnit în 1971 la Vilnius, regele naiului rămânând pentru confratele său basarabean un model de perfecţiune.

Naiul i-a deschis lui Vasile Iovu calea spre scene prestigioase din diferite ţări, maestrul amintindu-şi cu plăcere de turneele sale peste hotare: „În Germania şi Franţa, am evoluat în catedrale măreţe şi în săli elegante. Mi-a rămas pentru totdeauna întipărită în memorie şi călătoria în India, o ţară de vis, cu o climă nemaipomenită – am văzut acolo flori de jur-împrejur, zburau stoluri de papagali roşii, verzi, albaştri, te învăluiau miresmele, culorile, cântecele păsărilor, parcă te simţeai în rai. Am evoluat în China, în Australia, iar în Japonia oamenii mă primeau ca pe unul de-al lor, o doamnă chiar mi-a dăruit un nai confecţionat de un meşter nipon”.

„E greu să câştigi un ban cu naiul”

Întrebat dacă un naist îşi poate asigura o viaţă decentă în Republica Moldova, maestrul ne-a mărturisit: „Să ştiţi că naiul e un instrument delicat, nu poţi cânta cu el la petreceri, la nunţi. Deşi scoate sunete gingaşe, rafinate, cere de la instrumentist o colosală forţă a respiraţiei. E imposibil să cânţi la nai o noapte întreagă, ţi-ar trebui să ai vreo patru plămâni ca să rezişti. Deci, un naist nu prea este invitat la nunţi şi serbări. În general, e greu să câştigi un ban cu naiul, mai ales în Basarabia, unde artiştii sunt împinşi deseori la marginea societăţii, luptându-se mereu cu sărăcia. Absolvenţii clasei de nai de la Academia noastră de Muzică pleacă pe-un cap în Europa şi cântă în localuri de lux, în restaurante sau în metrouri, chiar şi pe stradă”.
Nici instrumentiştii din orchestra „Folclor” nu au o situaţie financiară de invidiat, dar Vasile Iovu rămâne optimist: „Salariile medii în orchestra «Folclor» sunt de 2000 de lei, nimeni nu e mulţumit de leafă, dar sperăm că din toamnă guvernarea democratică va obţine o victorie definitivă şi de-acum încolo vom avea o viaţă mult mai frumoasă”.
Cu ocazia celor 60 de ani împliniţi, îi dorim maestrului mulţi ani, să-şi păstreze mereu privirea senină şi încrederea în viitor.

Irina Nechit