Vârstnicii adoră să citească ştiri negative despre tineri

Bătrânilor le place să citească ştiri negative despre tineri pentru că aşa le creşte respectul de sine – aceasta este concluzia unui studiu recent citat de Reuters.

Sătui să trăiască într-o cultură centrată pe tineri, sătui să tot fie taxaţi negativ de societate, care-i consideră leneşi şi uituci, vârstnicii îşi iau revanşa. Citind ştiri negative despre tineri, care sunt văzuţi ca având un statut social mai ridicat, ei îşi cresc respectul de sine, după cum afirmă dr. Silvia Knobloch-Westerwick de la Universitatea de Stat din Ohio.

Împreună cu Matthias Hastall de la o universitate din Germania, Knobloch-Westerwick a realizat o cercetare pe un eşantion de 276 de germani adulţi, din care 178 cu vârste între 18 şi 30 de ani, iar 98 între 55 şi 60 de ani. Tuturor participanţilor la cercetare li s-a spus că vor studia o nouă versiune a unei reviste online. Li s-a dat o perioadă prestabilită pentru a citi fie versiunea negativă, fie cea pozitivă a celor zece articole selectate. Fiecare material era ilustrat şi cu o fotografie a unui participant la sondaj.

Vârstnicii nu vor ştiri despre bătrâni

Cercetătorii au aflat că vârstnicii au preferat să citească ştirile negative însoţite de poze cu tineri şi, în cea mai mare parte, au ignorat ştirile de orice fel însoţite de poze cu bătrâni. Tinerii au preferat să citească ştiri pozitive despre tineri. Potrivit cercetătoarei Knobloch-Westerwick, preferinţa vârstnicilor pentru ştirile negative despre tineri are o explicaţie care ţine de modul în care bâtrânii sunt valorizaţi de societate. „Toată lumea îi place pe tineri, aproape automat. Tineretul este considerat important într-o societate”, spune aceasta. După ce au parcurs articolele, participanţii la studiu au completat un chestionar destinat să măsoare nivelul respectului de sine. Spre deosebire de omologii lor mai tineri, stima de sine a vârstnicilor a crescut după ce au citit un articol negativ despre oameni mai tineri.

Deşi studiul a fost făcut în Germania, dr. Knobloch-Westerwick susţine că naţionalitatea şi caracteristicile naţionale nu sunt importante. Cu alte cuvinte, rezultatele studiului sunt universal valabile. „Cred că aceleaşi ar fi rezultatele şi în cazul americanilor” dacă un studiu similar s-ar întreprinde în SUA, a spus cercetătoarea într-un interviu.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)